L'UJI instal·la una estació de mesura atmosfèrica a Castelló per a analitzar la presència de restes genètiques de la COVID-19

18/02/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'equip investigador del projecte «Detecció de SARS-CoV-2 en mostres d'aerosol atmosfèric», liderat per la investigadora del programa GenT a la Universitat Jaume I, Juana Mari Delgado Saborit, ha instal·lat a la plaça de la Peixateria de Castelló de la Plana una estació de mesurament de l'aire que permetrà al personal científic analitzar la presència de restes genètiques de la COVID-19 en l'aerosol atmosfèric amb l'objectiu de plantejar un sistema d'alerta que permeta a les autoritats sanitàries actuar amb major antelació davant possibles brots.

La instal·lació ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de la capital de la Plana, que ha facilitat l'obtenció dels permisos per a la seua col·locació en la via pública. L'estació estarà durant els pròxims nou mesos en un dels centres neuràlgics de la capital, amb un important trànsit diari de persones, la qual cosa permetrà a l'equip investigador obtenir una mostra representativa de la càrrega genètica del virus. El projecte està finançat per la Fundación BBVA i la Generalitat Valenciana.

Sota la direcció de la investigadora castellonenca, un equip multidisciplinari d'experts i expertes en epidemiologia ambiental, qualitat de l'aire i microbiologia integrat per les universitats de Castelló, València i Elx, la Fundació FISABIO i la Direcció de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la GVA, investiga la detecció i quantificació de càrrega genètica del virus SARS-CoV-2 en mostres d'aerosol atmosfèric facilitades pel Servei de Qualitat de l'Aire de la Generalitat Valenciana.

El propòsit, explica Delgado, és «desenvolupar una eina de detecció precoç de futurs episodis de COVID-19 que servisca per a prendre mesures de manera ràpida per a evitar la transmissió de contagis». En concret s'analitzarà el desfasament entre la incubació del virus i el pic d'infectivitat associat a l'espiració de partícules virals i la presència de símptomes, que serviria per a proposar una xarxa d'alerta que facilite el disseny de plans d'emergència i de mesures d'actuació per a reduir l'impacte de futurs episodis de COVID-19 en el benestar de la població i l'economia.

L'equip de recerca està format per Juana Maria Delgado, del Grup d'Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Recerca Clínica de l'UJI; el catedràtic Vicente J. Esteve Cano (UJI) i les investigadores Ana Esplugues (UV) i Nuria Galindo (UMH) que conformen el comitè assessor científic de qualitat de l'aire; les investigadores de l'UJI Rosa de Llanos, Manuela Barneo i Paula Carrasco com a expertes en Microbiologia; i els investigadors Marisa Reblagliato (UJI), Juan Bautista Bellido (UJI); Maria Luisa Estarlich (UV), Ferran Ballester (UV) i Carmen Iñíguez (UV), que conformen el comitè assessor científic d'epidemiologia ambiental.

Imatge: L'equip investigador del projecte amb els regidors de Transició Ecològica i de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló, Fernando Navarro i Ignasi García, durant la instal·lació de l'estació en la plaça de la Peixateria.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions