L’ITC i l’UJI participen en el projecte europeu iWAYS que desenvoluparà noves tecnologies per a reduir el consum d’aigua i recuperar el 30% de l’aigua i la calor en la indústria

14/02/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Parlament Europeu ha fixat un nou objectiu climàtic per a 2030: reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle almenys un 55% en comparació amb els nivells de 1990, un 40% més que els objectius anteriors. En tota Europa, els científics i enginyers ja han unit les seues forces disposats a assumir el nou repte. Un aspecte clau és el desenvolupament de noves tecnologies per a reduir la necessitat de recursos en les indústries d’ús intensiu d’energia.

Dues setmanes abans que la Unió Europea votara la innovadora legislació, es va donar llum verda a un projecte de recuperació d’aigua finançat per la UE: iWAYS, amb un pressupost de 10.596.775 €, coordinat pel professor Lucca Montorsi de la Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, i amb altres 18 entitats associades, entre aquestes la Universitat Jaume I i l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC/AICE) que hi treballaran coordinadament. L'equip d'investigació ha realitzat aquesta setmana una reunió en línia d'inici del projecte.

El projecte se centra en l’augment de l’eficiència de l’aigua a través de tres solucions principals: la condensació dels gasos de fuita, el tractament de l’aigua i la valorització dels residus, la gestió tècnica dels quals estarà a càrrec del professor Hussam Jouhara de la Universitat Brunel de Londres. iWAYS es proposa desenvolupar un conjunt de tecnologies per a recuperar l’aigua i l’energia dels gasos de fuita en els processos industrials, a fi de complir els requisits de qualitat de l’aigua per a reduir el consum d’energia primària. També s’espera reduir el consum d’aigua dolça entre un 30% i un 64%; i recuperar l’aigua i la calor dels gasos humits en un 30%.

D’altra banda, es recuperaran materials addicionals dels gasos de combustió, com ara àcids o partícules valuoses, millorant així l’eficiència de la matèria primera en la producció i reduint les emissions perjudicials per al medi ambient. Aquest tipus de projectes ha cobrat major importància a la llum del major paquet de mesures d’estímul ecològic de la història de la Unió Europea: el Pacte Verd Europeu, o Green Deal, que situa la lluita contra el canvi climàtic en l’epicentre de la recuperació econòmica necessària des de l’inici de la pandèmia de COVID-19.

El Pacte Verd Europeu es basa en la transformació de la indústria per a ajudar-la a reduir els gasos de fuita i recuperar l’aigua i l’energia en la mesura que siga possible. Amb les solucions ecològiques i digitals, es posarà l’accent en els sectors intensius en recursos i energia, ja que consumeixen més del 50% de tota l’energia utilitzada per la indústria a la UE.

El professor Hussam Jouhara, director científic del projecte, ha comentat que «de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, el 70% prové de la generació de calor. Una manera de reduir la petjada ambiental, per tant, és recuperar la calor generada i reutilitzar-la en altres processos industrials». iWAYS es llança oficialment aquest mes de desembre de 2020 i desenvoluparà una àmplia gamma de tecnologies no destructives que complementen els desafiaments ambientals amb la rendibilitat i la productivitat. «El projecte pretén aprofitar el vapor d’aigua emès a l’atmosfera actualment en les indústries, per exemple, en la fabricació de productes ceràmics, de productes químics o d’acer, per a convertir-los en una font d’aigua i d’energia», explica Lucca Montorsi.

iWAYS, finançat en el marc del programa H2020 de la Unió Europea, tindrà una durada de quatre anys i també considerarà fonts alternatives d’aigua dolça -com l’escorrentia superficial- per a complir els objectius de proveïment d’aigua sostenible. També desenvoluparà tecnologies sòlides per a reduir els volums de salmorra i per a reciclar l’aigua utilitzada en els processos productius per a portar-la de tornada al procés de fabricació.

Més informació: https://cordis.europa.eu/project/id/958274

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions