L’UJI incorpora dos joves investigadors d’excel·lència a l’Àrea de Prehistòria i a l’Institut de Materials Avançats

19/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha incorporat durant els primers mesos de 2019 dos joves investigadors doctors d’excel·lència per a desenvolupar projectes d’R+D+i en la Comunitat Valenciana, dins del Programa per al suport a persones investigadores amb talent (Pla GenT) de la Generalitat Valenciana. Els investigadors Dídac Román Monroig i Víctor Sans Sangorrín desenvoluparan un projecte de quatre anys en el Departament d’Història, Geografia i Art i l’Institut de Materials Avançats (INAM), respectivament.

La incorporació del doctor Román ha permès reactivar l’Àrea de Prehistòria de l’UJI, un àmbit actiu des del naixement de la universitat, però que malauradament va desaparèixer fa uns anys per falta de personal. El projecte permetrà iniciar una nova etapa en aquests tipus d’investigacions, amb la formació d’un equip de recerca anomenat «Estudis interdisciplinaris i noves aplicacions en Prehistòria (Pre-EINA)» que centrarà el seu treball en el patrimoni prehistòric de Castelló.

En el cas de Víctor Sans, la seua incorporació a l’Institut de Materials Avançats suposa un gran reforç per a aquesta estructura investigadora de la universitat pública de Castelló que obrirà noves línies de recerca en la interfase entre l’enginyeria química i la química, amb el propòsit de plantejar-se estudis interdisciplinaris i capdavanters en manufactura additiva en l’àmbit internacional, que contribuiran a enfortir la recerca d’aquest institut i d’altres centres de la Comunitat Valenciana i d’Espanya.

DÍDAC ROMÁN MONROIG

Dídac Román és especialista en l’estudi de les societats caçadores i recol·lectores del Paleolític i Mesolític de l’Europa occidental, especialment d’aquelles que es desenvolupen en el vessant mediterrani peninsular. La seua principal especialització és l’estudi de la cultura material d’aquests grups, sobretot la indústria lítica i òssia (les eines de pedra i ós), amb un interès especial en la seua evolució estilística i modes de fabricació. Així mateix, també desenvolupa investigacions sobre l’art rupestre i el seu context arqueològic, fonamentalment en les comarques de Castelló.

Román ha realitzat nombroses publicacions científiques tant nacionals com internacionals i ha dirigit un gran nombre de projectes de recerca sobre jaciments arqueològics de tota la façana mediterrània, tant d’excavació com d’estudi d’art rupestre i de posada en valor del patrimoni prehistòric. Entre les excavacions que estan en marxa actualment cal destacar les de la Coveta de la Foia (Vilafranca, els Ports), la Cova de la Font de Codina (Borriol, la Plana Alta) i la Cueva del Arco (Cieza, Múrcia).

També ha sigut director de jaciments com la Cova de les Cendres (Moraira, la Marina Alta), La Roureda (Vilafranca, els Ports), la Balma del Cingle de l’Aigua (Xert, Baix Maestrat) o la Balma del Barranc de la Fontanella (Vilafranca, els Ports).  En els darrers anys ha dirigit (juntament amb la doctora Inés Domingo, professora ICREA de la Universitat de Barcelona) diversos projectes a les comarques castellonenques que han permès el descobriment d’alguns dels més espectaculars jaciments amb art rupestre llevantí de l’àrea mediterrània, com les balmes de la Volta Espessa i la Ferranda (Vilafranca, els Ports).

VÍCTOR SANS SANGORRÍN

Víctor Sans és especialista en el desenvolupament de materials avançats, especialment dissenyats per a ser processats amb manufactura additiva, també coneguda com 3D Printing. Això permet reduir el temps necessari des del descobriment de nous materials moleculars i nanoestructurats a la fabricació de dispositius de nova generació amb estructures funcionals, per exemple reactors químics, membranes, cel·les fotó, electró i bioquímiques.

La recerca del doctor Sans troba aplicacions en molts diversos camps incloent-hi catàlisis, antimicrobians o energia sostenible. La seua aspiració és oferir solucions sostenibles per a la transformació de productes nocius i residuals en productes de valor afegit per a indústria i societat. Un exemple n’és la valorització de diòxid de carboni a metanol i àcid fòrmic.

Sans ha publicat un gran nombre d’articles científics en revistes d’alt impacte, com Nature Chemistry, Nature Communications o Advanced Materials, entre altres, i ha presentat els seus estudis a més de 30 conferències internacionals. El seu treball ha sigut destacat en nombroses revistes de premsa general i científica. Durant la seua trajectòria investigadora ha treballat com a professor en el Departament de Química i Enginyeria Ambiental de la Universitat de Nottingham; a l’Escola de Química de la Universitat de Glasgow, a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat de Warwick i en el Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Bath.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions