Troben restes d’eines i animals de fa 14.000 anys en la Cova de la Foia de Vilafranca

19/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un projecte dirigit per l’investigador de la Universitat Jaume I Dídac Román i per la professora de la Universitat de Barcelona Inés Domingo ha permès descobrir i recuperar milers de restes arqueològiques, principalment indústria lítica i fauna, durant la cinquena campanya d’excavació en la cova.

Aquests descobriments, que pertanyen a un període situat al final del paleolític que es coneix com epimagdalenià, permeten constatar que la Cova de la Foia va estar ocupada fa uns 14.000 anys. Fins avui es tracta del jaciment més antic que s’ha trobat a les comarques del nord de Castelló.

Les recerques realitzades en aquesta cova s’emmarquen en diversos projectes de recerca que pretenen estudiar les ocupacions humanes i les manifestacions artístiques dels éssers humans des del paleolític fins als inicis del neolític a les comarques de Castelló.

El meticulós treball realitzat ha permès que, al llarg de les dues setmanes de treball de camp, el personal investigador juntament amb un grup compost d’alumnat i graduats en Arqueologia de diferents punts d’Espanya, hagen pogut excavar dues capes de 5 cm en les quals han trobat principalment eines de pedra (puntes de fletxes, ganivets...) i restes d’animals.

La presència d’un elevat nombre d’aquests elements fa pensar a l’equip de recerca que aquest jaciment havia de ser un lloc d’hàbitat principal per als grups nòmades en el qual «van passar llargues temporades».

Els resultats d’aquest descobriment permetran realitzar una comparació amb altres estudis de la zona per a comprendre l’evolució i les característiques culturals i econòmiques dels grups humans que van habitar aquest territori al final del paleolític, així com conèixer com es va desenvolupar aquest període a la província de Castelló.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions