Empresaris argentins implementaran el sensor de CO desenvolupat per investigadors del CDMF amb la participació del professor Juan Andrés de l'UJI

05/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els empresaris argentins Daniel C. Zoccali (Nikro Protección Inteligente); Luciano Vergagni (Lambda Automatizaciones) i Nicolás Tibaldi (Conicet) han manifestat la seua intenció de donar suport i comercialitzar a l'Argentina els dispositius de protecció contra la intoxicació per CO, desenvolupats per investigadors vinculats al Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals (CDMF): Miguel Ponce, de la Universitat de Mar del Plata (Argentina); el Grup de Química Teòrica i Computacional, liderat per Juan Andrés (Universitat Jaume I de Castelló) i els brasilers Alexandre Simõés (UNESP) i Elson Longo (UFSCar).

El director del Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals, el professor Elson Longo, ha mantingut una reunió amb els empresaris en la seu del CDMF, en la Universitat Federal de São Carlos (UFSCar), on van mostrar el seu interès a implantar els dispositius de prevenció desenvolupats en cooperació internacional en el marc de la interacció FAPESP/Conicet, com a organismes finançadors del treball desenvolupat per l’equip d’investigació.

La recerca, finançada per la FAPESP i CNPq (el Brasil) i Conicet (l'Argentina); el Ministeri de Ciència, Investigació i Universitats (Espanya) i INFN (Itàlia), consisteix en el desenvolupament d'un sistema d'interruptor de tall de gas natural (GN) o gas envasat (GE), capaç d'interrompre el subministrament de gas d'una instal·lació si es detecta una concentració de CO, GN o GE en l'ambient, per damunt d'un nivell preestablert per a la seguretat de les persones. La importància d'aquest sistema consisteix a evitar la toxicitat per inhalació de CO i el risc d'explosió per GN o GE.

El projecte preveu que els aparells escalfadors d'aigua —principalment comercials i calefactors— tinguen un sensor electrònic de CO de la grandària d'un xip, que ja està desenvolupat i patentat pels investigadors. El seu senyal és processat per un circuit que, quan detecta la concentració de CO, produeix una interrupció i talla el flux de gas.

Actualment, cada any, prop de 250 morts i 2.000 intoxicacions són registrades a l'Argentina. Hi ha molts problemes d'enverinament a causa de la mala combustió en la crema de GN o GE. Al Brasil, aquests accidents ocorren, principalment, al sud del país i, segons les estadístiques, en els últims deu anys han mort més de 60 persones. A causa d'això, el diputat argentí Eduardo Bucca va presentar un projecte de llei que obliga a la utilització d'aquest sensor que està sent investigat pel CDMF.

Al setembre de l'any passat, aquest diputat va convidar els investigadors Elson Longo, Juan Andrés i Miguel Ponce a la Cambra dels Diputats a Buenos Aires, perquè hi presentaren el projecte sobre sensors de gasos tòxics i explosius. També hi va estar present Guillermo Eliçabe (director d’INTEMA Mar del Plata).

El director del CDMF ha destacat la importància de les aliances per al desenvolupament del projecte. A més de Longo, Andrés i Ponce, l'equip compta amb la col·laboració d'Alexandre Simõés, professor de la Universitat Estatal Paulista (Unesp) - Campus Guaratinguetá; i Cesare Malagú, professor de la Universitat de Ferrara, a Itàlia.

El CDMF és un dels Centres de Recerca, Innovació i Difusió (CEPID) que compta amb el suport de la FAPESP. El Centre també rep inversió del CNPq, a partir de l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia dels Materials en Nanotecnologia (INCTMN).

Foto: Juan Andrés Bort, Eduardo Bucca, Elson Longo i Miguel Ponce durant la presentació en setembre de 2018


Notícia publicada a Facebook | Twitter | LinkedIn

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions