L’ESTCE de l’UJI se suma a la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

15/02/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I ha col·locat en un dels laterals del vestíbul d’entrada una gran taula periòdica per a sumar-se a la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica en 2019.

La UNESCO va triar aquest any perquè la primera taula periòdica precursora o més semblant a les actuals va ser publicada per primera volta fa 150 anys, en 1869, per Dmitri Mendeléiev.

La taula situada a l’ESTCE, de quatre per tres metres, correspon a l’elaborada per la Societat Europea de Química (EuChemS) i és «un poc reduïda» perquè conté només 90 elements (encara que amb aquests elements es pot fer qualsevol cosa), i ha sigut construïda de forma que l’àrea ocupada per cada element done una indicació de la quantitat que hi ha d’aquest element a l’escorça de la terra i a l’atmosfera.

A banda d’això, els colors també ens indiquen si hi ha més o menys problemes d’abastiment o disposició dels elements segons el ritme en què s’estan consumint (per exemple, per a utilitzar-los en els dispositius mòbils). Per això, aquesta taula pot ser una eina molt útil per a mostrar els aspectes mediambientals de sostenibilitat.

A més a més, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI ha iniciat dins del programa Una finestra a la ciència de VoxUJI Ràdio el primer de deu espais dedicats a la taula periòdica dels elements químics, amb la col·laboració d’alumnat del Grau en Químiques. El primer programa està ja disponible en la radioteca (http://radio.uji.es/play.php?tipo=P&file=08_02_19_finestra_ciencia.mp3) o en iVoox i la resta s’emetran durant aquest segon semestre cada quinze dies.

Més informació sobre la taula: https://www.euchems.eu/euchems-periodic-table

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions