Un projecte de l’UJI mostra les oportunitats empresarials que suposa la innovació responsable

19/12/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-RRI-parcs Jornada_RRI_Espaitec_19DLL077_in

    FOTO: Damián Llorens

El projecte «Experiències en innovació responsable: una oportunitat per als parcs científics valencians» (#InnovaRRI) de la Universitat Jaume I ha posat de manifest els avantatges que suposa per a les companyies i per a la societat l’aposta per la Investigació i Innovació Responsables (RRI per les seues sigles en anglès) en una jornada de balanç celebrada al Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI, Espaitec.

La jornada ha comptat amb la participació de l'investigador Víctor Puntes, que ha explicat l'experiència de desenvolupament de l’spin off  Applied Nanoparticles sota els principis de la RRI. El director del grup d'investigació Inorganic Nanoparticles de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i fundador de l'empresa Applied Nanoparticles ha destacat en la seua intervenció que apostar per innovar de forma responsable suposa un increment en la competitivitat de la companyia. «Innovar amb responsabilitat requereix intel·ligència per a resoldre els problemes de forma diferent a la resta de companyies. Eixe procés d’innovació en el qual et trobes a soles, perquè ningú fa el mateix que tu, és el que suposa la diferència, sempre estàs un pas per davant», ha afirmat Puntes.

A continuació, s’ha realitzat un balanç del projecte #InnovaRRI, a càrrec de la investigadora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) Alicia Andrés, qui ha presentat els materials formatius sobre RRI per a empreses que s’han desenvolupat i que estaran disponibles en obert en la web del projecte, el cicle de tallers formatius que s’han realitzat als parcs de la Comunitat Valenciana per a promoure una investigació més responsable i la positiva valoració de la iniciativa per part de les empreses participants.

El projecte, desenvolupat pel Vicerectorat d'Investigació i Transferència de l'UJI a través de la UCC+i del Servei de Comunicació i Publicacions i finançat a través de les subvencions per a la promoció i dinamització dels parcs científics de la Generalitat Valenciana, ha donat continuïtat a la iniciativa desenvolupada en 2018 dins de la mateixa convocatòria i que va permetre executar accions d'innovació responsables en quatre empreses d’Espaitec: Cuatroochenta, SemanticBots, Zeus Smart Visual Data i Proyecto Kryptonita. En aquesta fase, s'ha realitzat un seguiment dels resultats aconseguits per aquestes empreses i s'ha traslladat la seua experiència a altres parcs de la Comunitat Valenciana en el cicle de tallers.

Finalment, s’ha celebrat la taula redona «Bones pràctiques i perspectives de la innovació responsable en l'entorn empresarial» en la qual Hugo Ferrer, CEO de SemanticBots, i David Hernández, responsable de comunicació de Cuatroochenta, han explicat l'experiència d’aquestes dues empreses d’Espaitec a l'hora d'aplicar principis d’RRI a partir del projecte desenvolupat per l'UJI.

Hugo Ferrer ha assenyalat que participar en aquesta iniciativa ha suposat un canvi de mentalitat que ha aportat valor a l’empresa perquè els ha dut a una diferenciació del seu producte a la vegada que donen resposta a una necessitat de la societat. Així, han creat la marca SayObo, una plataforma conversacional (chatbot) per a millorar l'accessibilitat digital i l'autogestió en línia a persones amb discapacitat visual.

Per la seua part, David Hernández ha assenyalat que la participació de Cuatroochenta en el projecte ha suposat un reforç de reputació i de generació de confiança. A més, segons ha apuntat, els ha servit de reflexió sobre l’impacte de la tecnologia que desenvolupen i els ha aportat un canal de detecció de necessitats per part de la societat que s’ha sumat als que utilitzen.

La taula s’ha completat amb la participació d’Elsa González, investigadora del grup d'investigació d’Ètica Pràctica i Democràcia de l'UJI, que també ha donat suport al projecte, i Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec.

Elsa González ha assenyalat que la RRI és un horitzó cap al qual s’ha d’avançar contínuament per tal de donar resposta a les necessitats de la societat. No obstant, ha puntualitzat que donar resposta a la societat no significa adaptar les innovacions per al que demanda la gran majoria sinó que també cal tindre en compte als grups minoritaris que han de ser escoltats.

Per a concloure, Juan Antonio Bertolín ha explicat algunes de les iniciatives que es duen a terme a Espaitec que també segueixen la filosofia RRI como ara «UJI>LAB» que pretén dissenyar solucions de base tecnològica als diferents reptes que la societat demanda a través de mecanismes com els Treballs Fi de Grau o Fi de Màster.

El projecte «Experiències en innovació responsable: una oportunitat per als parcs científics valencians» ha estat finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

Fotografies

Vídeos de la jornada:

 
 
 
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions