El projecte SyMptOMS del grup GEOTEC desenvoluparà solucions per a trastorns de salut mental mitjançant dispositius mòbils

11/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Tecnologies mòbils per a la salut mental symptoms-geotec Grupo_INIT_19DLL11_web

    Foto: Damián Llorens

L'ús de tecnologies geoespacials i la informació derivada de sensors continguts en telèfons mòbils i «dispositius portables» (wearables) per a tractaments de salut mental es troba encara en fase d'exploració. SyMptOMS (Sensor and MObile based Mental Health Solutions) és un projecte d'investigació que desenvolupa solucions innovadores per al diagnòstic, tractament i prevenció de trastorns de salut mental a través de l'enorme potencial dels telèfons intel·ligents (GPS, sensors integrats, informació contextual i de localització) i altres dispositius mòbils portables, com ara rellotges intel·ligents, peces intel·ligents i polseres esportives. La localització i l'anàlisi d'informació contextual seran un aspecte distintiu de les noves solucions proposades per SyMptOMS, l'objectiu de les quals és millorar substancialment l'eficàcia de les avaluacions i intervencions psicològiques a través de solucions tecnològiques avançades.

El projecte SyMptOMS - finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Programa Estatal d'R+D+I orientat als Reptes de la societat (RTI2018-099939-B-I00 MCIU/AEI/FEDER, UE) - està co-dirigit per Carlos Granell Canut i Sven Casteleyn, tots dos investigadors postdoctorals del Programa Ramón y Cajal del grup d'investigació de Tecnologies Geoespaciales (GEOTEC), pertanyent a l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) de la Universitat Jaume I. En una primera fase, les investigacions se centraran en la recollida de dades contextuals procedents de diverses fonts de dades com ara sensors i portables, per a monitorar la ubicació i el comportament del pacient. D'aquesta manera, el sistema serà capaç d'avaluar pacients contínuament. En una fase posterior, s'intensificarà, basant-se en l'avaluació contínua i en temps real, el temps i lloc de la intervenció: una interacció amb el pacient per a modificar el seu comportament, mitjançant contingut psico-educatiu personalitzat.

Encara que el projecte es va iniciar el setembre passat, les idees van començar a formar-se al llarg de 2018 fruit de la col·laboració entre el grup d'investigació GEOTEC i el Laboratori de Psicologia i Tecnologia (Labpsitec) de l'UJI en el marc de la tesi doctoral de l'investigador Ignacio Miralles, que integra la computació mòbil, tecnològiques geoespacials i Psicologia. En el si del projecte SyMptOMS, Alberto González (becari FPU, 2018 - FPU17/03832) i Águeda Gómez (becària FPI, 2019 - ACIF/2019/278), finançats pel Ministeri de Ciència, Educació i Universitats, i per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital respectivament, desenvoluparan les seues tesis doctorals principalment en dues línies: anàlisi de dades i tècniques de visualització per a processar les dades provinents dels sensors integrats en els telèfons intel·ligents, i en la millora de l'adherència dels pacients a tractaments psicològics a través de tècniques de gamificació i videojocs. Gràcies a l'obtenció d'aquest finançament, també s'ha pogut incorporar un nou investigador al grup, Miguel Matey.


Notícia publicada a Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions