El grup d’investigació «Anàlisi d’Imatge Mèdica i Estereologia» obté el vuitè premi de divulgació de l’UJI i Banco Santander

12/07/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació «Anàlisi d’Imatge Mèdica i Estereologia» de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l’UJI ha guanyat la vuitena edició del Premi de Divulgació Científica convocat per l’UJI amb la col·laboració de Banco Santander, a través de Santander Universidades, per la seua capacitat de comunicar el contingut i el valor de la seua recerca científica a la societat, així com per captar l’atenció dels mitjans de comunicació sobre el seu treball d’investigació i aconseguir publicacions d’un alt valor divulgatiu.

L’equip investigador, coordinat per Amelia Simó i integrat per Irene Epifanio, Joaquín Gual i María Victoria Ibáñez del Departament de Matemàtiques, va començar la seua activitat a finals dels anys 90, centrada en l’aplicació de tècniques de la geometria integral de l’estadística espacial en el tractament de la imatge digital i mèdica, amb aplicacions dins del camp de l’oftalmologia, la radioteràpia i la biomecànica.

Formen part de l’Institut Universitari de Matemàtiques i Aplicacions de Castelló i l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I de Castelló. En l’àmbit de la divulgació participen en activitats com ara trobades matemàtiques, jornades de divulgació de disciplines com l’estadística o les investigacions que realitzen, revistes de difusió de la investigació o festivals com Pint of Science.

Han estudiat la segmentació d’imatges per a delimitar contorns d’òrgans o zones d’interès, la classificació i segmentació de textures i l’anàlisi de seqüències d’imatges. El seu camp d’investigació teòric s’emmarca dins dels models probabilístics de la geometria estocàstica, les tècniques de l’estadística espacial i l’estadística per a dades funcionals, la geometria integral i l’estereologia.

Actualment, treballen en la determinació de la talla de la roba infantil aplicant models estadístics i tècniques de dades massives. Fa uns anys, van participar en el projecte «Promediando formas», una investigació que va servir per a fer un model de la figura femenina espanyola mitjana, mitjançant escàners tridimensionals que van gravar les mides de més de 10.000 dones i les van caracteritzar amb el propòsit d’homologar les talles en la indústria tèxtil i promoure una imatge real i saludable de les dones.

El grup ha col·laborat amb entitats com ara l’Hospital Provincial de Castelló i els centres hospitalaris La Fe i Doctor Peset Aleixandre de València, així com l’Institut de Biomecànica de la Universitat Politècnica, entre d’altres. Així mateix, té relació amb els departaments d’Estadística, Informàtica i Geometria de la Universitat de València, l’Àrea de Matemàtiques de la Universitat de Cantàbria i el Thiele Center for Applied Mathematics in Natural Sciences, a la Universitat d’Aarhus, a Dinamarca.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions