El laboratori LabPsiTec de l’UJI integra en Dolortic.com una xarxa de tecnologies per a millorar el tractament i la vivència del dolor crònic La patent és el resultat d'anys de recerca i inclou una plataforma amb apps per a pacients i una interfície per al personal sanitari

11/12/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Laboratori de Psicologia i Tecnologia LabPsiTec de la Universitat Jaume I de Castelló ha desenvolupat una plataforma integral que agrupa una innovadora xarxa de tecnologies per al tractament i la millora de la qualitat de vida de les persones amb dolor crònic. La plataforma reuneix les diferents aplicacions i gestors en línia desenvolupats i testats per LabPsiTec per a garantir l'eficàcia i utilitat dels mateixos i permet interconnectar a tots els agents que participen en el tractament del dolor crònic, des de pacients fins a personal sanitari, organitzacions i familiars.

«Fa molt de temps que estem desenvolupant diferents aplicacions per al camp del dolor crònic i per fi hem pogut crear una plataforma que les integra totes», explica Azucena García Palacios, investigadora responsable del projecte, ressaltant així mateix l'esforç realitzat perquè els professionals sanitaris puguen utilitzar-la de forma autònoma. «Fins ara empràvem aquestes aplicacions en el camp de la recerca i, per tant, era el personal investigador el que gestionava les dades. Ara hem creat la plataforma del professional, una interfície creada amb criteris d’usabilitat per a poder implantar-la als hospitals i que siguen els professionals els que puguen treballar amb totes aquestes aplicacions», afegeix.

Dolortic.com inclou una plataforma del pacient amb tres apps dissenyades per a millorar la cura de la persona amb dolor crònic a diferents nivells. D'una banda, l’aplicació per al monitoratge diari del dolor permet controlar el dolor, la simptomatologia associada, l'aparició d'efectes adversos, l'ús de medicaments de rescat o fins i tot la falta d'adherència al tractament. D’altra banda, l'aplicació per al monitoratge diari de l'activitat fa un seguiment de l'activitat del pacient i la relaciona amb els seus patrons de dolor. En tercer lloc, l’app de tractament POET (Pain Online Emotional Therapy) posa a la disposició dels usuaris estratègies per a gestionar el dolor crònic i altres símptomes associats, amb la finalitat de millorar el seu estat emocional i la seua qualitat de vida. Totes aquestes eines, validades amb estudis empírics, poden usar-se de forma modular, de manera que cada pacient utilitze només aquelles que necessite.

Visió integral a temps real

La plataforma compta, a més, amb un apartat per al professional sanitari que ofereix al clínic una visió integral de les dades del pacient i del seu tractament en temps real. En aquesta plataforma es registren totes les accions de la persona amb dolor crònic per a posteriorment presentar-les en un únic informe, on es reben les dades i alarmes terapèutiques de les diferents TIC que componen la xarxa. Així, el personal sanitari pot conèixer en tot moment la simptomatologia, adherència al tractament, ús de medicaments de rescat, aspectes psicològics associats al dolor, aparició d'efectes adversos, l'activitat del pacient i els progressos relacionats amb el tractament psicològic online. D'aquesta manera, explica García Palacios, «pot prendre decisions o modificar el tractament basant-se en una avaluació detallada i diària de la simptomatologia de cada pacient i detectar més ràpidament casos en els quals la medicació no està sent efectiva, augmentant així l'eficàcia del tractament».

El sistema d'atenció integral, a més de ser útil per a millorar l'atenció en els pacients i disminuir la sobrecàrrega en els professionals, permet, des del punt de vista científic, obtenir a través de la xarxa una enorme quantitat de dades de forma eficient. «Mitjançant dades massives, tota aquesta informació, emmagatzemada sempre de forma anònima, pot servir per a plantejar reptes teòrics addicionals i millorar el coneixement que tenim sobre el dolor crònic, la seua etiologia, evolució, interaccions en el tractament, comorbilitat i influència i correlació amb diferents constructes psicològics», explica la investigadora.

L'aplicació patentada pel LabPsiTec de l’UJI pot resultar d'utilitat a sectors com la indústria farmacèutica dedicada al desenvolupament de medicaments més eficaços contra el dolor, i especialment als hospitals i centres dedicats a l'atenció de pacients amb dolor crònic.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions