La recuperació d'una marató és més ràpida si és activa

20/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els responsables del projecte CRS «Corre, recupera, repeteix, sempre saludable» han presentat avui dissabte 18 de novembre de 2017 a l'Auditori Santiago Grisolía de València algunes de les conclusions de l'estudi promogut per la Universitat Jaume I, la Fundació Trinidad Alfonso, la Societat Esportiva Correcaminos i la Fundació Hospitales Nisa.

Durant la presentació en un dels actes previs a la Marató de València Trinidad Alfonso EDP 2017, el professor de l’UJI i impulsor del projecte, Carlos Hernando, ha agraït la participació dels corredors i corredores: «Gràcies per la voluntarietat i dedicació plena durant l'estudi, especialment la setmana de recuperació posterior quan la intensa pluja podria haver afectat la logística del projecte».

Per la seua banda, el doctor en la Unitat de Salut Nisa dels Hospitals Vithas, Nacho Martínez, ha indicat que «el treball de força és clau en la preparació d'una marató, disminueix l'aparició d'enrampades i permet mantenir millor el ritme de carrera en els quilòmetres finals» i el vicedegà del Grau d'Infermeria de l'UJI, Eladio J. Collado, ha explicat que «la recuperació d'una marató és més ràpida si és activa que si és un repòs complet».

En l'estudi s'han extret 54.000 dades d'anàlisis i analítiques en corredors i corredores a través de 32.000 hores de seguiment i proves per determinar que «córrer una marató no empitjora la teua salut amb la preparació adequada». El projecte explica també amb la participació del Laboratori de l'Hospital 9 d'Octubre, la Unitat de Salut Esportiva NISA, estudiantat d'Infermeria i personal voluntari de la Universitat Jaume I, les pistes d'atletisme del Riu Túria i els gimnasos de la Patacona i Alfafar.

Entre les conclusions de l'estudi s'indica que «l'aparició d'enrampades musculars sembla estar més relacionada amb els nivells de dany muscular que pateix el corredor i no tant amb la pèrdua de pes o la depleció electrolítica produïda per la deshidratació». Els resultats obtinguts suggereixen que realitzar almenys un entrenament setmanal de força durant la preparació pot disminuir la incidència d'aquesta simptomatologia en carrera.

Una altra de les conclusions és que el factor pes i la velocitat de carrera es mostren com els elements més determinants en relació amb el dany i la inflamació muscular durant la prova de marató. Així, un índex de massa corporal normal-baix i un ritme de carrera més ràpid en carrera repercuteixen beneficiosament en un menor dany muscular i processos d'inflamació.

Finalment, l'estudi també ha revelat que en el 31,2% dels participants s'han trobat símptomes que van referir problemes d'addicció a l'esport. En concret, els homes van presentar una major propensió a realitzar una major càrrega de treball que la planificada i que comptar amb entrenador és un condicionant clau per controlar l'exercici que es duu a terme.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions