El grup de robòtica submarina de l’UJI obté un guardó pel seu treball en automàtica marina

21/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup de robòtica submarina de l’UJI, IRS Lab (www.irs.uji.es), del Departament d'Enginyeria i Ciència dels Computadors, ha rebut el premi al millor treball en Automàtica Marina del Comitè Español d'Automàtica, en la seua edició especial de 50 aniversari, que es va reunir durant el mes de setembre a Gijón, pels resultats més recents en intervenció submarina amb robots semi-autònoms (dotats d'ordinadors encastats), per al disseny d'un eina de suport als treballs arqueològics en el fons marí.

L'equip de recerca treballa en el projecte MERBOTS, en el qual es estudien aspectes per al desenvolupament d'un nou robot d'intervenció submarí que puga auxiliar als arqueòlegs en els seus estudis subaqüàtics. Els treballs s'estan duent a terme de forma coordinada per l’UJI juntament amb el Centre de Recerca de Robòtica Submarina de la Universitat de Girona i el Grup de Robòtica Submarina de la Universitat de les Illes Balears, els quals són responsables del sistema de manipulació, el vehicle mòbil, i el sistema de visió, respectivament.

MERBOTS té com a objectiu avançar en el desenvolupament de sistemes d'intervenció submarina. Per a açò, es planifica un ús extensiu de la cooperació multirobot i sistemes de percepció multimodal. Avui dia, quan la zona de la missió és massa profunda i arriscada per a ser duta a terme pels bussejadors, l'alternativa consisteix en l'ús de vehicles operats remotament (ROV). Aquesta és una solució difícil i costosa que requereix una sofisticada infraestructura de suport i personal especialitzat. En conseqüència, l'ús de la tecnologia robòtica normalment es limita a operacions estratègiques o d'alt valor afegit com a rescat, indústria offshore o seguretat i defensa.

La proposta és un sistema i una metodologia que permeten tasques d'intervenció més segures, a menor cost i operativament més senzilles. Poden aconseguir-se noves àrees d'aplicació com l'arqueologia marina a gran profunditat, per la qual cosa es poden aconseguir importants resultats, no solament des del punt de vista econòmic, sinó també científic, social o cultural.

Vídeo de la intervenció cooperativa amb dos robots realitzada al mes de març: https://www.youtube.com/watch?v=1xECxNb0-dQ

Vídeo relacionat: Trident

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions