Una plataforma digital oberta cerca retardar el deteriorament cognitiu lleu associat a l'envelliment

22/06/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La finalitat és ajudar les persones majors a promoure la salut, la satisfacció i el benestar personal.

Per a moltes persones, l'envelliment ve acompanyat d'impediments cognitius físics o lleus. L'objectiu principal del projecte EhcoBUTLER, finançat pel Programa d'Investigació i Innovació Horitzó 2020, és demostrar els beneficis socioeconòmics del desplegament d'una plataforma tecnològica de salut social i electrònica de les TIC que permeta a les persones majors integrar les seues aplicacions d'oci i cura contribuint al fet que visquen de manera activa i saludable.

El projecte té com a finalitat ajudar les persones majors amb discapacitat cognitiva i, alhora, promoure la seua salut, satisfacció i benestar personal amb diferents nivells d'intervenció. Així mateix, afavoreix que es mantinguen actives, saludables i independents i conserven una bona qualitat de vida. La plataforma també ajuda la família, les persones cuidadores i els sistemes d'atenció social a compartir informació sobre les activitats, condicions i estats d'ànim d'aquestes persones.

El Consorci està integrat per una combinació multidisciplinària de dotze socis (ASISTEL, CLALIT, CIBER, ESE, Everis, IDEA, INTRAS, SENLAB, Telefónica i YourDATA, VIDAVO).  La Universitat Jaume I de Castelló hi participa com a sòcia col·laboradora, a través del Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec) i la investigadora Cristina Botella Arbona, del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia. El projecte de tres anys de durada compta amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, dels quals 2 són finançats per la Comissió Europea.

La plataforma ehcoBUTLER allotja aplicacions socials i de salut que consideren les activitats quotidianes de les persones majors i promouen comportaments saludables. Ajuda a optimitzar la seua salut física, social i mental a través d'activitats d'oci, pautes clíniques i una agenda orientada a la malaltia. Per tant, contraresta les raons més comunes per a l'ingrés en una residència: aïllament, inactivitat cognitiva i física i comportaments sedentaris.

Demostrarà els beneficis socioeconòmics dels projectes pilot de TIC amb usuaris reals, inclosa la forma en la qual pot ajudar a traduir resultats prometedors en pràctiques escalables en tot Europa. Amb aquest fi, la plataforma es provarà en set països (Espanya, França, Grècia, Itàlia, els Països Baixos, Sèrbia i Israel), amb diferents casos de negocis, avaluant els seus retorns d'inversió i els retorns socials de la inversió, inclosa la rendibilitat, la reducció de costos d'atenció mèdica i una major independència i qualitat de vida.

S'espera que els resultats contribuïsquen a un augment de la qualitat de vida de les persones majors, una reducció dels costos dels sistemes sociosanitaris dels països de la UE i una millora en la seua eficiència i el desenvolupament d'una solució d'atenció sociosanitària sostenible i fàcilment explotable entre els països de la Unió Europea.

Web del projecte: https://www.ehcobutler-project.eu/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions