L’UJI difon la recerca capdavantera en química analítica del IUPA L'Institut realitza estudis de seguretat alimentària, contaminació, dopatge i control de drogues en aigües residuals

13/01/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat Jaume I, adscrita al Servei de Comunicació i Publicacions, ha produït un vídeo sobre la labor desenvolupada per l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües que se suma als realitzats dins del projecte «Fem ciència excel·lent» que té com a objectiu promoure alguns dels grups de recerca d'excel·lència de la Universitat. El IUPA és un Institut capdavanter en l'ús de tècniques de cromatografia i espectrometria de masses per a la detecció de compostos orgànics en tot tipus de mostres, desenvolupant a partir de la química analítica recerques que abasten àmbits tan diversos com la seguretat alimentària, l'aqüicultura marina, la selecció d'olis d'oliva, la contaminació ambiental, els recursos hídrics, l'estimació del consum de drogues en aigües residuals o el control del dopatge en l'esport. 

Els residus de plaguicides van centrar els inicis de l'Institut en 2004, però amb el temps el IUPA ha anat evolucionant en l'aplicació de les tècniques de la química analítica cap a altres camps d'interès, especialment en l'àmbit de la salut pública. Des de 2009, el IUPA ha sigut considerat grup d'excel·lència de la Comunitat Valenciana, sent beneficiari d'una ajuda PROMETEU per al desenvolupament de les seues línies de recerca en l'àmbit de la seguretat alimentària i medi ambient. Així mateix, disposa d'una ajuda ISIC per a xarxes d'excel·lència, la qual cosa li ha permès consolidar i ampliar notablement les col·laboracions tant en l'àmbit nacional com internacional.

El vídeo que mostra el treball i les diferents línies de recerca del IUPA s'emmarca en el projecte «Fem ciència excel·lent. Promoció audiovisual dels grups d’investigació d'alt rendiment de la Universitat Jaume I de Castelló» desenvolupat gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat, de l’Aula Dàvalos Fletcher de la Cultura i de les empreses Facsa i Iproma del grup Gimeno Servicios. La finalitat dels vídeos és, d'una banda, oferir a aquests grups una nova eina amb la qual explicar la seua labor investigadora a la comunitat científica i al sector empresarial, i per una altra, utilitzar el format audiovisual per a explicar a la societat en què s'inverteix els diners públics i quins són les línies de recerca i els principals avanços assolits per aquests grups. L'objectiu és continuar en un futur el projecte amb l'edició de nous vídeos de grups d'excel·lència.

El vídeo del IUPA se suma als realitzats del grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics, el Laboratori de Psicologia i Tecnologia LABPSITEC, el grup d'Economia Experimental i Computacional i el grup de Traducció i Comunicació en els Mitjans Audiovisuals TRAMA. En el marc del projecte s'han realitzat a més dos vídeos sobre vocacions científiques i l'aportació de la recerca a la societat, elaborats a partir de les declaracions dels investigadors i investigadores. Les propostes audiovisuals es completen amb vídeos que se sumen al projecte de «Vocabulari científic» de l’UCC+i de la UJI en els quals s'expliquen termes relacionats amb la labor investigadora dels grups. En el cas del IUPA, els termes descrits pels investigadors són espectrometria de masses, metabòlica, noves substàncies psicoactives i epidemiologia d'aigües residuals

Tots els vídeos es poden trobar al videoblog Ciència UJI TV, el canal audiovisual gestionat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI, integrada en la xarxa d’UCC+i de la FECYT. 

Vídeo IUPA: http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=1819&lg=

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions