El professor i musicòleg Joaquín Ortells defensa a l’UJI una tesi sobre l'obra del compositor Carles Santos

16/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  tesis-santos Tesi_Carles_Santos_15DLL11

    Joaquín Ortells durant la defensa de la seua tesi. | FOTO: Damián Llorens

El professor de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I, musicòleg, director d'orquestra i compositor Joaquín Ortells Agramunt ha defensat a l’UJI la tesi Análisis y catalogación de la obra de Carles Santos  en la qual mostra les característiques pròpies del llenguatge musical utilitzat pel compositor a partir de l'anàlisi de les seues partitures manuscrites. La tesi, dirigida pel professor de Música del Departament d’Eduació de la Universitat Antoni Ripollés Mansilla, ha obtingut la qualificació d'Excel·lent Cum Laude per part dels membres del tribunal que han qualificat l'estudi com a «necessari».

Carles Santos, pianista i intèrpret de les seues pròpies composicions, Medalla d'Or de la UJI en 2009, posseeix un llenguatge musical molt personal, ometent habitualment elements propis del mateix –claus, compàs, mesura, etc.- en els seus manuscrits, i unes concepcions artístiques que naixen de les seues partitures. A partir d'aquestes, idea una escenografia, pròpia del moviment Fluxus, que conjuga diverses arts darrere d'una concepció artística global. Arts, que no consten en els seus manuscrits, així com tampoc els seus paràmetres interpretatius, basats en la indeterminació, que defensa l'obertura de les obres musicals, modificant-les, evolucionant-les o combinant-les amb unes altres.

La tesi mostra, en les seues conclusions, aquests paràmetres, propis de la seua personal escriptura musical, de la reutilització de materials, de les seues improvisacions i de la importància dels títols dels seus espectacles o accions musicals, realitzats, o bé amb material musical propi o bé amb els collage creats a partir de fragments musicals ja existents.

L'acte de defensa de la tesi va tenir lloc el 27 de novembre, formant part del tribunal avaluador els doctors Francesc Cortés i Mir, de la Universitat Autònoma de Barcelona, exercint de president; Alberto Cabedo Mas, de l’UJI, com a secretari, i Vicente Galbis López, de la Universitat de València, com a vocal.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions