El repositori de l’UJI se situa en la posició 261 del món

01/08/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El repositori o dipòsit digital de la Universitat Jaume I ha ascendit a la posició 261 d’un total de 1.121 repositoris institucionals de tot el món, segons el rànquing elaborat pel Laboratorio de Cibermetría del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) corresponent a gener 2011. En el poc de temps que està en funcionament el repositori de l’UJI, presentat a l’abril de 2009, s’ha posicionat com un servei de referència que compleix un doble objectiu: fer accessible la documentació per Internet i preservar-la.

Per a l’elaboració del rànquing, el laboratori avalua diferents aspectes, com l’accés al text complet del document, l’ús de formats estàndards com pdf, xml o jpeg, que s’utilitzen habitualment, o la varietat de contingut (articles, llibres, fotos, audiovisuals,...). Un altre aspecte que es té en compte és el fet de facilitar la citació bibliogràfica als usuaris. Per això, el repositori de l’UJI ha incorporat un botó a cada registre que permet exportar directament  la citació del document que s’està consultant a Refworks, eina d’elaboració de bibliografies. Un altra funcionalitat molt útil és la possibilitat d’enviar el document que s’està consultant per correu electrònic o a les xarxes socials, augmentant així les possibilitats de visibilitat i citació dels documents. 

Seguint els objectius del Projecte de Promoció del Coneixement Obert de l’UJI, la Biblioteca, depenent del Vicerectorat d’Investigació i Política Científica, s’encarrega de tot el procés per tal que el repositori sigue el portal institucional d’accés a la investigació de la Universitat. Bé a petició d’un professor o investigador de l’UJI o per pròpia iniciativa, el personal de la Biblioteca obté el format electrònic de la publicació, el converteix als formats estàndards, estudia els drets d’autor que corresponen a cada document i demana les autoritzacions adients, i l’introdueix al repositori amb les metadades de catalogació estàndards, imprescindibles per tal que el document siga visible i recuperable. Pel moment, el repositori de l’UJI s’estructura en set comunitats: Biblioteca Digital de Castelló; Documentos de Trabajo de la Sociedad Española de Historia Agraria; Ciències de la Comunicació – Produccions Audiovisuals; Documents institucionals; Investigació; Materials docents, i Revistes.

Els resultats del rànquing de repositoris mostren una millora continuada en les posicions dels repositoris espanyols, gestionats en tots els casos per les biblioteques. Encapçalen aquesta llista els repositoris de les grans universitats, com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Complutense de Madrid o la UNED. A nivell valencià, el repositori de l’UJI ocupa el segon lloc, després del de la Universitat d’Alacant, amb més anys d’experiència.

El director de la Biblioteca de l’UJI, Vicent Falomir, destaca l’objectiu de “continuar millorant en la qualitat i quantitat dels materials que introduïm en el repositori UJI, i, en conseqüència, continuar millorant la nostra posició dins del rànquing. Es calcula que més de 20 milions de persones en tot el món utilitzen anualment les dades d’aquest tipus de rànquings per orientar les polítiques universitàries i institucionals”.

El Laboratorio de Cibermetría del CSIC s’encarrega d’elaborar diferents classificacions, com el Rànquing mundial d’universitats en la web. Des de 2008, elabora també, dues vegades a l’any, el rànquing web de repositoris a nivell mundial, europeu i institucional. L'objectiu és donar suport a les iniciatives open access, que permeten l'accés gratuït i lliure a les publicacions científiques en format electrònic i a d'altre tipus de documentació científica, acadèmica i institucional. 

Rànquing de repositoris: http://repositories.webometrics.info/index_es.html

Repositori UJI: http://www.repositori.uji.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions