Saturnino de la Torre: «La creativitat és deixar empremta»

10/07/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

«La creativitat és deixar empremta, transmetre valors, el sentit de la vida; en definitiva, deixar marques en les persones amb les quals hem viscut o ens hem creuat», ha explicat el catedràtic emèrit en Didàctica de la Universitat de Barcelona, Saturnino de la Torre, qui ha impartit la conferència inaugural «Pol·linitza la creativitat que portes dins» del curs d'estiu de la Universitat Jaume I de Castelló «Educació, creactivitat i transformació: claus per al segle XXI».

El professor ha explicat que en la creativitat hi ha tres components fonamentals: la ciència, l'art i, especialment, l'humor. Així mateix, ha destacat la força que tenen les nostres paraules per a moure a l'acció les persones que ens envolten o per a traure el millor d'elles. Ha explicat que el 95% de les nostres accions respon a patrons del subconscient i que solament el 5% d'aquestes accions és lliure, encara que sempre està en la nostra mà poder modelar-les.

Per al docent, la creativitat naix de la vivència, l'entorn, la creença i la praxi, «un procés mitjançant el qual compartim, connectem, donem vida i generem canvis constructius en l'àmbit personal, professional, organitzatiu o social, però moguts per impulsos interns o agents externs, fins a la seua fructificació» i que ell anomena «pol·linització pedagògica».

L'impulsor de la Xarxa Internacional d'Escoles Creatives ha finalitzat la seua intervenció indicant que per a iniciar-se en la creativitat el primer pas és despertar la consciència com a docents. Després solament cal observar i aprendre del medi; reconèixer els potencials; transferir i aplicar el coneixement i intentar sorprendre i implicar l'alumnat.

Imatges del curs

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions