Reunió xarxa Brainactivity

13/10/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Investigadors i investigadores de la xarxa internacional de neurobiologia de l'activitat física (Brainactivity), integrada per onze grups de recerca de les universitats Jaume I de Castelló, Múrcia, València, Politècnica de Cartagena, Castella-la Manxa, Münster (Alemanya), Jagiellonian (Cracòvia-Polònia) i Connecticut (USA) es reuneixen del 15 al 17 d'octubre a Benicàssim per a consolidar la xarxa iniciada fa dos anys i ampliar el seu enfocament interdisciplinari.

Nombroses recerques donen suport als efectes beneficiosos que té l'activitat física en la salut. Els efectes positius sobre el cervell produeixen millores en diferents trastorns de l'estat d'ànim (depressió, ansietat), en malalties neurodegeneratives (Parkinson, demències), o en l'addicció a drogues, així com en el deteriorament cognitiu associat a l'envelliment. Igualment, les millores cognitives tenen una àmplia repercussió en els esports d'alt rendiment.

Pel que fa a això, comprendre els mecanismes neurobiològics que s'activen quan l'activitat física produeix efectes beneficiosos continua sent el gran desafiament del nostre temps. La xarxa de neurobiologia de l'activitat física Brainactivity –finançada pel Consell Superior d'Esports del Ministeri de Cultura i Esport (Govern d'Espanya)– integra ciència «bàsica» amb ciència «aplicada» per a abordar aquesta temàtica.

Els grups de recerca que formen part d'aquesta xarxa estudien respostes neurofisiològiques després de la realització d'activitat física en humans i en models animals que permeten comprendre els efectes metabòlics, circadiaris, motors, motivacionals, emocionals i cognitius de l'exercici. Actualment, mitjançant modelatge matemàtic, la xarxa analitza quines recerques han sigut publicades com a prioritàries en les últimes dècades en el camp de la neurobiologia de l'exercici.

Comprendre com funciona el nostre cervell en resposta a l'activitat física podria millorar la qualitat de vida de la població i disminuir la despesa en salut pública. L'estudi coordinat de diferents grups de recerca que aborden disciplines molt diferents és una estratègia amb un gran potencial per a aportar solucions noves a les necessitats socials i de salut actuals.

Programa

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions