Qué és Open Data?

26/09/2016 | Opendata
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les dades obertes (Open Data) constitueixen la base de la iniciativa internacional per a posar a la disposició de la societat bona part de les dades creades per les administracions públiques, que poden ser d'interès per al domini públic. Fins avui, molts de les dades i codis utilitzats pels governs per a prendre decisions romanien ocults, i el seu accés resultava dificultoso per als ciutadans.

Amb la iniciativa Open Data, es fomenten la transparència, la participació i la col·laboració entre tots els actors que poden estar interessats a utilitzar aquestes dades públiques, entre uns altres, les pròpies administracions, les empreses i els ciutadans. D'altra banda, la creació d'una infraestructura de dades global permetrà en un futur pròxim crear nous productes i serveis que generaran valor i riquesa.

En el context de les universitats, la iniciativa Open Data ve a reforçar la tendència de compartir coneixements i recursos que fins avui promovien les biblioteques universitàries. No obstant açò, existeixen molts altres dades gestionades per les universitats que, sent d'interès públic i estant disponibles en pàgines web, són difícilment procesables per a la seua explotació per terceres parts. Exemples d'aquestes dades podrien ser els referents a la productivitat científica, la gestió acadèmica, etc.

OpenData - Graph

Prenent com a referència alguns projectes d'universitats espanyoles i europees, el projecte Open Data de la UJI pretén obrir les dades corporatives que poden ser d'interès públic.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions