La carta de presentació o carta de sol·licitud era, fins a fa relativament poc, una de les principals eines a l'hora de buscar ocupació. De fet, encara avui continua tenint certa importància en alguns àmbits, tal com us mostrarem a continuació. Però primer vegem que es tracta.
La carta de presentació s'utilitza tant en la busca activa com en la busca passiva i sempre ha d'enviar-se acompanyada del curriculum vitae, ja que serveix com a targeta de visita.
La seua funció és la de presentar-te, explicar breument el contingut del curriculum vitae, despertar l'interès del lector (seleccionador) i convèncer-lo que te eres el candidat o candidata idoni per a cobrir determinat lloc. Per a això heu de deixar clar para quin lloc t'estàs oferint. A més, mai sobra comentar breument perquè tens interès per formar part d'aqueixa empresa en concret (què et pot oferir?), així com destacar allò en què es beneficiaria l'empresa si es decideixen per contractar-te (què pots oferir-li tu?).
L'objectiu últim, doncs, serà el mateix que el del curriculum: aconseguir que t'incloguen en el procés de selecció o que et citen per a una entrevista.
En la pràctica, els tipus de carta més utilitzats són les que responen a una oferta o anunci de treball (busca passiva) i les cartes que presenten una autocandidatura espontània (busca activa). No obstant això, has de tenir en compte que amb l'us de les TIC, el paper s'ha vist relegat a un segon pla i, per tant, les cartes de presentació serán substituïdes pels correus electrònics a les quals s'adjunta el curriculum vitae, és a dir, el text de la carta de presentació anirà introduït en el cos de l'e-mail directament, i aquest ha de ser encara més breu si és possible.
En general, la redacció d'una carta de presentació ha de seguir unes normes bàsiques. Et presentem algunes recomanacions:
A més, si per a una determinada oferta de treball se sol·licita expressament la carta de presentació en format paper, has de tenir en compte les qüestions següents:
La carta de presentació sol tenir la estructura següent:
Nom de l'empresa. Lloc i data Encapçalament de cortesia |
|
Paràgraf 1r: Motiu |
|
Paràgraf 2n: Consideracions |
|
Paràgraf 3r: Objectivo |
|
Comiat de cortesia Signatura |
Exemples de carta de presentació:
Exemple de carta de resposta a un anunci
Exemple de carta d'autocandidatura
Has de tenir en compte que, després d'establir algun tipus de contacte amb les empreses a què t'has postulat, per exemple, després d'una entrevista de selecció, es pot enviar una carta d'agraïment. Aquesta consideració al tracte i l'atenció rebuda pot donar-te la clau perquè comptes amb tu en futurs processos de selecció en deixar una grata sensació en les persones amb què has contactat, i amb l'empresa.
Ha d'anar dirigida cap a la persona que et va entrevistar, se sol enviar en format de correu electrònic mostrant l'interès per continuar en el procés de selecció o, en el cas d'haver sigut descartats, agraint l'atenció rebuda i mostrant-te interessat a formar part dels futurs processos de selecció en els quals consideren que pot encaixar el teu perfil.