UJI

UJI Universitat accessible

11/11/2020 | USE

 

Universitat Jaume I: Accessible i premiada pel treball amb persones amb diversitat funcional

La Universitat Jaume I ha rebut diferents premis per l’accessibilitat de les seues instal·lacions:
Menció d’Honor 1995 a la Universitat Jaume I per dissenyar el nou campus d’aquesta Universitat completament accessible als estudiants amb minusvalideses. Coordinadora de Disminuïts Físics de València. València, 18 de gener de 1996.
Reconeixement a la Universitat Jaume I durant la IX Jornada COCEMFE – Castelló per les múltiples facetes de la Universitat. Castelló de la Plana, 27 de novembre de 1996.
Premi ACUDIM 1997: per mostrar la problemàtica del discapacitat en el món universitari.
2012. Premi COCEMFE: per garantir l’accessibilitat als estudis universitaris.

 

La Universitat Jaume I s'adhereix a la xarxa espanyola d'universitats saludables

El Consell de Govern ha aprovat l'adhesió de la Universitat Jaume I a la xarxa espanyola d'universitats saludables (REUS), una iniciativa a favor de la salut en la qual actualment participen més de 20 universitats de tota Espanya, la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, el Ministeri d'Educació i algunes estructures autonòmiques de Salut Pública.


REUS te com a objectius potenciar la universitat com a entorn promotor de la salut i el benestar de la comunitat universitària i de la societat en el seu conjunt a més de fomentar la investigació i docència en promoció de la salut, afavorir l'intercanvi d'experiències en aquest àmbit i possibilitar l'elaboració i desenvolupament de projectes comuns, entre d'altres.


L'adhesió a REUS de l'UJI implica el compromís a iniciar un projecte de treball que incorpore el concepte de promoció de la salut en la cultura universitària, en les polítiques institucionals, estructura, procés i plans d'estudi, així com un projecte de treball que incloga la identificació de les necessitats de la comunitat universitària i propose estratègies d'intervenció.
Consell de Govern. Núm. de la sessió: 19 (26/01/2012)

 

Campus accessible

La Universitat Jaume I té totes les seues instal·lacions docents en un campus únic: el campus del Riu Sec. És una universitat pública, creada el 1991 i que actualment té uns 15.000 estudiants, d’entre ells aproximadament uns 250 són alumnat amb Necessitats Educatives Especials.


Plànol del campus
El campus està situat en un entorn completament pla, el que permet un desplaçament sense dificultat entre els diferents edificis i instal·lacions. A més compta amb places d'aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda situades als voltants dels diversos edificis.


Fotografia aèria del Campus de la Universitat Jaume I


Situat a la ciutat de Castelló, el campus es troba pròxim a l'estació de RENFE i connectat amb la ciutat a través del TRAM (autobús accessible).

 

Accessibilitat a les aules

Totes les aules de teoria o pràctica de la Universitat tenen espais reservats per a persones que es desplacen en cadires de rodes.


Amb la col·laboració del Servei de Prevenció i Gestió Medioambiental  i l'OTOP, adaptem el lloc de treball a l’aula/laboratori a les necessitats de l’estudiantat. Així s’han adaptat cadira / taula de l’aula a persones extremadament altes o baixes, o que es desplacen amb cadira de rodes o que tenen problemes de manipulació. També s’ha facilitat cadires ergonòmiques a persones que tenen diagnòstic de fibromiàlgia, etc. sempre des de la valoració personalitzada de les necessitats de cada persona.


Estem gestionant l’adquisició d’ajudes per a garantir l’accés a les tarimes de les aules per a professorat o ponents que presenten dificultats en la mobilitat física.


Totes les aules de l’UJI estan dotades de taules multimèdia amb la possibilitat de treball des de l’ordinador, projectar, gravar, utilitzar altaveu, etc. A més a més de l'espai de relació en aula amb el professorat, a la Jaume I hi ha l'Aula Virtual, un espai propi de cada assignatura a la intranet de la Universitat. L’Aula Virtual és un espai on professorat i estudiants intercanviem materials d’estudi, exercicis, pràctiques, en definitiva documentació i comentaris.

 

Transport

El campus està situat a la ciutat de Castelló, pròxima a l’Estació de RENFE i connectat a la ciutat amb el TRAM (autobús accessible). També pots desplaçar-te amb bicicleta siga amb una bicicleta UJI o Bicicas, servei municipal de bicicletes.

 

UJI és cultura accessible

Des de març de 2012 el Paranimf està dotat amb bucle inducció magnètica que permet a les persones amb pèrdua auditiva amb audiòfons o implant coclear el seguiment les activitats programades. El Paranimf és totalment accessible per a persones amb mobilitat reduïda que es desplacen amb cadires de rodes.

 

Esport accessible

L’oferta esportiva de la Universitat és gestionada pel Servei d’Esports. Entre les activitats programades figuren l’esport adaptat i accions de sensibilització com concursos fotogràfics d’esport i diversitat funcional, etc.


Esport i discapacitat; Accessibilitat a les instal·lacions; Activitats orientades a persones amb diversitat funcional a UJI. Amb la col·laboració de Vicent Porcar (Tècnic de l’àrea de Formació i Difusió del Servei d’Esports a l'UJI) (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 14/10/2015).

 

UJI respectuosa amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional

Des del Pla d’Atenció a la Diversitat i concretament al Projecte INCLOU treballem perquè la comunitat universitària i la societat és sensibilitzen amb les necessitats específiques de les persones amb diversitat funcional o necessitats educatives especials.

 

Residència CAMPUS

La residència universitària està oberta tot l'any i ofereix aproximadament 250 habitacions individuals per a estudiants de la Universitat Jaume I i també per a professors/es. La residència és dins del campus, darrere de la biblioteca i del pavelló d'esport. El campus és a 10 minuts del centre de la ciutat amb autobús.

 

Informació proporcionada per: Unitat de Suport Educatiu