Pla d'Atenció a la Diversitat

El Pla d'Atenció a la Diversitat pretén donar suport acadèmic als membres de la comunitat universitària que presenten algun tipus de necessitat educativa específica  i/o discapacitat. Paral·lelament treballem l’accessibilitat des de diferents perspectives: comunicació, formació i sensibilització, gestió de productes de suport, d’espais específics. supressió de barreres físiques en el campus,  etc.

Considerem Necessitats Educatives Específiques (NEE) les relacionades amb la discapacitat sensorial auditiva o visual, mobilitat reduïda o discapacitat motora, malalties cròniques, problemàtica psíquica/psicològica, situacions personals difícils, incapacitat temporal (fractures, operacions, rehabilitació, ...) que repercuteixen directament en l’estudi o treball acadèmic. [Anar a Presentació]

Segueix-nos en Facebook

Actualitat

Article: Dia Internacional de la Discapacitat

Campanya #DecalogoSAPDU

Guia d’adaptacions a la universitat

La ONCE premia el PAD de l'UJI

UJI Universitat accessible

 

Universitat Jaume I: Accessible i premiada pel treball amb persones amb diversitat funcional

La Universitat Jaume I ha rebut diferents premis per l’accessibilitat de les seues instal·lacions:
Menció d’Honor 1995 a la Universitat Jaume I per dissenyar el nou campus d’aquesta Universitat completament accessible als estudiants amb minusvalideses. Coordinadora de Disminuïts Físics de València. València, 18 de gener de 1996.
Reconeixement a la Universitat Jaume I durant la IX Jornada COCEMFE – Castelló per les múltiples facetes de la Universitat. Castelló de la Plana, 27 de novembre de 1996.
Premi ACUDIM 1997: per mostrar la problemàtica del discapacitat en el món universitari.
2012. Premi COCEMFE: per garantir l’accessibilitat als estudis universitaris.

 

La Universitat Jaume I s'adhereix a la xarxa espanyola d'universitats saludables

El Consell de Govern ha aprovat l'adhesió de la Universitat Jaume I a la xarxa espanyola d'universitats saludables (REUS), una iniciativa a favor de la salut en la qual actualment participen més de 20 universitats de tota Espanya, la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, el Ministeri d'Educació i algunes estructures autonòmiques de Salut Pública.


REUS te com a objectius potenciar la universitat com a entorn promotor de la salut i el benestar de la comunitat universitària i de la societat en el seu conjunt a més de fomentar la investigació i docència en promoció de la salut, afavorir l'intercanvi d'experiències en aquest àmbit i possibilitar l'elaboració i desenvolupament de projectes comuns, entre d'altres.


L'adhesió a REUS de l'UJI implica el compromís a iniciar un projecte de treball que incorpore el concepte de promoció de la salut en la cultura universitària, en les polítiques institucionals, estructura, procés i plans d'estudi, així com un projecte de treball que incloga la identificació de les necessitats de la comunitat universitària i propose estratègies d'intervenció.
Consell de Govern. Núm. de la sessió: 19 (26/01/2012)

 

Campus accessible

La Universitat Jaume I té totes les seues instal·lacions docents en un campus únic: el campus del Riu Sec. És una universitat pública, creada el 1991 i que actualment té uns 15.000 estudiants, d’entre ells aproximadament uns 250 són alumnat amb Necessitats Educatives Especials.


Plànol del campus
El campus està situat en un entorn completament pla, el que permet un desplaçament sense dificultat entre els diferents edificis i instal·lacions. A més compta amb places d'aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda situades als voltants dels diversos edificis.


Fotografia aèria del Campus de la Universitat Jaume I


Situat a la ciutat de Castelló, el campus es troba pròxim a l'estació de RENFE i connectat amb la ciutat a través del TRAM (autobús accessible).

 

Accessibilitat a les aules

Totes les aules de teoria o pràctica de la Universitat tenen espais reservats per a persones que es desplacen en cadires de rodes.


Amb la col·laboració del Servei de Prevenció i Gestió Medioambiental  i l'OTOP, adaptem el lloc de treball a l’aula/laboratori a les necessitats de l’estudiantat. Així s’han adaptat cadira / taula de l’aula a persones extremadament altes o baixes, o que es desplacen amb cadira de rodes o que tenen problemes de manipulació. També s’ha facilitat cadires ergonòmiques a persones que tenen diagnòstic de fibromiàlgia, etc. sempre des de la valoració personalitzada de les necessitats de cada persona.


Estem gestionant l’adquisició d’ajudes per a garantir l’accés a les tarimes de les aules per a professorat o ponents que presenten dificultats en la mobilitat física.


Totes les aules de l’UJI estan dotades de taules multimèdia amb la possibilitat de treball des de l’ordinador, projectar, gravar, utilitzar altaveu, etc. A més a més de l'espai de relació en aula amb el professorat, a la Jaume I hi ha l'Aula Virtual, un espai propi de cada assignatura a la intranet de la Universitat. L’Aula Virtual és un espai on professorat i estudiants intercanviem materials d’estudi, exercicis, pràctiques, en definitiva documentació i comentaris.

 

Transport

El campus està situat a la ciutat de Castelló, pròxima a l’Estació de RENFE i connectat a la ciutat amb el TRAM (autobús accessible). També pots desplaçar-te amb bicicleta siga amb una bicicleta UJI o Bicicas, servei municipal de bicicletes.

 

UJI és cultura accessible

Des de març de 2012 el Paranimf està dotat amb bucle inducció magnètica que permet a les persones amb pèrdua auditiva amb audiòfons o implant coclear el seguiment les activitats programades. El Paranimf és totalment accessible per a persones amb mobilitat reduïda que es desplacen amb cadires de rodes.

 

Esport accessible

L’oferta esportiva de la Universitat és gestionada pel Servei d’Esports. Entre les activitats programades figuren l’esport adaptat i accions de sensibilització com concursos fotogràfics d’esport i diversitat funcional, etc.


Esport i discapacitat; Accessibilitat a les instal·lacions; Activitats orientades a persones amb diversitat funcional a UJI. Amb la col·laboració de Vicent Porcar (Tècnic de l’àrea de Formació i Difusió del Servei d’Esports a l'UJI) (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 14/10/2015).

 

UJI respectuosa amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional

Des del Pla d’Atenció a la Diversitat i concretament al Projecte INCLOU treballem perquè la comunitat universitària i la societat és sensibilitzen amb les necessitats específiques de les persones amb diversitat funcional o necessitats educatives especials.

 

Residència CAMPUS

La residència universitària està oberta tot l'any i ofereix aproximadament 250 habitacions individuals per a estudiants de la Universitat Jaume I i també per a professors/es. La residència és dins del campus, darrere de la biblioteca i del pavelló d'esport. El campus és a 10 minuts del centre de la ciutat amb autobús.

 

Accions de suport personalitzat

Suport a estudiants - Servei

Contracte obligacions

A començament del curs acadèmic és important que et poses en contacte amb nosaltres per tal de valorar les teues necessitats i establir les accions de suport corresponents.

En eixe moment signarem el “contracte d’obligacions” mútues entre l’estudiant i el tècnic del Pla d’Atenció a la Diversitat-PAD.

El contracte és el pacte entre:

Els tècnics del PAD de donar el suport establert per a l’estudiant
El compromís de l’estudiant de contactar al llarg del curs i respondre a les peticions que es generen des del PAD.

Trenquem barreres

xic en cadira de rodes el dia internacional de la discapacitat

 

Salvant barreres a l’interior del campus: “Pensa amb els peus, no poses barreres"
Accessibilitat física en els espais / instal·lacions
Accessibilitat en la comunicació
A nivell personal (membres de la Comunitat Universitària)
Si detectes alguna barrera (Bústia UJI)

 

Salvant barreres a l’interior del campus: “Pensa amb els peus, no poses barreres"

Al disseny del campus s’han tingut en compte criteris d’accessibilitat. Tot i així si detectem alguna barrera arquitectònica es realitza la intervenció adequada per garantit l’accés a les diferents instal·lacions. Per poder realitzar aquesta intervenció, des del PAD s’ha llançat una campanya per a la comunitat universitària, “Pensa amb els peus. No poses barreres!”, mitjançant la qual el voluntariat detectarà aquells vehicles mal aparcats dintre del campus i els posarà un adhesiu informant que està sent una barrera per a una persona amb discapacitat.

 

Accessibilitat física en els espais / instal·lacions

Totes les aules i instal·lacions de la Universitat Jaume I són accessibles.

Els edificis, de nova construcció, estan equipats amb rampes i/o ascensors que permeten l'accés a totes les dependències.

Entre els espais a disposició dels alumnes es troben l'Espai de Descans i l'Espai d'Estudi Adaptat.

 • L'Espai de Descans és un espai equipat amb sofàs i butaques reclinables, destinat a aquells estudiants que per causa mèdica necessiten realitzar una pausa durant la jornada acadèmica.
 • L'Espai d'Estudi Adaptat es troba a l'edifici de la biblioteca i compta amb un ordinador equipat amb un programa d'ampliació de caràcters especial per a estudiants amb discapacitat visual.

Espais equipats amb sofàs i butaques reclinables, destinats a aquells estudiants amb discapacitat i/o malalties cròniques (narcolèpsia, fibromàlgia, etc) que per causa mèdica necessiten realitzar una pausa durant la jornada acadèmica

Actualment disposem de quatre espais:

 • Un espai de descans/lactància a la FCS
 • Un espai de descans/lactància a la FCJE
 • Un espai de descans/lactància a la FCHS
 • Un espai de descans/lactància a la ESTCE

Usuaris: Qualsevol membre de la comunitat universitària que per causa mèdica necessita fer pauses de descans.

Accès permanent: La gestió o accés a les sales es regula des del Pla d'Atenció a la Diversitat, mitjançant l'activació del carnet UJI per a accedir-hi. S'ha d'actualitzar cada curs acadèmic.

Accès per a lactància o de forma puntual: Dirigiu-vos al personal de la consergeria corresponent (FCS, FCHS, FCJE i ESTCE).


Desplaçaments per l’UJI persones amb pèrdua visual

Els membres de la comunitat universitària amb pèrdua visual que ho requereixen es poden posar en contacte amb els responsables del Pla d’Atenció a la Diversitat (suport@uji.es, 964.387.079/89) per treballar itineraris pel campus no habituals.

Esport i discapacitat; Accessibilitat a les instal·lacions; Activitats orientades a persones amb diversitat funcional a UJI. Amb la col·laboració de Vicent Porcar (Tècnic de l’àrea de Formació i Difusió del Servei d’Esports a l'UJI) (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 14/10/2015)

 

Accessibilitat en la comunicació

L’UJI vol suprimir les barreres de la comunicació.

Si formes part de l’estudiantat o professorat de l’UJI i portes audìfons, implant coclear o t’expresses en llenguatge de signes, contacta amb nosaltres. Et podem ajudar.

Al Pla d’Atenció a la Diversitat disposem de bucle portàtil que podem instal·lar a la teua aula de classe. A més a més, l’Equip de govern de l’UJI té la intenció d’incorporar de forma progressiva un bucle magnètic en aules grans. Trobem l’ exemple de l’aula magna de la nova facultat de ciències de la salut.

Amb l’objectiu de sensibilitzar a la comunitat universitària sobre la importància de l’accés a la comunicació des del projecte INCLOU, des del Programa d’Atenció a la Diversitat organitzem cursos sobre:

 • Audiodescripció. És per a persones cegues. Es tracta de la descripció de pel·lícules o continguts d'imatge, els quals van narrant el que passa a la pantalla.
 • Subtitulats. Es tracta de passar títols del que estan parlant els personatges en un producte audiovisual. Està indicat per a persones sordes.
 • Llenguatge braille. És un sistema per punts, que utilitzen les persones cegues, per llegir i escriure.
 • Dificultats de les persones Sordes oralistes, llengua de signes.

Tanmateix amb les accions que desenvolupem al Projecte INCLOU intentem conscienciar als membres de la comunitat universitària de la importància d’utilitzar terminologia que no ofenguin ni discriminen a les persones a les quals ens referim. 

 

A nivell personal (membres de la Comunitat Universitària)

El Pla d’Atenció a la Diversitat és punt de referència a l’UJI sobre discapacitat, diversitat funcional i necessitats educatives especials.

Productes de suport

En col·laboració amb la Fundació Universia et podem facilitar productes de suport personal que et permetran el seguiment de les classes i el treball acadèmic, tant a l’estudiantat, com al professorat i als personal d’administració i serveis de la Universitat.

Són productes de suport aquells que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones facilitant l’activitat diària. Referent als estudis són productes de suport: programes informàtics específics (zoom text, etc.), gravadores, faristol, sintetitzador de veu, ordinador portàtil, equipo FM, etc..

Espai de Descans

A l’UJI disposem de dos Espai de Descans ubicats a l’accés de l’ESCTE i al Pavelló Poliesportiu.

Cadascú d’ells està dotat de 3 zones de descans que permeten als membres de la comunitat universitària realitzar la pauta de descans requerida per a mantenir l’activitat requerida durant la jornada diària a la Universitat.

Són usuàries persones amb fibromialgia, malalties cròniques, migranyes, etc.

Per sol·licitar l’accés cal contactar amb suport@uji.es

Espai de descans i productes de suport. Participem Olga Carbó, Jose Bravo, Rafael Vilar i una usuaria de l'espai de descans. (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 01/04/2015)

Espai d’Estudi

Ubicat al Centre de Documentació Biblioteca, l’Espai d’Estudi Adaptat és una cabina d’estudi dotada d’ordinador amb les aplicacions informàtiques necessàries per als usuaris.

 

Si detectes alguna barrera dis-nos-ho!

Volem millorar. Per aquest motiu volem que ens comuniques si has detectat alguna barrera física, dificultat en la comunicació, etc. en l’UJI.

Per a d’això hem creat la campanya “Pensa amb els Peus! No poses barreres!”. Mitjançant el correu suport@uji.es  pots contactar amb nosaltres i informar-nos sobre allò que has trobat que estiga obstaculitzant l’accés de persones amb alguna discapacitat. A més, també pots fer-te voluntari de la campanya.

Al plànol que hi ha a continuació es troben marcades totes les places reservades per a aparcar persones amb alguna minusvalia dintre del campus.

Pots utilitzar la bústia UJI (bustia@uji.es) per realitzar consultes, queixes, suggeriments o felicitacions.

Sensibilització/Formació

el equip del PAD treballant junts

Accions sensibilització. Projecte INCLOU

El Projecte INCLOU. Accions de Sensibilització sobre les Necessitats de les Persones amb Necessitats Educatives Especials, s’emmarque en el Pla d’Atenció a la Diversitat (PAD).

 

 

INCLOU / educació INCLUSIVA

 

 

El projecte INCLOU té com a rerefons el concepte d’educació /universitat INCLUSIVA.

L’educació de les persones amb discapacitat ha passat per diferents etapes i concepcions al llarg del temps. Des dels inicis llunyans amb el d’exclusió social i segregació, al concepte clínic en que es consideraven persones malaltes i havien d’escolaritzar-se en centres específics amb terapeutes i professorat expert en la problemàtica. Més pròxim està el concepte d’integració educativa on la persona deixa de considerar-se un malalt i pel contrari es busca la interacció amb l’entorn, els altres estudiants. Finalment arribem a la situació actual: educació inclusiva.

Des d’aquesta perspectiva és l’entorn el que s’ha d’adaptar per a donar resposta educativa a tot@s els/les membres de la societat.

Aquest concepte: educació inclusiva apareix a la Declaració de Salamanca -1994 , article 28 (PDF).

És des d’aquesta concepció centrada en el coneixement de la persona, les necessitats específiques i la visió de l’entorn en el que es justifica el Projecte INCLOU i d’on arranca el seu nom.

3 de desembre: Dia Internacional de la Discapacitat (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 01/12/2010)

Programa coordinat per Marcos Llorens, estudiant invident de Psicologia; Albert Miret, estudiant invident de Dret, Almudena García, estudianta de Traducció i interpretació, i Mari Pedra i Alba Gallardo, estudiantes del Cicle Superior d’Integració Social amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 03/12/2008)

 

Projecte INCLOU

El Projecte INCLOU. Accions de Sensibilització sobre les Necessitats de les Persones amb Necessitats Educatives Especials, s’emmarque en el Pla d’Atenció a la Diversitat (PAD).

INCLOU té un doble objectiu:

 1. Desenvolupar accions de sensibilització sobre les necessitats de les persones amb necessitats educatives especials
 2. Col·laborar amb altres entitats educatives i associacions específiques del món de la diversitat.

En tant que la universitat és un centre formatiu de futurs professionals, considerem important aproximar el món de la diversitat als nostres estudiants, professorat i PAS. El coneixement de la diferència /diversitat pot constituir un valor transversal afegit en la formació dels estudiants, a més a més d’un valor social que ajude a formar professionals més solidaris.

D’altra banda considerem fonamental la col·laboració amb professionals d’altres nivells educatius (educació primària i secundària), així com amb entitats o col·lectius específics.

Aquestos objectius es concreten en accions concretes com són:

 • Realització d’accions conjuntes amb els centres docents de la universitat (facultats i escola) vinculades al món de la discapacitat i relacionades amb les titulacions.
 • Organització d’activitats formatives relacionats amb la diversitat adreçades a la Comunitat Universitària.
 • Gestió del reconeixement de crèdits de lliure configuració per a activitats formatives relacionades amb la diversitat.
 • Organització d’activitats d’oci en les que estiga present la discapacitat o diversitat.
 • Realització d’accions relacionades amb el món de la diversitat al llarg de tot el curs i en tots els centres educatius de la UJI.
 • Celebració del 3 de desembre, dia internacional de la discapacitat.
 • Organització d’activitats al voltant de la diversitat a les seus a la Universitat.
 • Difusió de noticies, concursos, formació sobre el món de la discapacitat... entre la comunitat universitària.
 • Coordinació amb l’EOPAE, especialistes dels serveis psicopedagògics escolars de Castelló.
 • Col·laboració amb entitats específiques / associacions

 

Activitats d'anys anteriors:

 

Relació d’activitats del curs 2014-2015

Relació d'activitats del curs 2015-2016

Relació d'activitats del curs 2016-2017

Relació d'activitats del curs 2017-2018

Relació d'activitats del curs 2018-2019

Relació d'activitats del curs 2019-2020

 

Des de l’any 1997 es fan accions de sensibilització d' estudiants amb necessitats educatives especials adreçades a la comunitat universitària.

Sense Barreres, VoxUJI ràdio (107.8 FM)

Un programa de ràdio quinzenal en la emissora VoxUJI Ràdio per a fer visible el món de la discapacitat i la diversitat des de la perspectiva universitària.
Coordinat per Olga Carbó i emmarcat en el Projecte INCLOU.
Iniciem el programa el curs 2008-09.Al programa trobaràs entrevistes, reportatges, vivències personals, informació acadèmica, etc... sempre des de la perspectiva universitaria.
Pots consultar i escoltar l’arxiu de programes mitjançant Internet.
En agradarà rebre propostes de noves temàtiques i col·laboracions: suport@uji.es

Arxiu de programes:

Curs  2020-2021:

03/05/2021: Participen Olga Carbó (responsable de la Unitat de Diversitat i Discapacitat) i Marta Renau (professora del Grau de Traducció i Interpretació). Parlen d’universitat inclusiva i intercultural. Un programa per a fer visible el món de la discapacitat i la diversitat des de la perspectiva universitària.

29/03/2021: Participen Olga Carbó (responsable de la Unitat de Diversitat i Discapacitat), Odet Moliner (professora i investigadora de la Universitat Jaume I), Diana Montserrat i Celia Alcón (mestres del CEIP Albea). Parlen de malalties poc freqüents i educació inclusiva. Un programa per a fer visible el món de la discapacitat i la diversitat des de la perspectiva universitària.

15/03/2021: Participen Olga Carbó (responsable de la Unitat de Diversitat i Discapacitat) i Ana Segarra (consultora de Recursos Humans a Inserta Empleo). Parlen de la incorporació al món laboral després de completar l’etapa formativa. Un programa per fer visible el món de la discapacitat i la diversitat des de la perspectiva universitària.
 

[Curs 2019-2020]

[Curs 2018-2019]

[Curs 2016-2017]

[Cursos anteriors (2008-2015)]

Presentació

El Pla d'Atenció a la Diversitat pretén donar suport acadèmic als membres de la comunitat universitària que presenten algun tipus de necessitat educativa específica  i/o discapacitat. Paral·lelament treballem l’accessibilitat des de diferents perspectives: comunicació, formació i sensibilització, gestió de productes de suport, d’espais específics. supressió de barreres físiques en el campus,  etc.

Considerem Necessitats Educatives Específiques (NEE) les relacionades amb la discapacitat sensorial auditiva o visual, mobilitat reduïda o discapacitat motora, malalties cròniques, problemàtica psíquica/psicològica, situacions personals difícils, incapacitat temporal (fractures, operacions, rehabilitació, ...) que repercuteixen directament en l’estudi o treball acadèmic.

Treballem a diferents nivells:

A nivell individual i personalitzat amb estudiants i professorat.

Amb l’estudiantat treballem la pressa de decisió a nivell d’estudis universitaris (orientació universitària) amb coordinació amb els responsables dels centres d’educació secundària. Acompanyem durant la realització de les proves d’accés a la universitat i  donem suport durant tota la trajectòria acadèmica fins a la finalització dels estudis universitaris.

Amb el professorat es valora la situació personal que pot repercutir en la pràctica docent / investigadora, elaborant propostes de suport.
D'acord amb la normativa vigent garantim la confidencialitat de les dades de caràcter personal facilitades per les persones adscrites al Pla d’Atenció a la Diversitat

A nivell global d’universitat, treballem accions de sensibilització i formació mitjançant el Projecte INCLOU

Hem Coordinant el Programa SAPDU en l'àmbit estatal: Servei d'Atenció a Persones amb Discapacitat a les Universitats del 2014 al 2018.

Contacte

Olga Carbó Badal
Coordinadora de la Unitat de Diversitat i Discapacitat - UDD

Sol·licitud cita PAD-Olga

Encarna González Alamilla 
Suport a persones amb necessitats específiques de suport educatiu

Sol·licitud cita PAD-Encarna

Rocio Marín Capdevila 
Personal de suport

Sol·licitud cita PAD-Rocio

 

Telf: 964 387079 / 7089
suport@uji.es 
Edifici Ampliació de Biblioteca - Nivell 0

 

Bústia

Programa d'Atenció a la Diversitat

 

 

Introducció i antecedents del PAD


En els últims anys, les universitats espanyoles han realitzat un important esforç per a recollir, dins de les seues línies d’actuació, diferents programes i activitats que responguen a les recomanacions d’organismes nacionals i internacionals dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació i a garantir una vida universitària que només tinga com a límits les capacitats intel·lectuals individuals. La legislació universitària actual fa referencia directa a la necessitat que les universitat disposen de "serveis de suport i assessorament adequats, que avaluen les necessitats de possibles adaptacions".

La Universitat Jaume I ha estat entre les primeres que han plasmat en un programa de treball específic el suport al col·lectiu d’estudiants amb necessitats educatives especials. Així des de 1992 que va presentar-se a les proves de selectivitat una estudiant cega fins a l’actualitat amb més de 150 estudiants amb necessitats de suport, s’ha desenvolupat un programa de suport adreçat als estudiants, el seu professorat, els companys i en definitiva la comunitat universitària, a més a més accions de sensibilització sobre les necessitats d’aquest col•lectiu.
Amb l’aprovació del seus primer estatuts va ser la primera universitat de l’estat que reconeixia públicament el suport a aquest col·lectiu.

En 2005 l’Equip de Govern de la Universitat Jaume I aprova el Programa d’Atenció a la Diversitat (PAD) (PDF) que s’emmarca en la Unitat de Suport Educatiu com una acció més d’orientació.

El Programa d’Atenció a la Diversitat suposa, per tant, la continuació i consolidació d’una a llarga trajectòria de treball amb les persones amb necessitats educatives específiques vinculades a la Universitat Jaume I.

L'objectiu del programa és aconseguir la plena integració dels estudiants universitaris amb algun tipus de necessitat educativa especial a la vida universitària, mitjançant la igualtat de condicions.

En el marc del Programa d’Atenció a la Diversitat (PAD) es desenvolupa el projecte INCLOU , que té com a objectiu desenvolupar accions de sensibilització sobre les necessitats de les persones amb necessitats educatives especials i la col·laboració en altres entitats educatives i associacions específiques de suport del món de la diversitat.

Sense barreres. Presentació del PAD. Nou curs acadèmic 2010-2011 (06/10/2010)

Universitat Jaume I / universitat INCLUSIVA

Una Universitat INCLUSIVA ha de contemplar:

 • Polítiques inclusives
 • Bones pràctiques Inclusives
 • Cultura inclusiva


Sense barreres. 3 de desembre: Dia Internacional de la Discapacitat (01/12/2010)

Polítiques inclusives

La Universitat Jaume I va ser la primera universitat española en recollir als seus primers estatuts una referència explicita al col·lectiu d’estudiants amb discapacitat a l’any 1997:

Título IV, artículo 119.2
«La Universitat Jaume I facilitarà a l’estudiantat amb limitacions físiques, psíquiques i sensorials les
condicions d’estudi i les adaptacions curriculars adequades per a la seua correcta formació acadèmica.»

En 2009 els Estatuts (PDF) s'han revisat i reelaborat mantenint l’esperit inicial de respecte a la diversitat.

Títol IV,
Art. 116.1.r. Relatiu als drets de l’estudiantat:
La igualtat d’oportunitats, la no-discriminació i l’accessibilitat universal de les persones, amb independència de raons de sexe, raça, religió, discapacitat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, a l’accés a esta Universitat, ingrés en els seus centres, permanència en la Universitat i exercici dels seus drets acadèmics.
Art.116.2.
La Universitat Jaume I ha de facilitar, a l’estudiantat amb necessitats educatives específiques, les condicions d’estudi i les adaptacions curriculars adequades per a la seua correcta formació acadèmica.

També la Normativa d’avaluació de l’estudiantat, i la normativa d’exàmens, fan referència explícita als estudiants amb Necesitats Educatives Específiques. Totes dues contemplen un capítol dedicat integrament a les proves /exàmens per a l’estudiantat amb necessitats educatives especials.

Bones pràctiques Inclusives

La Universitat ha de promoure bones pràctiques en l’àmbit de la discapacitat, les necessitats educatives específiques i la diversitat funcional.

La Jaume I desenvolupa el Programa d’Atenció a la Diversitat (PAD) (PDF) centrat en el treball amb la persona amb Necessitats Educatives Específiques i tot el seu entorn educatiu universitari (professorat, companys d’estudis, entorn físic, entorn social, cultural i educatiu)

Cultura inclusiva

La Universitat Jaume I promou accions de sensibilització sobre l’àmbit de la discapacitat i la diversitat mitjançant el Projecte INCLOU.

Xarxes de representació

logo SAPDU

Des de febrer de 2015, l'UJI torna a assumir la coordinació de la Red SAPDU amb el càrrec de Secretaria Tècnica de l'Àrea d'Atenció a la Diversitat, amb les següents representants:
Coordinadora del Área de Atención a la Diversidad y Discapacidad de la CRUE: Pilar García Agustín, Vicerectora d’Estudiants, d’Ocupació e Innovació educativa de la Universitat Jaume I com
Secretaría tècnica del Área: Olga Carbó Badal, coordinadora del Pla d’Atenció a la Diversitat a la Universitat Jaume I.

icones de Universitat Jaume I i SAPDU
Vocals:
Universitat de Girona 
Universitat de Valladolid
Universitat de Zaragoza
Miguel Hernández d’Elx
Universitat Complutense de Madrid

Els objectius de la Red SAPDU són:

Fomentar la col•laboració amb els diferents serveis universitaris d'atenció a la diversitat a estudiants amb diversitats funcionals.
Proposar actuacions de caràcter transversal.
Proposar a les Administracions Educatives mesures per a un compliment efectiu.
Promoure, difondre e intercanviar bones pràctiques.
Impulsar el reconeixement de l’atenció a la discapacitat.

VII Encuentro de los Servicios de Apoyo a las Personas con Discapacidad en la Universidad - UJI

La Red SAPDU organitza anualment un “Encuentro anual”. Aquesta foto és del “VII Encuentro Anual” a la Universitat Jaume I en octubre de 2016. [Galeria fotogràfica SAPDU]

Entrevista a Pilar García Agustín: Vicerectora d'Estudiants Ocupació i Innovació Educativa sobre l’àmbit de la diversitat i la discapacitat a la universitat i SAPDU. (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 17/06/2015)

SAPDU: Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat a la Universitat. Amb la col·laboració de Montse Castro (Delegada del rector en matèria de discapacitat de la Universitat de Girona). (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 11/11/2015)

VII Trobada dels Serveis de Suport a les Persones amb Discapacitat en la Universitat

Campanya #masQservicios

Campanya #DecalogoSAPDU


CRUE

La Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE) és una entitat sense ànim de lucre formada per universitats públiques i privades espanyoles, consta de diferents comissions: Área de Atención a la Diversidad i Discapacidad.
Des de Febrer del 2015 l’àrea està coordinada per Pilar García Agustín, Vicerectora d’ estudiants, ocupació e innivació educativa de la universitat Jaume I.
L’àrea es va crear a 2009 sent la primera coordinadora Leonor Lapeña Barrachina Vicerectora d’estudiants a la Universitat Jaume I.

 

UNIDISVAL

Serveis universitaris de suport a persones amb Discapacitat de les Universitats Públiques Valencianes

Formen part d'UNIDISVAL:

Universitat d'Alacant

Universitat Jaume I

Universitat Miguel Hernández - UMH

Universitat Politècnica de València

Universitat de València

Reunión UNIDISVAL 2017

Reunió 11 d'octubre de 2019 a la Universitat de València

[Galeria fotogràfica UNIDISVAL]

Convenis i col·laboradors

Hem signat convenis relacionats amb l’àmbit de la discapacitat i necessitats educatives especials amb les entitats següents:

 

Fundació La Caixa 

Data conveni: 21/12/15

Col·laborar en el desenvolupament del projecte “Integració de la discapacitat”.

ATENEU

Fundació Dany Cerebral adquirit ATENEU – Castelló.
Data Conveni: 15/12/2014.
Col•labora en: Facilitar coneixements sobre el dany cerebral adquirir i les necessitats del col•lectiu, afavorir l’accés d’estudiants de l’UJI a la Fundació, cooperar en investigacions, tallers, cursos, pràctiques, etc. Prestar-se assessorament mutu i desenvolupar projectes conjunts.

 

FEAPS Comunitat Valenciana

Data conveni: 11/04/2014
Col•labora en: Facilitar la sensibilització i coneixement de les necessitats del col•lectiu de les persones amb discapacitat; afavorir la inclusió de persones amb discapacitat intel•lectual en  l’ entorn universitari; prestar assessorament mutu i desenvolupar conjuntament projectes i programes de col•laboració; intercanviar activitats de divulgació, de formació i d’investigació; facilitar el suport i l’assessorament en aquelles àrees d’actuació que puguin desenvolupar-se en l’àmbit docent i professional; facilitar l’intercanvi de coneixement amb la finalitat de dignificar a les persones amb discapacitat intel•lectual i de les seves famílies.
Frima del conveni FEAPS amb els seus representants

Fundació Universia

Data Conveni: 27/06/2013
Col.labora en: Impulsar la formació de les persones amb discapacitat, com a intrument per a fomentar llocs de treball, esdevenimients, etc.
Entrevista a Ramón Capdevila, Director de Fundació Universia (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 09/05/2014)

Premsa:

L’UJI i la Fundació Universia fomenten l’empleabilitat i l’autoocupació de persones amb discapacitat

 

AFANIAS de Castellón.  (Asociación de Familiares con Niños y adultos Discapacitados)

Data conveni: 18/04/13

Col·labora en: facilitar l’organització d’activitats formatives, afavorir el coneixement de la realitat de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual, cooperar en rastells i jornades de voluntariat, prestar-se assessorament mutu i desenvolupar projectes i programes conjunts de col·laboració en qüestions relacionades amb l’activitat de les dues entitats, intercanviar experiències, facilitar informació i l’intercanvi d’accions, i dur a terme les accions que siguen considerades d’interès mutu, dins de les possibilitats i de les matèries que constitueixen l’objecte d’aquest acord. 

 

FRATER

Data conveni: 10/02/2011
Col•labora en: Contribuir al desenvolupament i la promoció personal i social de les persones amb discapacitat, intercanvi d’informació, col•laborar en la formació sobre la diversitat funcional des d’una perspectiva inclusiva dels membres de la comunitat universitària, afavorir la presència de persones amb discapacitat al món universitari, cooperar en tots els projectes d’investigació que suposen un apropament multidimensional a la problemàtica de la diversitat funcional, assessorament mutu i facilitar l’intercanvi de suports tècnics per a la comunicació i la informació, així com de tecnologia assistida.

Frater, centre de Promoció Personal i Integració Social de Persones amb discapacitat. Entrevista a David Carreras, psicòleg i Francisca Díaz Metero (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 22/04/2009)

 

APADAHCAS. Asociación de Padres de Afectados por Déficit de Atención e Hiperactividad de la provincia de Castellón

Data conveni: 21/04/2010.

Col•labora en: Facilitar la informació necessària a les persones amb dèficit d’atenció amb hiperactivitat o sense i als seus familiars per a la defensa dels seus drets i millora de qualitat de vida, cooperar amb vista a la consecució dels fins de l’Associació perquè afavorisquen el coneixement de la dita problemàtica i l’ajuda als seus afectats, prestar-se assessorament mutu i desenvolupar conjuntament projectes i programes de col•laboració en qüestions relacionades amb l’activitat de les dues entitats i facilitar activitats de formació i reciclatge així com l’intercanvi d’informació a través de conferències, jornades, cursos...
Teresa Saura, presidenta de APADAHCAS. Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (26/10/2011) (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 26/10/2011)

 

ASSOCIACIÓ D’ESCLEROSI MÚLTIPLE A CASTELLÓ

Data del conveni: 30/07/2008
Conveni marc de col·laboració per prestar-se assessorament mutu i cooperar en l’organització d’activitats.

Data Conveni: 25/02/2010
L'esclorosi Múltiple (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 29/02/2012)
Amb motiu del Dia Internacional de l’Esclerosi Múltiple, la Universitat Jaume I col•labora amb l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló en el projecte Banya’t per l’esclerosi múltiple.

ASPAS: Asociación de Padres i Amigos del Sordo de la Provincia de Castellón

Data conveni: 09/12/2009
Col•labora en: Activitats que tinguen relació amb la difusió, sensibilització, formació i accessibilitat de la discapacitat auditiva; facilitar la formació de docents i d’estudiants; cooperar en l’equipament de les instal•lacions; assessorament mutu; intercanvi d’informació dels actes de difusió social i cooperació en futures línies de treballs d’investigació.
Entrevista a la presidenta d'ASPAS Castelló i mare d'una xiqueta que presenta NEE auditives (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 23/12/2009)

FUNDACIÓ SÍNDROME DE DOWN

Data conveni: 25/01/2007
Col•labora en: Facilitar la realització de pràctiques formatives en els programes de la Fundació Síndrome de Down de Castelló, afavorir la integració de persones amb discapacitat intel•lectual, cooperar en la difusió i la promoció de les diferents activitats i actes de la Fundació Síndrome de Down de Castelló amb la Universitat Jaume I i assessorament mutu.
Entrevista a Javier Julve i Dora López, tècnics d’integració laboral de l’associació de Síndrome de Down (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 08/06/2011)
Entrevista a responsables i usuaris de la Fundació Síndrome de Down Castelló (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 19/03/2014)
Testimoniatges de pares i mares de xiquets del centre de desenvolupament infantil i atenció temprana (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 06/05/2015)
Entrevista als usuaris de ASINDOWN que ens explicaran que aprenen en els tallers de formació i empleo (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 18/03/2015)
Entrevista als usuaris del centre ocupacional ASINDOWN (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 25/02/2015)
Presentació de les accions desenvolupades des del Centre Ocupacional i entrevista per part dels membres a Juan Antonio (voluntari) i Nicolás (monitor). Amb la col·laboració de Javier Julve, Fernando, Diana, Andrés, membres i col·laboradors de l’Associació Síndrome de Down Castelló. (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 17/02/2016)
Presentació de les activitats que es desenvolupen en el taller per a treballar les habilitats socials. Amb la col·laboració d’Ana (professora del Gabinet Psicopedagògic de l’Associació Síndrome de Down Castellón), i un grup d’alumnes de l’Associació. (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 23/03/2016)
Presentació de les activitats en la classe de formació bàsica en auxiliar d’administració. Amb la col·laboració de Dora (professora de l’Associació Síndrome de Down Castellón), Sergio (pràctiques de Cicle Superior en Integració Social), i un grup d’alumnes de l’Associació. (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 27/04/2016)

Alumnat de la Fundació Síndrome de Down realitza pràctiques en la Universitat Jaume I. (Maig i juny 2018)

 

 

Fundación ONCE 

Data Conveni: 23/11/1998, 26/06/2006
Col•labora en: Establir condicions que faciliten la integració en l’àmbit universitari de les persones amb discapacitat, es tracte d’alumnes, professors, personal d’administració o serveis o qualsevol altre usuari o usuària potencial dels serveis, centres, dependències i instal•lacions de la Universitat Jaume I de Castelló; promoure i facilitar l’accés de les persones amb discapacitat a la cultura i al coneixement; accessibilitat universal, eliminació de barreres, formació i integració laboral, estímul de la investigació i el desenvolupament i realització de pràctiques d’alumnes discapacitats de la Universitat Jaume I de Castelló en empreses de la Fundació ONCE.
Entrevista a Juan Carlos Puig; responsable de l'Equip d'Educació de la ONCE a València i Castelló (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 20/03/2013)

 

COCEMFE Castelló

27/07/1998
Entrevista a Carlos Laguna, President de COCEMFE Castelló (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 08/01/2014)

Recollida de signatures a l'UJI, pels drets de les persones amb diversitat funcional (.pdf)

Recollida de signatures a l'UJI, Olga Carbó i Carlos Laguna

Entrevista a Laura Cervera, professora de llengua de signes de l'Associació de Sords de Castelló, amb la col•laboració de la intèrpret Sandra i de l'estudiant en pràctiques, Clara. Olga Carbó i Laura Orellana (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 07/12/2011)

 

ASSOCIACIÓ DE PERSONES SORDES DE CASTELLÓ

Entrevista a Laura Cervera, professora de llengüa de signes de l'Associació de Sords de Castelló, amb la colaboració de la intérprete Sandra i del estudiant en pràctiques, Clara. Olga Carbó i Laura Orellana (Sense Barreres - Vox UJI Ràdio 07/12/2011)


CERMI

No al Copago Confiscatorio: Afirma tus derechos, firma contra el copago
Comité Español de Representantes con Discapacidad és una plataforma de representació, defensa i acció de la ciutadania amb discapacitat.
L'UJI participa en una taula tècnica per a millorar l'atenció de l'alumnat amb discapacitat

 

Premis i beques

Recursos

Foro d'Educació Inclusiva

CLAVE: Atenció a la Deficiència Auditiva

CLAVE: Butlletí mensual

Informe Olivenza 2014

Recomanacions al PDI amb estudiants amb NEE 

Guia del professorat

Guia d'adaptacions

Estudiants amb síndrome Asperger

Guia d'actuació en l'escola davant l'alumne amb TDAH

Butlletí del Real Patronat Sobre Discapacitat

Butlletí del Fòrum d'Educació Inclusiva

 

Observatori Estatal de la Discapacitat (OED)

L'Observatori Estatal de la Discapacitat és un instrument tècnic resultat de la col•laboració de l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat (Direcció general de Coordinació de Polítiques Sectorials sobre Discapacitat i Real Patronat sobre Discapacitat), amb la Junta d'Extremadura, la Universitat d'Extremadura, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) i la Fundació Tutelar d'Extremadura.
El seu fi és facilitar l'estudi de dades sobre la discapacitat amb caràcter global, tant a nivell territorial com a conceptual, entenent la població de persones amb discapacitat en el conjunt de l'Estat i abordant de manera transversal totes les facetes de la vida de les persones amb discapacitat.

Ciència Accessible

La Universitat Jaume I vol fer la ciència accessible a totes les persones, per la qual cosa ha engegat una iniciativa perquè els continguts del videobloc Ciència UJI TV no tinguen barreres. 

D'aquesta manera, s'ha creat en el videobloc la categoria Vídeos accessibles en la qual es poden trobar vídeos de divulgació científica subtitulats específicament per a persones sordes i també vídeos amb audiodescripció per a persones cegues. Així mateix, s'ha creat un podcast de ciència en el qual es publiquen àudios d'entrevistesde als grups de recerca així com de vocabulari científic per a fer accessible aquest material a persones no vidents. 

L'objectiu és ampliar l'accessibilitat a un canal que vol comunicar i divulgar la ciència a la societat. 

El canal Ciència UJI TV està gestionat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), adscrita al Servei de Comunicació i Publicacions de la Jaume I i integrada en la xarxa d'UCC+i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat. El projecte compta així mateix amb el patrocini de les empreses de Gimeno Servicios Facsa i Iproma i l’Aula Dávalos Fletcher.

Enllaç a vídeos accessibles: http://blogs.uji.es/cienciatv/ca/category/videos-accessibles/ 

Enllaç al podcast: http://www.ivoox.com/podcast-ciencia-uji_sq_f1167774_1.html

Ciència UJI TV: http://blogs.uji.es/cienciatv/ca/

Memòries

Normatives relevants a l'àmbit de les Necessitats Educatives Especials

VII Encuentro de los Servicios de Apoyo a las Personas con Discapacidad en la Universidad

Miradas a la diversidad en la Universidad

El VII Encuentro de los Servicios de Apoyo a las Personas con Discapacidad en la Universidad (SAPDU) es el resultado de una larga trayectoria de trabajo. SAPDU se constituyó como red a principios de los años 90 y la Universitat Jaume I forma parte de la misma desde sus orígenes. La red SAPDU está coordinada por Pilar García Agustín, quien preside en este momento el área de Diversidad y Discapacidad de la CRUE-Asuntos Estudiantiles.

En el 25 aniversario de la Universitat Jaume I estamos muy ilusionados en la organización de este VII Encuentro de la red que cierra un ciclo, ya que la misma se creó en la UJI.

Durante estos años ha evolucionado y se ha consolidado la necesidad de apoyar a las personas con discapacidad en las universidades. Se han establecido normativas tanto de ámbito nacional como internacional que las universidades han recogido en sus normativas propias, así como procedimientos académicos de los principios de inclusión educativa. [Leer más]

Guardons

 • Premi SOLIDARIOS ONCE Comunitat Valenciana (2016)
  En la categoria "A l'estament de l'Administració Pública, que destaque per desenvolupar programes i projectes continuats dins dels següents camps: prevenció de la discapacitat, la rehabilitació i la inclusió, l'accessibilitat universal en tots els seus àmbits i la supressió de barreres físiques i mentals que afavorisquen la igualtat d'oportunitats per a tots". Acta (.pdf)  Nota de premsa (.pdf) Nota de premsa acte de lliurament Fotografies
 • VII Premi COCEMFE CV, Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana, a l’UJI pel treball realitzat envers de la inclusió educativa de l’estudiantat, amb la preservació de l’accessibilitat física i la comunicació i el disseny per a tots i totes.
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16