Geografia. Assignatures. Accés per a majors de 25 anys

14/09/2023 | VEVS
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Programa 

1. Objectius

  • Identificar i comprendre els elements bàsics de l’organització territorial d’Espanya, utilitzar conceptes, procediments, destreses específicament geogràfiques, per explicar l’espai com una realitat dinàmica, diversa i complexa, on intervenen múltiples factors.
  • Conèixer el marc físic general d’Espanya.
  • Comprendre la composició social d’Espanya a partir de l’estudi de la dinàmica demogràfica i analitzar l’estructura territorial dels diferents sectors econòmics i les conseqüències d’aquests sobre la societat i el medi ambient.
  • Entendre els desequilibris regionals i el paper d’Espanya a la Unió Europea.
  • Relacionar tots aquests components amb les variables espai i temps.

2. Temari

  1. Identificació i contextualització del territori espanyolL’espai geogràfic espanyol. L’organització politicoadministrativa d’Espanya. Espanya en el context europeu i mundial.
  2. El relleu espanyolLes roques. Grans unitats morfoestructurals del relleu espanyol.
  3. La varietat climàticaFactors i elements del clima. Tipus de clima a Espanya.
  4. L’aiguaLes conques hidrogràfiques. Característiques de la xarxa fluvial. Utilització i gestió dels recursos hídrics.
  5. Els paisatges vegetals: Factors condicionants de la vegetació: clima i sòl (litologia). Els paisatges vegetals oceànics. Els paisatges vegetals mediterranis. Els paisatges vegetals de les Illes Canàries i zones d’alta muntanya.
  6. La població espanyola: Evolució recent de la població espanyola. Moviment natural i moviments migratoris. Estructura de la població. La distribució de la població i desequilibris espacials.
  7. El poblamentTipus de poblament: concentrat i dispers. El procés d’urbanització i la incidència d’aquest en l’estructura urbana. Les aglomeracions urbanes. El sistema de ciutats espanyol.
  8. Les activitats del sector primariL’activitat agrària. Factors físics i humans que la condicionen. La producció agrícola, ramadera i forestal. Problemes de l’activitat agrària. El paper de la Unió Europea en l’ordenació de l’espai rural. L’activitat pesquera.
  9. L’activitat industrialLes matèries primeres i les fonts d’energia. Etapes recents de la industrialització espanyola. Distribució regional dels principals sectors industrials. Problemes de la indústria i polítiques industrials.
  10. Les activitats terciàriesActivitats i importància del sector terciari. El transport i la vertebració territorial. El turisme. La repercussió socioeconòmica i ambiental. L’activitat comercial
  11. La interacció entre el medi físic i la societatEl repte del desenvolupament sostenible a Espanya. Els problemes mediambientals (contaminació, erosió, sobreexplotació de recursos, acumulació de residus, etc.). Riscos naturals. Polítiques mediambientals.
  12. Els desequilibris territorials a Espanya i al conjunt de la Unió Europea.: Els desequilibris entre les distintes regions espanyoles. Polítiques de reequilibri regional. Els desequilibris territorials a Europa. El repte d’una Europa unida.

 


Característiques de l'examen

En la prova o examen el candidat haurà de respondre quatre qüestions relatives als continguts del temari tal com ha sigut incorporat a la programació de la matèria.

Les quatre preguntes quedaran organitzades en dos grans blocs:

Primer bloc: Geografia Física. Compost per dos preguntes relacionades entre si, una de caràcter instrumental i una altra de caràcter teoricoconceptual.

Segon bloc: Geografia Humana i Econòmica. Compost per dos preguntes relacionades entre si, una de caràcter instrumental i una altra de caràcter teoricoconceptual.

Les preguntes podran veure’s acompanyades en la seua formulació d’algun material addicional (textos, mapes, figures, taules, gràfics....) per tal de concretar de forma clara les preguntes i/o servir de suport al candidat per a la seua contestació.

La prova o examen tindrà una duració de 60 minuts.

En el seu conjunt, les preguntes de l’examen tractaran de mesurar la capacitat dels candidats en:

  • qüestions de tipus instrumental, valorant la competència en el maneig de la informació estadística, gràfica i/o cartogràfica: capacitat de llegir i comprendre un mapa temàtic, sabent reconéixer on es localitzen determinats fenòmens geogràfics; capacitat d’interpretar un gràfic d’àmplia tradició en la ciència geogràfica (piràmides d’edat, diagrama de Gaussen…); capacitat de manipular informació quantitativa per a deduir índexs simples (mitjanes climàtiques, creixement natural de la població, balança comercial…); capacitat de localitzar en un mapa mut les grans unitats del relleu espanyol, principals rius, model climàtic bàsic, paisatges vegetals, organització politicoadministrativa de l’Estat (comunitats autònomes, províncies i principals ciutats).
  • la interpretació i comprensió de la documentació aportada, i
  • l’explicació de fenòmens geogràfics i les interrelacions dels distints elements i processos que conformen el sistema territorial.

Materials:

Per a resoldre la prova o examen, el candidat podria necessitar el suport de:

  • Calculadora
  • Llapis de colors
  • Regle

Criteris generals de correcció:

Cada pregunta tindrà un valor de 2,5 punts, i en cada una d’estes es valoraran els aspectes següents:

  1. Capacitat de sistematització i correcta redacció de les idees (fins a 1 punt).
  2. Ús adequat dels conceptes (fins a 0,75 punts)
  3. Adequació als continguts inclosos en el programa oficial de la prova d’accés (fins a 0,75 punts).

 


Bibliografia

  • GIL OLCINA, A.; GÓMEZ MENDOZA, J. (2001): Geografía de España, Ariel, Barcelona.
  • MÉNDEZ, R. i MOLINERO, F. (1993): Geografía de España, Ariel, Barcelona.
  • TERÁN, M., SOLÉ, L. i VILÁ VALENTÍ, J.(dir.) (1987): Geografía general de España, Ariel, Barcelona,.
  • GARCÍA ROL, J. M. i DOMENÉ SÁNCHEZ, D. (1996): Geografía de España, Laberinto-Ariadna, Madrid, 1996.
  • LATORRE NUÉVALOS, F. i altres (2001): Geografía, 2º Bachillerato, Ecir,
  • MIGUEL GARCÍA, I. DE i altres (1997): Geografía, 2º Bachillerato, McGraw-Hill, Madrid
  • SÁNCHEZ ORTEGA, D. (2003): Geografía, 2º Bachillerato, Editex, SA Madrid.

 


Material per a preparar la prova d’accés

  • Llibre en format paper que es pot adquirir al Servei de Reprografia de l'Àgora de la Universitat Jaume I (núm. col·lecció 311). 
    Autor del material: José Escrig Barberà
    Edició: Publicacions de la Universitat Jaume I, 2007

 

 
Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Estudiantat i Vida Saludable