Innovació i Millora

25/07/2018 | USE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Formació del professorat per a la millora i innovació educativa

Les dades corresponents a l’oferta i participació del PDI en les activitats de formació per a la millora i innovació educativa, la implantació del nou model educatiu de l’UJI i l’EEES i la reducció de les taxes de fracàs acadèmic, es poden trobar en l’apartat 1. Comunitat Universitària, Personal, Formació PDI d’aquesta memòria.

Els programes de formació del professorat es pot consultar a la següent adreça Web: http://www.uji.es/serveis/use/base/UFIE/formapdi/

Programa de reconeixement de Grups d’Innovació Educativa (GIE) i Seminaris Permanents d’Innovació Educativa (SPIE) de l’UJI

El Programa de reconeixement de Grups d’Innovació Educativa i Seminaris Permanents d’Innovació Educativa (http://www.uji.es/serveis/use/base/UFIE/innoedu/gie/) ha incrementat, un any més,  el nombre de equips docents i PDI participant. Han estat actius 125 grups docents, dels quals 22 han estat de nova creació (un 17,6%). Per tant, en 2017/18 ha hi hagut un 7,8% més de equips docents oficials en actiu que en el curs anterior.

  • GIE: en el curs 2016/17 van estar actius 91 grups; en 2017/18 van estar actius 100 grups, es a dir, s'ha produït un increment del 9,9%.
  • SPIE: en el curs 2016/17 van estar actius 25 grups; en 2017/18 van estar actius 25 grups, es a dir, no s'ha produït cap increment.
  • El total de grups actius en 2016/17 van ser 116, i en 2017/18 van ser 125, es a dir, s'ha produït un increment del 7,8%.

Ajudes a la innovació educativa

La convocatòria d’ajudes a la innovació educativa de l'UJI del curs 2017/18, a més de l'ajuda al funcionament per a tots els GIE i SPIE a inclòs, per segona vegada, tres tipus d'ajudes complementàries: A) ajudes per projectes d'innovació educativa; B) ajudes per a l'organització de cursos i congressos sobre docència i C) ajudes per la mobilitat del PDI d'equips docents interuniversitaris. El 56,6% de les sol·licituds han rebut ajuda de la convocatòria de la següent manera: 

  • Projectes d'Innovació Educativa: s'han rebut 55 sol·licituds de les quals se'han concedit 26, el que suposa un 47,3% de la concessió 
  • Cursos i Congressos: s'han rebut 7 sol·licituds de les quals s'han concedit 7, el que suposa un 100% de la concessió
  • Mobilitat del PDI: s'han rebut 14 sol·licituds de les quals s'han concedit 10, el que suposa un 71,4% de la concessió
  • En total s'han rebut 76 sol-licituds i s'han concedit 43, el que suposa un 46,6% de la concessió.

La taula PDI beneficiari d'ajudes per a la innovació educativa, mostra com els 724 PDI amb docència oficial al curso 2017/18 que han participat en un projecte o acció d'innovació educativa reconeguda dins de la convocatòria d'ajudes per a projectes d'innovació educativa suposa un augment del 5,8% respecte al curs anterior i que, a més a més, ha participat aproximadament el 50% de la plantilla de PDI d'aquest curs (que era de 1392).

Jornades d’innovació educativa

Al curs 2017/18 des de l’USE s’han promogut diverses jornades per afavorir l’intercanvi d’experiències i accions d’innovació, entre les quals destaquen:

  • Dintre del programa de formació del professorat novell de l'USE s’ha organitzat la quarta Jornada d’Experiències en Innovació Educativa (JEIE2018), en la qual s’han inscrit 102 PDI entre novells, tutors i futurs novells i s’han presentat fins a 25 experiències d’innovació en assignatures de l’UJI.
  • II Jornada d'innovació educativa "Dispositius Mòbils en l'Educació Universitària" (DIMEU). "Google Suite per a l'educació cooperativa", amb una inscripció de 120 PDI de l’UJI interessats en conèixer experiències de l'ús d'aplicacions Google a la docència.
  • Jornades d'innovació a les aules universitàries i de secundària: el repte de fer docència en anglès amb 97 inscrits, incloent-hi 20 docents de secundària.
  • VI Jornada nacional sobre estudis universitaris i II taller d'innovació educativa "Competències: Formació i Avaluació" celebrada els dies 9 i 10 de novembre de 2017 i que va estar centrada en la formació i avaluació per competències. Van participar un total de 121 persones d'11 universitats espanyoles i es van presentar 71 comunicacions amb 82 PDI de l'UJI assistents a les sessions corresponents al taller d'innovació educativa.

XVIII Premi de Millora Educativa

Amb la finalitat de donar suport i reconèixer la millora contínua de la docència a la Universitat Jaume I, es van concedir la XVIII edició del premi de millora educativa de l’UJI, en el marc del conveni dels “Premis Banc Santander al Reconeixement d’Activitats Docents i Investigadores del PDI de l’UJI”. D’acord amb les bases es va atorgar un premi per facultat:

  • Per la Facultat d’Humanes i Ciències Socials el projecte: “La traducció de la Viquipèdia entre l'anglés i el català: Un pas cap al mercat professional" dirigit pels professors María Calzada Pérez i Kim Schulte.
  • Per la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques el projecte: “Millora metodològica per a l'elaboració de treballs de final de grau en Turisme", dirigit per les professors María Lidón Lara Ortiz i Beatriz Forés Julián.
  • Per l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals el projecte: “Foment de l'aprenentatge autònom en les assignatures impartides pel GIE: disseny de nou material docent i activitats d'avaluació continuada", dirigit per la professora María Dolores Bovea Edo.
  • Per la Facultat de Salut el projecte: “Desenvolupament d'habilitats emprendedores en el grau en Infermeria" dirigit pels professors Victor Manuel González Chordà i Desirée Mena Tudela.
Informació proporcionada per: Unitat de Suport Educatiu