Estudiants amb Necessitats Educatives Especials (ENEE)

29/08/2018 | USE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Suport a estudiantat/professorat

L’1 de juny de 2005 es va aprovar en Consell de Govern el Programa d’atenció a la diversitat de la Universitat Jaume I. Aquest programa pretén donar suport acadèmic als membres de la comunitat universitària que presenten algun tipus de necessitat educativa especial, es a dir, les relacionades amb discapacitat sensorial, auditiva, deficiència visual, problemes de mobilitat o discapacitat motora i  malalties cròniques.

Durant aquest curs, des de la Unitat de Suport Educatiu, hem treballat amb 1404 persones (679 estudiantes i 960 persones entre PAS i PDI). Per altra banda s’ha donat suport al seu PDI i PAS vinculat i als grups de referència-aula. En alguns casos es treballa amb els familiars de l’estudiantat, i se’ls ofereix informació i assessorament.

Quant a la relació de serveis que s’ofereixen a l’estudiantat són: Consulta psicopedagògica, programa de rendiment acadèmic, informació sobre beques i ajudes a l’estudi, suport en gestions acadèmiques, seguiment acadèmic i mediació amb el professorat, gestió d’exàmens, gestió de voluntaris, acompanyament en desplaçaments pel campus, acompanyament acadèmic (pràctiques, exàmens, ...), préstec d’ajudes tècniques, espais de descans, espai d’estudi adaptat, adaptació del lloc d’estudi, suport a estudiants amb necessitats educatives especials participant en programes de mobilitat universitària i suport en assignatura de Pràcticum.

El treball amb dades sensibles de l’estudiant, dades confidencials (mèdiques i acadèmiques), ha requerit la creació d’una base de dades /gestió de la informació dels estudiants que garanteix la privacitat de les dades. Permet, tan mateix, la comunicació protegida tant amb professorat com amb l’estudiantat. Durant aquest curs s’han generat 10279 notificacions/comunicacions protegides.

Respecte al suport al professorat, facilitem pautes de treball al professorat segons problemàtica de l’estudiantat, recomanacions respecte a les adaptacions curricular més adequades, etc.

Espai de Descans i Lactància

Durant el curs 2017-18 tenim en funcionament tres Espais de Descans/Lactància. Els espais estan ubicats a l’accés de l’ESTCE,  Pavelló Poliesportiu i a la Facultat de Salut

Aquestes instal·lacions son accessibles a tota la comunitat universitària, prèvia sol·licitud i valoració per part del tècnics del PAD, l’han utilitzat durant el curs 2017-18, 13 persones.

Programa estudiants col·laboradors/voluntaris UJI

Dins del Programa d’Atenció hem comptat amb 14 estudiants col·laboradors que han donat Suport a l’Estudiantat amb Necessitats Educatives Especials (ENEE).

Mobilitat

Dins de l'àmbit de la mobilitat universitària i en referència a la mobilitat d'estudiants amb Necessitats Educatives Especials (NEE), durant aquest curs 2017/18 hem treballat conjuntament amb l'ORI per facilitar el procés d'adaptació a la nostra Universitat tant dels estudiants que han eixit a fer una estada en altra universitat com dels que han vingut a l'UJI durant un període acadèmic. 

Contacte amb personal secundària/PAU

Des del nostre programa treballem conjuntament amb els centres educatius d’ensenyaments previs a la universitat (centres de secundària i formació de persones adultes), així com amb els i les responsables i tribunals de les proves d’accés a la universitat.

El protocol de treball de suport a l’estudiantat amb necessitats educatives especials que es presenta a les proves d’accés a la universitat ha servit de referència a la Comissió Gestora de PAU de la Comunitat Valenciana.

En selectivitat s’ha donat suport a un total de 33 estudiants en juny i 13 en juliol amb les necessitats educatives especials següents: malalties cròniques, problemes auditius, asperger, problemes visuals, trastorn d’ansietat i trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDA-H) i dislèxia.

Projecte INCLOU

En el marc del Programa d’atenció a la diversitat-PAD figura el projecte INCLOU, que té com a objectiu desenvolupar accions de sensibilització sobre les necessitats de les persones amb necessitats educatives especials i la col·laboració en altres entitats educatives i associacions específiques del món de la diversitat.

Relació d’accions del projecte INCLOU:

  • VI Jornades Formatives sobre TDA-H
  • XIV Jornades tècniques sobre Discapacitat Auditiva
  • Art dramàtic i discapacitat
  • Dia Internacional Àsperger
  • Xarrades vinculades al transtorn Àsperger
  • II Congrés Nacional Emprenedoria Social, Ocupació i Discapacitat
  • Mil vides i un mocador
  • I Jornades d'Autisme i Art

En total, 501 persones han participat en aquestes activitats de sensibilització.

Xarxes socials

Des del Plà d’Atenció a la Diversitat mantenim actiu @PAD_UJI/Facebook, ja que és la xarxa que més s’adapta als nostres interessos i a la informació que volem transmetre als nostres seguidors/es.

Els eixos de contingut són: orientació, discapacitat / diversitat /necessitats educatives especials i universitat.

Amb les xarxes socials donem difusió d’aspectes rellevants sobre el món de la discapacitat com ofertes de treball per a discapacitats i accions del Projecte Inclou com ara cursos de formació, la ràdio Sense Barreres, etc. Aquests tweets estan escrits en Valencià, Castellà i Anglès per a que tothom els entenga. Seguim entitats rellevants com ara RedSapdu, Fundació Universia, ONCE, etc., per tal de donar a conèixer a la nostra entitat i posicionar-nos amb bon renom.

Accessibilitat

Aquest curs 2017/2018  hem adquirir productes que afavoreixen l’accessibilitat dels estudiants amb NEE:

  • 2 emissores FM, per facilitar l’accés a la informació als estudiants amb problemàtica auditiva en l’aula
  • Ordinadors per poder prestar suport als 4 estudiants ENEE als exàmens.
  • 2 gravadores per facilitar la presa d'apunts a una estudiant
  • 1 cadira adaptada a una estudiant amb problemàtica física

Col·laborar en entitats de persones amb discapacitat

Com cada any hem col·laborat amb les següents associacions de Castelló amb les que tenim contacte continuo i anual:

  • ASPAS Castelló
  • ONCE Castelló
  • FRATER Castelló
  • Associació APADAHCAS
  • ASPERGER Castelló
  • TEA

Coordinació amb altres Universitats

Des del curs 2014 fins a aquest curs el Plà d’Atenció a la Diversitat ha segut la secretaria ejecutiva de Red SAPDU en CRUE- Asuntos Estudiantiles. Área discapacidad y diversidad.

Per últim, els Serveis de Suport a membres de la comunitat universitària amb Discapacitat i Diversitat de les universitats valencianes, UNIDISVAL, seguim mantenint diverses reunions anuals. Aquest curs ens hem reunit en la Universitat Jaume I de Castelló i en la Universidad Miguel Hernández d'Elx.

Visites concertades al campus

El programa es crea a partir de la sol·licitud de centres educatius i entitats que volen incloure entre les seues activitats educatives extraescolars una visita a la Universitat Jaume I, ja siga de forma genèrica o vinculada a continguts de determinades assignatures de primària o d’ESO.

Tenen com a finalitat donar a conèixer la Universitat Jaume I, les titulacions que s’hi imparteixen i  les instal·lacions pròpies.

Les visites s’acomoden a l’objectiu del centre sol·licitat, i n’hi ha dues modalitats:

  • General: visita general de la Universitat Jaume I, les titulacions acadèmiques i les instal·lacions (Centre de Documentació-Biblioteca, aules informàtiques, Servei d’Esports, etc.).
  • Específica: visita a instal·lacions específiques d’una determinada titulació (laboratoris, tallers, hivernacle, etc.).

    Les visites consten d’una part explicativa per contextualitzar la Universitat o titulació i un itinerari per les diferents instal·lacions.

Durant el curs 2017/18 s’han realitzat un total de 85 visites, corresponents als centres i entitats que figuren al seguent document. Ha suposat la participació de 2921 assistents.

A més s’ha col·laborar activament amb Fir Uji Ciència en el que han participat 544 estudiants i 12 centres educatius de educació primària i secundària.

També s’han realizat visites responent a la petició de la Oficina de Relacions Internacionals de l’UJI i el Vicerectorat d'Internalització i Cooperació.

Durant el curs 2017-18 han participat en el programa de visites a l’UJI un total de 49 estudiants col·laboradors.

El Programa de Visites s’ha realitzat gràcies a la col·laboració de la Fundació General de l’UJI i el patrocini de BECSA i Gimeno Construcción.

Ha estat actiu des de setembre fins finalitzar el curs 2017-2018.

Informació proporcionada per: Unitat de Suport Educatiu