Orientació preuniversitària

19/07/2017 | USE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La coordinació de la universitat amb uns altres nivells educatius és un aspecte fonamental per a facilitar la presa de decisions en el procés de transició cap a la universitat. En aquest sentit, s’han establert una sèrie d’activitats i projectes:

Jornades de Portes Obertes

Els dies 7, 15 i 21 de febrer de 2017 s’ha organitzat la XXVI edició de les Jornades de Portes Obertes, dirigides als centres d’ensenyament secundari. El nombre de centres participants ha sigut de 58 i l’estudiantat assistent de 2.780 (pertanyents a les províncies de Castelló, València, Alacant, Tarragona, Conca, Albacete i també de l’estranger, concretament de Paris –França-) . La valoració d’aquesta activitat va donar un índex de satisfacció general de 4,31 sobre 5.

Xarrades als centres d’ensenyament secundari

Les xarrades als centres educatius es divideixen en les modalitats següents:

• Xarrades UJI sobre graus, accés i admissió a la universitat o prova d’accés a la universitat (PAU) i taller web: Navega pel teu web: transita cap a la Universitat!

• Xarrades temàtiques de les titulacions.

Els destinataris han estat alumnat de batxillerat, de cicles formatius de grau superior o d’educació secundària obligatòria, persones que es preparen la prova d’accés per a majors de 25 anys i/o pares i mares.

Quant a la temporalització, s’han situat entre el període de gener a maig.

El nombre total d’accions que s’han realitzat, dividides per modalitats, ha estat de:

  • 57 xarrades UJI i accés (dues d'aquestes ha estat dirigida a pares i mares).
  • 4 xarrades temàtiques de titulació (Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i Periodisme, Infermeria, Mestre educació Infantil i Mestre Educació Primària).
  • 2 xarrades per a persones majors de 25 anys en centres de formació de persones adultes (CFPA)

En definitiva, el total d’intervencions realitzades aquest curs acadèmic se situa en 63 (més del 10% de les xarrades s’han realitzat en centres de fora de la província de Castelló), el nombre total d’estudiantant assistent a les xarrades ha sigut de 3.374 i la satisfacció 4,26 sobre 5.

Practica a l’UJI

Des del Vicerectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de la Universitat Jaume I, aquest curs s’ha impulsat de forma institucional la setena edició d'un projecte referent a la realització de pràctiques dels diferents graus dirigides a l’estudiantat que està cursant ESO, 1r i 2n de batxillerat i/o últims cursos de Cicles Formatius de Grau Superior (GFGS).

Aquesta acció, que es realitza a les pròpies instal·lacions de la universitat, té com a objectiu donar a conèixer de primera mà els graus de l’UJI d’una forma pràctica i facilitar la pressa de decisions del futur estudiantat universitari.

En aquestes pràctiques han participat un total de 1.979 estudiants i 20 graus s'han implicat (la totalitat dels graus dels graus de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques).

Coordinació amb els orientadors i les orientadores dels centres d’ensenyament secundari

S'han organitzat al llarg del curs dues Jornades d'Orientació (la mitjana de persones assistents a aquestes reunions és de 70 i la satisfacció en una escala d’1 a 5 ha tingut una mitjana de 4,52):

Jornada d’Orientació (18/01/2017)

Programa de la jornada:

  • Entrega del Premi d’elaboració de materials d’orientació per a l’ensenyament secundari.
  • L’accés i l’admissió a la universitat.
  • Programa d’esportistes d’élit i alt nivell de la Universitat Jaume I.
  • Novetats del Programa d’Atenció a la Diversitat. Aula d’Incidències de les PAU.
  • Informació i orientació per a la transició secundària-universitat. 

 

Jornada d’Orientació (15/05/2017)

Programa de la jornada:

  • Doble grau en Administració d’Empreses i Dret.
  • Projecte Europeu ENAblE.
  • Accés a la universitat.

S’ha continuat amb el Grup d’Innovació Educativa (GIE) en Orientació per a la transició Secundària-Universitat (Orienta2) format per orientadors de centres educatius, tècnics USE i professorat universitari.

Jornada d’acollida

S’ha creat el programa ACTUA a l’UJI que integra la Jornada d’Acollida amb la presentació del programa d’Acció Tutorial (PATU) a tots els graus de l’UJI.

Es va realitzar els dies 8 i 9 de setembre i van participar un total de 1.650 estudiants nouvinguts.

La satisfacció general amb l’activitat en una escala d’1 a 5 ha obtingut una puntuació de 4,41, la valoració de la Guia d’acollida entregada ha estat de 4,3 i el DVD 4,03.

Jornada de Portes Obertes en família a l’UJI

El divendres 7 d’abril s’ha organitzat, la II Jornada de Portes Obertes: En família a l'UJI. L’objectiu de la jornada ha sigut donar a conèixer els estudis i tot el que ofereix la Universitat Jaume I per a facilitar el procés de presa de decisions de l’estudiantat.

La Universitat Jaume I va obrir les seues portes a tots els pares, mares i estudiantat de segon cicle d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau superior (CFGS) per a gaudir d’una vesprada d’informació i orientació acadèmica universitària.

La jornada ha comptat amb la participació de 216 famílies i un total de 470 assistents procedents de 9 províncies: Castelló, València, Alacant, Tarragona, Lleida, Terol, Càceres, Illes Balears i Las Palmas.

La valoració ha sigut de 4,44 (escala d’1 a 5).

Elaboració de materials d’orientació

Des de la Unitat de Suport Educatiu s’ha coordinat i desenvolupat l’elaboració de diferents materials:

  • Catàleg d'accions per a secundària i primària.
  • Guia de portes obertes per a l’estudiantat i els orientadors i orientadores dels centres d’ensenyament secundari.
  • Guia d’acollida per a l’estudiantat nouvingut.
  • Pàgina web transició secundària-UJI: http://www.secundaria.uji.es.
  • Pàgina d’accés per a majors de 25 anys http://www.25.uji.es
  • Pàgina d'accés per a majors de 40 anys http://www.40.uji.es
  • Pàgina d'accés per a majors de 45 anys http://www.45.uji.es

OLIMPÍADES ACADÈMIQUES:

Respecte al professorat de secundària que ha contribuït a la preparació dels estudiants per a participar en les diferents modalitats d'olimpiades, comentar que han segut un total de 86 docents, mantenint en nombre de professorat i centres, la participació respecte al curs anterior. Com ve sent costum, se'ls ha certificat la seua dedicació i col·laboració, amb una durada de 65 hores, per a mèrits docents.

Respecte a l’estudiantat de Secundària que ha participat en les modalitats d’olimpíada, el número s’ha incrementat sent ja 600 estudiants i estudiantes el que participen en aquesta activitat, amb un increment de al voltant de 100 estudiant respecte al curs anterior. S’ha incorporat una nova modalitat d’Olimpíada: Publicitat.

COLÒNIES CIENTÍFIQUES A L’UJI = CAMPUS CIENTÍFICS D’ESTIU 2017.

En el curs 2016/2017 de nou no s’ha ofertat la quarta edició de les Colònies Científiques a l’UJI, perquè hem segut per segon any consecutiu, Campus organitzador dels Campus Científics d’Estiu 2017, organitzats per la Fundació Espanyola per a la Ciència y Tecnologia (FECYT) en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i el suport de l’Obra Social “la Caixa”  en la seua vuitena edició, i que s’han realitzat durant tot el mes de juliol de 2017, a les diferents instal·lacions de la Universitat Jaume I, però sobretot a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.

L’objectiu principal de la iniciativa és promoure l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia i incentivar l’accés de l’estudiantat a titulacions científic-tècniques.  Amb aquesta finalitat participaran d’un projecte d’acostament científic durant una setmana.

La iniciativa va adreçada a l’estudiantat de quart d’ESO i primer de Batxillerat procedent de tota Espanya i que poden escollir el nostre Campus per participar d’aquesta experiència. La selecció la realitza el MEC i la FECYT prèvia inscripció a través de convocatòria pública. L’UJI acull més de 120 persones procedent d’arreu de l’estat, amb expedients acadèmics excel·lents.

El calendari i programa

L’activitat s’està realitzant en el mes de juliol en tandes de 30 alumnes cada setmana que han escollit un dels projectes que oferta la pròpia universitat i que se s’organitzen en els següents àmbits:

  • Campus hàbitat: Projecte educatiu i eficient. 
  • Com la física i la tecnologia milloren el nostres entorn.
  • Matemàtica + informàtica = solucions.
  • Ciència per a la vida.

Aquestes activitats estan impartides per professorat universitari i de secundària i consisteixen en la introducció a la pràctica científica i tècnica mitjançant la realització de diversos tallers i sessions que acosten l’alumnat a la pràctica investigadora a fi de familiaritzar-se des de diverses perspectives a l’àmbit tecnològic i científic. El programa s’acompanya amb visites cultures, conferències científiques i activitats d’oci i temps lliure on es descobriran els projectes vinculats a l’UJI ( entre d’altres la visita a éBRICKhouse, el taller Ujimotorsport, visita al Planetari i les seues exposicions, etc.

El nivell de satisfacció dels participants en la primera setmana, ha segut molt positiva, amb una satisfacció general de: 4.4 sobre 5 punts. 

 

 

Informació proporcionada per: Unitat de Suport Educatiu