Innovació i Millora

21/07/2017 | USE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Formació del professorat per a la millora i innovació educativa

Les dades corresponents a l’oferta i participació del PDI en les activitats de formació per a la millora i innovació educativa, la implantació del nou model educatiu de l’UJI i l’EEES i la reducció de les taxes de fracàs acadèmic, es poden trobar en l’apartat 1. Comunitat Universitària, Personal, Formació PDI d’aquesta memòria.

Els programes de formació del professorat es pot consultar a la següent adreça Web: http://www.uji.es/serveis/use/base/UFIE/formapdi/

 

Programa de reconeixement de Grups d’Innovació Educativa (GIE) i Seminaris Permanents d’Innovació Educativa (SPIE) de l’UJI

El Programa de reconeixement de Grups d’Innovació Educativa i Seminaris Permanents d’Innovació Educativa (http://www.uji.es/serveis/use/base/UFIE/innoedu/gie/) ha incrementat, un any més,  el nombre de equips docents i PDI participant. Han estat actius 116 grups docents, dels quals 23 han estat de nova creació (un 20%). Per tant, en 2016/17 ha hi hagut un 9% més de equips docents oficials en actiu que en el curs anterior.

 

Ajudes per a projectes d'innovació educativa

La convocatòria d’ajudes per a projectes de millora i innovació educativa del curs 2016/17, a més de l’ajuda al funcionament per a tots els GIE i SPIE i les ajudes complementàries per a projectes d’innovació educativa, ha ofert dos nous programes d’ajudes complementàries: A) ajudes per a l’organització de cursos i congressos obre docència i B) ajudes per a la mobilitat del PDI d’equips docents interuniversitaris. El 60% de les sol·licituds han rebut ajuda de la convocatòria de la següent manera: 

- Projectes d'Innovació Educativa: s'han rebut 53 sol·licituds de les quals se'han concedit 29, el que suposa un 55% de la concessió 

- Cursos i Congressos: s'han rebut 7 sol·licituds de les quals s'han concedit 4, el que suposa un 57% de la concessió

- Mobilitat del PDI: s'han rebut 7 sol·licituds de les quals s'han concedit 7, el que suposa un 100% de la concessió

 

La següent taula mostran com els 761 PDI que han participat en un projecte o acció d'innovació educativa reconeguda dins de la convocatòria d'ajudes per a projectes d'innovació educativa suposa un augment del 7,7% respecte al curs anterior i que, a més a més, ha participat aproximadament el 50% de la plantilla de PDI d'aquest curs.

- Escola Superior Tecnologia i Ciències Experimentals: 249 PDI es van benificiat d'ajudes per a la innovació educativa durant el curs 2015/16, el que va suposar un 36% de representació al programa. En el curs 2016/17 ha sigut 246 amb una representació del 33%. El resultat és un -1,2% del curs 2016-2017 respecte al curs 2015-2016

Taula: PDI beneficiari d'ajudes per a la innovació educativa

 

Jornades d’innovació educativa

Al curs 2016/17 des de l’USE s’han promogut diverses jornades per afavorir l’intercanvi d’experiències i accions d’innovació, entre les quals destaquen:

  • Dintre del programa de formació del professorat novell s’ha consolidat la tercera Jornada d’Experiències en Innovació Educativa (JEIE2017), en la qual s’han inscrit 109 PDI entre novells, tutors i futurs novells i s’han presentat fins a 30 experiències d’innovació en assignatures de l’UJI.
  • Jornada d'innovació educativa "Dispositius Mòbils en l'Educació Universitària" (DIMEU), amb una inscripció de 141 PDI de l’UJI interessat en l’ús del smartphone a l’aula.
  • Jornades d'educació a distància en entorns virtuals de l'UJI, amb la participació de 55 PDI de l’UJI que majoritàriament imparteixen docència en màsters on-line de l’UJI.
  • Special Needs in a Multimodal World: Research and Practice in Higher Education amb tres conferències internacionals i la presentació de 25 experiències d’innovació vinculades amb la atenció a la diversitat a la universitat.

 

XVI Premi de Millora Educativa

Amb la finalitat de donar suport i reconèixer la millora contínua de la docència a la Universitat Jaume I, es van concedir la XVII edició del premi de millora educativa de l’UJI, per sisena vegada dintre del conveni dels “Premis Banc Santander al Reconeixement d’Activitats Docents i Investigadores del PDI de l’UJI”. D’acord amb les bases es va atorgar un premi per facultat:

  • Per la Facultat d’Humanes i Ciències Socials el projecte: “Disseny, creació i implementació de materials en la docència en anglès”, dirigit pels professors Miguel Francisco Ruiz Garrido i María Noelia Ruiz Madrid.
  • Per la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques el projecte: “Aprenentatge cooperatiu: formació d'equips i avaluació entre iguals. Una comparació multidisciplinària i internacional”, dirigit per les professores Teresa Vallet Bellmunt i María Teresa Martínez Fernández.
  • Per l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals el projecte: “Millora de la coordinació docent vertical dels graus en enginyeria de l'àmbit de l'Enginyeria Industrial i Agroalimentària”, dirigit pels professors José Enrique Juliá Bolívar, Cristina Chiralt Monleón i Luis Martínez León.
  • Per la Facultat de Salut el projecte: “Aprenentatge significatiu: disseny de materials multimèdia per a desenvolupar competències en Psicologia clínica de la salut” dirigit pel professor Rafael Ballester Arnal.

 

Participació de l’UJI en xarxes professionals sobre innovació educativa

Al curs 2016/17 l’UJI ha format part de REDIFOPUCV, la xarxa de serveis sobre formació i innovació del professorat constituïda per totes les universitats públiques valencianes. Des d’aquesta xarxa s’ha acordat i firmat un projecte d’investigació conjunt per a determinar el grau de transferència de la innovació educativa a l’aprenentatge i determinar els seus obstacles i facilitadors a les nostres universitats.

Informació proporcionada per: Unitat de Suport Educatiu