Guia de llenguatge inclusiu i no sexista

13/03/2025 | UI
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Guia de llenguatge inclusiu i no sexista (descarregar en valencià)

AUTORIA: Gemma Escrig Gil, M. José Ortí Porcar, Anna Sales Boix (Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I)
Naiara Martínez Gómez i Marta Renau Michavila (Universitat Jaume I)
EDITA: Publicacions de la Universitat Jaume I. Servei de Comunicació i Publicacions  

ANY EDICIÓ: 2024
DIPÒSIT LEGAL: CS 765-2024
IDIOMA: Valencià
PÀGINES: 84

PRESENTACIÓ

La universitat és la institució fonamental i referent en la societat actual per a la creació i transmissió del coneixement, de la cultura i dels valors democràtics d’igualtat, equitat i justícia social.

Històricament ha sigut, i ha de continuar sent, un espai de llibertat intel·lectual i cultural, de generació de pensament crític, de diàleg i tolerància, de respecte i d’afirmació de valors ètics, i ha de romandre fermament compromesa amb la igualtat de dones i homes i oberta a la diversitat d’expressions de l’ésser humà.

La Universitat Jaume I institueix la igualtat i la diversitat com a principis fonamentals en els seus Estatuts i com a valors d’orientació de la conducta en el seu Codi Ètic, que guien la implementació de polítiques i plans per a la integració de la igualtat, la inclusió i la no-discriminació en totes les seues activitats.

La universitat ha de garantir el dret a ser diferent i a tindre, al mateix temps, les mateixes oportunitats. Ha d’estar preparada per a acollir la diversitat i fomentar la participació plena i el respecte a la diferència i, amb això, universalitzar la igualtat d’oportunitats.

Amb aquesta comesa, aquesta universitat ha elaborat un Pla d’inclusió i no-discriminació, un document que concreta accions en matèria d’igualtat, inclusió i no-discriminació per a fer possible que totes les persones de la comunitat universitària, independentment del seu sexe, orientació sexual i identitat de gènere, discapacitat, origen, ètnia o cultura, tinguen les mateixes oportunitats.

Una de les línies estratègiques d’aquest pla és, precisament, promoure l’ús del llenguatge no sexista i no discriminatori en totes les seues comunicacions: la igualtat i la diversitat també es comuniquen. La cultura d’una organització comença pel llenguatge i la comunicació.

La Universitat Jaume I, no obstant això, no parteix de zero. En els últims anys, en la societat s’han produït importants avanços en aquest àmbit. Igualment, la comunicació ha sigut partícip d’aquesta evolució: la globalització, les eines, les formes de comunicar-nos o la sensibilitat. La Universitat Jaume I ha assumit amb responsabilitat aquests canvis i ha esdevingut una entitat de referència en l’elaboració d’eines i implantació de mesures que han ajudat, sense cap dubte, a transformar tant el context universitari com el seu entorn.

L'ús d'un llenguatge no sexista i no discriminatori en aquesta universitat i la seua promoció en el seu àmbit d'influència s’ha aconseguit gràcies a mesures com la incorporació del llenguatge igualitari en el Manual de documents i llenguatge administratius, així com en el paper del Servei de Llengües i Terminologia, l’elaboració d’una Guia de tractament no sexista de la informació i la comunicació a la Universitat Jaume I o la incorporació de la formació permanent en matèria de comunicació inclusiva i llenguatge no sexista.

Per a continuar avançant, la present Guia proposa reflexionar sobre l’ús que donem a les ferramentes de comunicació en l’àmbit universitari per a alinear-la amb els valors d’una universitat plural, diversa, inclusiva i equitativa. Un espai des del qual orientar-nos com a comunitat universitària sobre el paper que volem assumir a través del llenguatge i la comunicació.

La Guia de llenguatge inclusiu i no sexista es planteja com un document orientatiu i clarificador per a afavorir usos del llenguatge respectuosos, no sexistes i no discriminatoris en l’àmbit de la Universitat Jaume I.

En la primera part, la Guia presenta els conceptes d’igualtat, diversitat, inclusió, comunicació i llenguatge i com s’interrelacionen.

La segona part conté recomanacions per a un ús inclusiu i no sexista del llenguatge i s’hi aborden les conseqüències que tenen els usos excloents en les dones i els homes, el col·lectiu LGTBIQA+, les persones amb discapacitat, les distintes realitats etnicoculturals, així com altres variables que actualment no es poden obviar.

Finalment, en la tercera part s’inclouen pautes per a incorporar una comunicació inclusiva a l’aula i en els treballs acadèmics, amb una reflexió, a més, sobre aspectes com ara les imatges que utilitzem, el tracte que ens donem o els continguts que elaborem.

 

Informació proporcionada per: Unitat d'Igualtat