Aproximació a l’anàlisi del pressupost amb perspectiva de gènere

13/03/2025 | UI
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Aproximació a l’anàlisi del pressupost amb perspectiva de gènere (descarregar document)

Presentació

Presentem una actualització de l’estudi que aborda el pressupost amb perspectiva de gènere des de la vessant dels ingressos i les despeses. Analitzem els components principals dels ingressos i de les despeses en els diferents col·lectius que conformen la comunitat universitària. Responem a les següents preguntes:

  • Com es distribueix entre gèneres el cost que suporten directament els usuaris i usuàries dels serveis d’educació superior?
  • Com es beneficien les persones de diferents gèneres de les ajudes que concedeix la Universitat?
  • Com es distribueix entre persones de distints gèneres la massa econòmica destinada a retribucions del personal?

En els ingressos, considerem com es distribueix el que recaptem per matrícula entre homes i dones, tant en valor nominal com de cost efectiu suportat per les famílies. En la part de les despeses ens centrem en la principal partida: les retribucions als treballadors i treballadores de la Universitat que conformen els tres col·lectius: personal docent i investigador (PDI), personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis (PTGAS) i personal investigador (PI).

En els estudis relatius a l’estudiantat analitzem, a més dels ingressos per matrícula i la distribució per gèneres en graus, màsters universitaris i estudis de doctorat, la proporció d’homes i dones en els estudis propis.

Els estudis relatius al personal s’han refinat considerant les dedicacions de cada figura en tant per u sobre cada any considerat, de manera que es puga fer una comparació més ajustada entre les diferents figures.

Atenent la voluntat que aquest tipus d’estudi tinga un impacte real en la política universitària, no es prou amb oferir l’anàlisi d’una foto fixa de la situació. Convé estudiar l’evolució dels indicadors al llarg d’un nombre d’anys significatiu per tal de veure les tendències. Per això, l’estudi analitza el període 2018–2023, és a dir, una finestra temporal de cinc anys. El darrer any considerat és 2023 per correspondre a l’últim exercici tancat i amb xifres que podem considerar definitives.

Hem intentat emprar un conjunt reduït i homogeni d’indicadors, de manera que siga més senzill extraure conclusions i comparar la situació entre diferents col·lectius. Descrivim ara els indicadors que s’han utilitzat en els diferents contextos, per simplificar al màxim la lectura de la informació mostrada.

Percentatge de dones. El percentatge de dones és un indicador numèric del qual es dedueix el d’homes amb una simple operació de resta. Treballar sistemàticament amb un sol número (el percentatge de dones) ajuda a la concisió en l’exposició. Es podrien considerar altres indicadors que tenen aquesta mateixa virtut, com ara l’Índex de Presència Relativa d’Homes i Dones però el percentatge de dones proporciona exactament la mateixa informació i té una lectura més senzilla i directa.

El nombre d’homes i dones es pot expressar de dos formes diferents:

  • El nombre de persones diferents de cada gènere d’un col·lectiu.

El nombre de persones equivalents per any o curs complet en cada gènere d’un col·lectiu.

El nombre de persones equivalents en grau o màster s’obté dividint el nombre de crèdits matriculats per 60 crèdits, que és la càrrega ECTS per curs. En el cas del doctorat, l’estudiantat sempre es considera com de curs/temps complet. Quan es fan servir mesures de personal equivalent a any complet en la plantilla, les persones que han treballat només una fracció de l’any presenten un valor inferior a la unitat.

Es comú acceptar que una proporció de dones (o homes) entre el 40 % i el 60 % suposa una situació equilibrada per ambdós gèneres i diguem que el valor es troba en el rang d'equilibri.

Indicadors relatius al preus públics. A l’hora de presentar el cost que suporta l’estudiantat en funció del gènere, hi ha dos visions complementàries:

  • Els ingressos totals provinents de la matrícula de l’estudiantat de cada gènere, directament, o indirectament, és a dir, incloent les ajudes i beques de les quals són receptors.
  • Els ingressos efectius provinents directament l’estudiantat, diferenciant cada gènere i tenint en compte que les diferents beques i ajudes poden suposar una rebaixa parcial o total del preu públic a abonar.
  • El cost mitjà per crèdit que suporta directament l’estudiantat. Aquest import pot ser diferent entre gèneres per diferents motius (fonamentalment, per la major o menor proporció de beques i ajudes obtingudes i per l’experimentalitat dels estudis).

Els dos primers indicadors se centren en l’origen segons gènere dels fons que recapta la Universitat i el tercer en el cost mitjà per unitat lectiva que suporten directament les persones de diferents gèneres.

Informació proporcionada per: Unitat d'Igualtat