Nivell A1. Principiante

02/07/2015 | SLT
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

1. OBJECTIUS GENERALS I ESPECÍFICS NIVELL A1

COMPRENSIÓ ORAL

Objectius generals

Comprendre el sentit general, la informació essencial i informació especifica clara de textos orals breus, ben estructurats, articulats clarament i amb pauses suficients per a assimilar el significat. La llengua serà estàndard amb una variació formal i informal. Les condicions acústiques hauran de ser optimes i la comunicació directa. Els textos versaran principalment sobre l'àmbit personal i assumptes quotidians o d'immediata rellevància per a l'alumnat, i podran ser transmesos de viva veu o per mitjans tècnics (telèfon, megafonia, TV, etc.)

Objectius específics

1. Comprendre l'essencial d'instruccions i indicacions breus i senzilles amb una articulació molt clara.

2. Comprendre l'essencial del que es diu en transaccions i gestions quotidianes bàsiques cara a cara sempre que es puga demanar confirmació i repetició.

3. Comprendre la informació essencial del que es diu en conversacions breus en que participa, sempre que puga demanar confirmació i repetició i l'interlocutor parle amb claredat. Estes conversacions versaran principalment sobre l'àmbit personal i assumptes quotidians o d'immediata rellevància per a l'alumnat.

4. Comprendre el sentit general, la informació essencial i informació especifica senzilla de conversacions breus i clares que tenen lloc en la seua presencia. Estes conversacions versaran principalment sobre l'àmbit personal i assumptes quotidians o d'immediata rellevància per a l'alumnat.

5. Identificar el tema i comprendre informació especifica molt senzilla d'extractes breus de televisió o audiovisuals, quan els comentaris compten amb suport de la imatge, i tracten sobre assumptes quotidians.

6. Utilitzar el context lingüístic i extralingüístic com a mitja per a incrementar la comprensió.

7. Comprendre de manera apropiada els matisos mes basics de l'entonació, pronunciació, ritme i accent.

EXPRESSIÓ I INTERACCIÓ ORAL

Objectius generals

Produir textos orals breus i basics des del punt de vista gramatical i lèxic, en llengua estàndard i en comunicació cara a cara; els textos tractaran sobre aspectes personals i quotidians. Comunicar-se de forma bàsica però comprensible, encara que siga necessari utilitzar ben sovint mitjans no verbals per a mantindre la comunicació, així com moltes pauses per a buscar expressions, i la repetició i cooperació dels interlocutors.

Objectius específics

1. Fer un comunicat breu i prèviament assajat (presentar-se a si mateix o a una altra persona).

2. Parlar breument d'un mateix i dels aspectes mes rellevants de la seua experiència (família, vida quotidiana, etc.) i descriure de forma bàsica els aspectes mes rellevants del seu entorn (família, casa, etc.) i experiència (activitats habituals, la qual cosa li agrada i no li agrada, l'essencial de vivències i esdeveniments, etc.)

3. Respondre a preguntes breus i senzilles referides a aspectes personals o situacions quotidianes, demanant aclariment o repetició quan fora necessari.

4. Aclarir-se de manera molt bàsica en transaccions i gestions senzilles que tinguen a veure amb informació personal, números, quantitats, preus, dates i horaris, així com en la comunicació essencial de bens i servicis quotidians (per exemple restaurant, transport, etc.).

5. Participar en intercanvis socials breus i basics (salutacions i despedides; agraïments i disculpes; invitacions i respostes; interessar-se per l'estat dels altres i reaccionar de manera apropiada), així com en conversacions breus en que s'intercanvia informació molt bàsica sobre aspectes personals, assumptes quotidians o d'immediata necessitat, i s'expressen opinions i sentiments molt senzills, sempre que es compte amb la repetició i la cooperació dels interlocutors.

6. Reproduir de manera apropiada els matisos mes basics de l’entonació, pronunciació, ritme i accent.

7. Utilitzar estratègies comunicatives bàsiques, tant lingüístiques com extralingüístiques.

COMPRENSIÓ LECTORA

Objectius generals

Comprendre, sempre que es puga rellegir quan siga necessari, el sentit general, els punts principals i informació especifica, de textos breus d'estructura simple i molt clara. El vocabulari haurà de ser d'us molt freqüent i la gramàtica, senzilla. Els textos aniran preferiblement acompanyats d'imatges o il·lustracions i es referiran a la vida quotidiana.

Objectius específics

1. Comprendre indicacions bàsiques per a omplir fitxes i impresos.

2. Comprendre informació, instruccions i indicacions bàsiques, breus i usuals contingudes en rètols i cartells en carrers, botigues, restaurants, mitjans de transport i altres servicis i llocs públics.

3. Comprendre, en notes personals i anuncis públics, el sentit essencial de missatges breus, de gramàtica senzilla i lèxic freqüent, i que continguen informació, instruccions i indicacions relacionades amb activitats i situacions de la vida quotidiana.

4. Comprendre la informació essencial de correspondència personal breu, amb gramàtica senzilla i vocabulari freqüent (postals, correus electrònics, missatges de text).

5. Formar-se una idea clara del contingut general i localitzar informació especifica senzilla en material informatiu comú i d'us quotidià (horaris, menús, mapes, directoris, guies telefòniques, i pagines web d'estructura clara i tema familiar), preferentment acompanyat d'il·lustracions o imatges.

6. Comprendre el sentit general i informació especifica senzilla en articles breus d'estructura simple i clara, gramàtica senzilla, lèxic freqüent, i referits a temes habituals

EXPRESSIÓ I INTERACCIÓ ESCRITA

Objectius generals

Escriure textos senzills i breus, en llengua estàndard i utilitzant adequadament les convencions ortogràfiques i de puntuació mes elementals, així com un repertori limitat de recursos de cohesió, paraules i estructures. Els textos es referiran principalment a assumptes quotidians o d'immediata rellevància per a l'alumnat.

Objectius específics

1. Omplir amb informació personal impresos i formularis senzills.

2. Escriure anuncis i notes amb informació, instruccions i indicacions bàsiques relacionades amb activitats quotidianes o d'immediata necessitat.

3. Escriure correspondència personal molt senzilla, per exemple, postals o missatges electrònics en que es parla d'aspectes elementals d'un mateix o del seu entorn (per exemple informació personal, activitats i hàbits quotidians, família, gustos, etc.).

4. Redactar instruccions senzilles, relatives a aspectes quotidians, com ara una recepta, o les indicacions necessàries per a arribar a un lloc.

5. Narrar, de forma breu i elemental, histories imaginades o activitats i experiències personals passades; utilitzant, de manera senzilla però correcta i coherent, els recursos lèxics i estructurals basics per a articular la narració.

Torna a l'índex

2. CONTINGUTS NIVELL A1

2.1. CONTINGUTS LINGÜÍSITCS

1. L’ORACIÓ SIMPLE.

1.1. Tipologia. Elements constituents i posició.

1.1.2. Oració declarativa. Elements (Subjecte, OD, OI, V, atribut i CC) i posició (inicial, subjecte el·líptic)

1.1.3. Oració negativa. Elements per a expressar la negació i col·locació en la frase (no, non, mai, nessuno, più, niente/nulla)

1.1.4. Oració interrogativa. Elements interrogatius en posició inicial.

1.1.5. Oració exclamativa. Elements exclamatius en posició inicial.

1.1.6. Proformes oracionals (sì, no, mai, veramente, etc).

1.2. Concordança entre les parts de l’oració.

2. L’ORACIÓ COMPOSTA.

2.1. Expressió de les relacions lògiques.

2.1.1. Conjunció copulativa e.

2.1.2. Disjunció. Conjuncions disjuntives o, oppure.

2.1.3. Oposició. Conjuncions adversatives ma, però.

2.1.4. Concessió. Locució conjuntiva anche se.

2.1.5. Comparació: come (introducció al període hipotètic en present).

2.1.6. Condició. Conjunció condicional se.

2.1.7. Causa. Conjunció causal perché.

2.1.8. Finalitat. Conjunció final per + inf.

2.1.9. Temporalitat.

2.1.9.1. Relació de simultaneïtat: quando, mentre.

2.1.9.2. Relació de posterioritat: prima di + inf.

3. EL SINTAGMA NOMINAL.

3.1. Nucli del sintagma.

3.1.1. Substantiu.

3.1.1.1. Classes: comuns (comptables i no comptables) i propis.

3.1.1.2. Gènere amb oposició i sense oposició.

3.1.1.3. Nombre amb oposició i sense oposició.

3.1.1.4. Grau positiu.

3.1.2. Pronoms.

3.1.2.1. Personals: tònics (Subjecte, OD, OI) i àtons (Subjecte, OD, OI).

3.1.2.1.1. Concordança OD amb temps compostos.

3.1.2.1.2. Reflexius àtons.

3.1.2.2. Partícula ci valors adverbial (locatiu) i pronominal (OD, OI i reflexiu). Modificació lèxica (esserci, volerci).

3.1.2.3. Partícula ne valors adverbial (locatiu) i pronominal (partitiu).

3.1.2.4. Possessius. Formes (singular i plural, un i diversos posseïdors) i usos. Ús amb substantius de parentesc precedits de possessius.

3.1.2.5. Demostratius. Formes de proximitat i llunyania. Reforç amb adverbis locatius qui/qua, lì/là

3.1.2.6. Interrogatius i exclamatius: variables en gènere o nombre i invariables: chi, che (cosa) quanto, quale, etc.

3.2. Modificació del nucli.

3.2.1. Determinants.

3.2.1.1. Articles: determinat, indeterminat, partitiu.

3.2.1.2. Demostratius. Formes de proximitat i llunyania.

3.2.1.3. Possessius: formes i usos.

3.2.1.4. Quantificadors: numerals (cardinals i ordinals), indefinits (alcuni/e, molto/a/i/e, poco/a, pochi/e, qualche, ogni, troppo/a/i/e).

3.2.2. Aposició.

3.2.3. Modificació per mitjà de S.Adj., S.Prep. i frase de relatiu amb che i dove.

3.3. Posició dels elements: (Det.+) N (+S.Adj.) (+S.Prep.) (+frase de relatiu).

3.4. La concordança Det.+N.

3.5. Funcions sintàctiques del sintagma: Subj., Atrib., OD.

4. EL SINTAGMA ADJECTIVAL.

4.1. Nucli: adjectiu.

4.1.1. Gènere amb oposició i sense oposició.

4.1.2. Nombre amb oposició i sense oposició.

4.1.3. Grau: positiu i superlatiu (sufix –issimo).

4.2. Modificació del nucli per mitjà de S.Adv. i S.Prep.

4.3. Posició dels elements del sintagma: (S.Adv.+) N+ (S.Prep.).

4.4. Funcions sintàctiques del sintagma: Atribut, Subjecte i OD.

5. EL SINTAGMA VERBAL.

5.1. Nucli: verb.

5.1.1. Temps.

5.1.1.1. Expressió del present: present d’indicatiu. Si impersonal

5.1.1.2. Expressió del passat: passato prossimo (auxiliars essere i avere, concordança).

5.1.1.3. Expressió del futur: futuro semplice i locucions amb valor de futur: pensare di, avere intenzione/voglia di + infinito, volere + infinito.

5.1.2. Aspecte.

5.1.2.1. Contrast duratiu/habitual: stare + gerundio, avere l’abitudine di + infinito, present d’indicatiu.

5.1.2.2. Contrast incoatiu/terminatiu: perífrasis cominciare a / finire di + infinito; passato prossimo.

5.1.3. Modalitat.

5.1.3.1. F actualitat: indicatiu

5.1.3.2. Necessitat: avere bisogno di + nome/infinto, dovere + infinito, essere necessario/importante + infinito.

5.1.3.3. Obligació: dovere + infinito

5.1.3.4. Capacitat: potere, essere capace di, sapere + infinito.

5.1.3.5. Permís: potere + infinito.

5.1.3.6. Possibilitat: potere, dovere + infinito, essere sicuro che + indicatiu.

5.1.3.7. Prohibició: negació de fórmules de permís.

5.1.3.8. Intenció: avere intenzione/voglia di, pensare di + infinito, volere.

5.1.3.9. Cortesia: vorrei / volevo, mi piacerebbe

5.1.3.10. Certesa: essere sicuro che + indicatiu.

5.1.4. Veu activa.

5.2. Modificació del nucli per mitjà de negació.

5.3. Posició dels elements: (Neg.+) N (+ Neg.).

5.4. Funcions sintàctiques del sintagma verbal: V, Subj., OD i CC.

6. EL SINTAGMA ADVERBIAL.

6.1. Nucli.

6.1.1. Adverbi i locucions adverbials.

6.1.1.1. Quantitat: poco, molto, abbastanza, troppo, niente, nulla, tanto, un po’.

6.1.1.2. Temps: ieri, oggi, domani, dopo, poi, adesso, ora, in questo momento, allora, etc.

6.1.1.3. Freqüència: sempre, spesso, a volte, raramente, mai, quasi mai. etc.

6.1.1.4. Lloc: qui/qua, lì/là, sopra, sotto, dentro, fuori, vicino, lontano, su, giù, di fianco, di fronte, a destra, a sinistra, al centro, in alto, in basso, in mezzo, accanto a, etc.

6.1.1.5. Mode: bene, male, così così, adverbis en –mente.

6.1.1.6. Interrogatiu: come, dove, quando, perché, quanto.

6.1.1.7. Opinió: certo, certamente, davvero, veramente, forse.

6.1.1.8. Delimitació de validesa: generalmente, in genere, solitamente, di solito.

6.1.1.9. Afirmació i negació: Sì, no, anche, neanche.

6.2. Modificació del nucli per mitjà de S.Adv.

6.3. Posició dels elements (S.Adv.+) N.

6.4. Funcions sintàctiques del S.Adv.: CC i Atrib.

7. EL SINTAGMA PREPOSICIONAL

7.1. Nucli.

7.1.1. Preposicions: simples i articulades.

7.1.2. Locucions preposicionals: lloc i temps.

7.2. Modificació del sintagma per mitjà de S.Adv.

7.3. Posició dels elements: (S.Adv.+) Prep. + Termini.

7.4. Funcions sintàctiques del S.Prep.: OI, Atrib, CR, CC.

8. CONTINGUTS FONÈTICS I FONOLÒGICS.

8.1. Sons i fonemes vocàlics.

8.1.1. Monoftongs anteriors, centrals i posteriors.

8.1.2. Semivocals anteriors i posteriors.

8.1.3. Diftongs, triftongs i hiats.

8.2. Sons i fonemes consonàntics:

8.2.1. Sistema consonàntic.

8.2.2. Seqüència de dos o tres consonants. Intenses o geminades.

8.3. Modificacions fonològiques:

8.3.1. Elisió.

8.3.2. Apòcope vocàlica i consonàntica, casos més freqüents.

8.3.3. Accent dels elements lèxics aïllats.

8.3.4 Patrons tonals en el sintagma i en l’oració. Entonació: enunciativa, interrogativa i exclamativa.

9. ORTOGRAFIA

9.1. Sistema d’escriptura: l’alfabet.

9.2. Representació gràfica dels fonemes i sons.

9.2.1. Correspondències unívoques: dígrafs i trígrafs.

9.3. Ortografia de les paraules estrangeres de major freqüència d’ús.

9.4. Ús de les majúscules a l’inici d’oració i amb els noms propis.

9.5. Signes ortogràfics.

9.5.1. Accent (greu i agut) i apòstrof.

9.6. Divisió de paraules al final de línia. L’estructura sil·làbica.

9.6.1. Síl·labes obertes i tancades: simples i compostes.

9.6.2. Divisió de vocals i consonants individuals i de les seues combinacions.

2.2.- COMPETÈNCIES LEXICOSEMÁNTIQUES

TEMES

a) Identificació personal:

Lèxic basic relacionat amb la informació personal: nom, cognom, edat, professió, sexe, estat civil, nacionalitat, adreça, adreça electrònica, dates i llocs de naixement, estudis, família, religió. Lèxic propi dels documents mes habituals de la informació personal: passaport, documents identificatius. Els nombres. L'alfabet. Lèxic basic

relacionat amb el caràcter, les habilitats i la descripció física de les persones. Lèxic relacionat amb la vestimenta i accessoris.

b) L’habitatge, llar i entorn:

L’habitatge: tipus, ubicació, parts i distribució. Mobiliari, objectes i utensilis basics. La ciutat: situació, parts, carrers, edificis, espais verds i monuments, mobiliari urbà.

c) Activitats de la vida diària:

Lèxic relacionat amb les fraccions del temps: anys, mesos, setmanes, dies, parts del dia i l'hora. Lèxic basic relacionat amb les activitats en la casa, en el treball o en centres escolars i en la ciutat.

d) Temps lliure i oci:

Lèxic basic relacionat amb les activitats: esports, activitats culturals. Llocs d'oci: teatre, museu, platja, cine. Aficions i interessos. Festes.

e) Mitjans de comunicació:

Radio, Televisió, Internet, Premsa

f) Viatges:

Lèxic relacionat amb els mitjans de transport mes comuns, preus dels trajectes, allotjament. Vacances.

g) Relacions humanes i socials:

Lèxic relacionat amb els membres d'una família, amistats i coneguts. Lèxic relacionat amb el mon laboral, escolar i d'oci.

h) Salut i cures físiques:

Parts del cos. Estat físic i anímic. Lèxic relacionat amb el mon sanitari. Higiene personal.

i) Educació:

Lèxic relacionat amb l’educació: centres educatius, assignatures. Lèxic relacionat amb les activitats de l'aula i material escolar.

j) Compres i activitats comercials:

Noms d'objectes d'us personal mes usuals (roba i accessoris, menjar, objectes per al calderer i de neteja, objectes d'oci). Establiments i operacions comercials bàsiques. Preu, monedes, formes de pagament.

k) Alimentació:

Noms de les diferents menjars del dia. Noms d'utensilis relacionats amb el menjar. Preparació de menjars. Establiments de restauració.

l) Béns i servicis:

Servicis privats i públics: bancs, correus, telèfons.

m) Llengua i comunicació:

Lèxic basic relacionat amb l'aprenentatge d'un idioma. Diferents idiomes del mon. Llenguatge usat en l'entorn de l'aula.

n) Medi físic i clima:

Medi físic: accidents geogràfics i els punts cardinals. Fenòmens atmosfèrics i climàtics. Les estacions de l’any. Lèxic basic relacionat amb la flora i la fauna.

o) Ciència i tecnologia:

Lèxic relacionat amb aparells elèctrics i electrònics mes comuns i el seu us basic.

2.3.- COMPETÈNCIES SOCIOLINGÜÍSTIQUES

Comprenen el coneixement i les destreses necessàries per a abordar la dimensió social de l’ús de la llengua, especialment pel que fa a les convencions pròpies del tractament, al registre de llengua adequat, als diferents accents i dialectes, i a la capacitat d’interpretar referencies culturals. Son continguts sociolingüístics els marcadors lingüístics de relacions socials, les normes de cortesia, els estereotips i modismes populars, els registres, els dialectes, els accents. En el Nivell Basic els objectius sociolingüístics son :

a) Conèixer els aspectes socioculturals i les convencions socials que incideixen en la vida diària, així com aquells que es refereixen al propi àmbit, per a plasmar-los en el seu comportament i en la seua comunicació.

b) Reconèixer i utilitzar les formes de salutació, de cortesia i de tractament mes habituals.

c) Utilitzar, en general, un registre de llengua estàndard, de formalitat i informalitat, basic però acurat. Reconèixer algunes expressions col·loquials molt freqüents, així com referencies culturals elementals relacionades amb la vida quotidiana.

d) Comprendre gestos, comportaments i valors diferents als propis, que subjacent en els aspectes socioculturals més quotidians i evidents.

2.4.- COMPETÈNCIES PRAGMÀTIQUES

La competència pragmàtica es la capacitat d’adequar les activitats comunicatives d’interacció i comprensió i expressió en les situacions concretes de comunicació i es també la capacitat de transmetre las intencions i funcions comunicatives desitjades (competència funcional) per mitja de “textos” estructurats, coherents i cohesionats ( competència discursiva).

A) COMPETÈNCIA FUNCIONAL

En el nivell Basic, el mínim de funcions que l’alumne ha de poder expressar es :

1. Actes assertius (donar i sol·licitar informació general, opinió, creença i conjectura)

Afirmar, anunciar, assentir, classificar, descriure, expressar acord i desacord, expressar desconeixement, expressar una opinió, formular hipòtesis, identificar-se, presentar-se, informar, rectificar i expressar dubtes . Inclou funcions com: demanar/donar informació sobre persones i llocs, descriure accions habituals, parlar del clima, localitzar i situar en l’espai, enumerar en una explicació, descriure persones de forma bàsica, referir-se a accions habituals, o del mon present, referir-se a accions i situacions del passat, parlar d’accions futures i possibles, mostrar acord total o parcial

2. Actes compromissoris (expressar oferiment, intenció, voluntat i decisió)

Expressar la intenció, el desig o la voluntat de fer alguna cosa, invitar, oferir quelcom/ajuda, oferir-se a fer alguna cosa, demanar i oferir ajuda; acceptar-la i rebutjar-la, demanar i donar informació sobre la intenció, la voluntat o la decisió de fer alguna cosa.

Inclou funcions com :demanar i oferir ajuda, acceptar-la i rebutjar-la; demanar i donar informació sobre la intenció, la voluntat o la decisió de fer alguna cosa, invitar a fer alguna cosa, acceptar o rebutjar invitació.

3. Actes expressius (expressar i sentiments davant de certes situacions)

Expressar alegria, felicitat, estima, simpatia, decepció, interès, desinterès, esperança, preferència, satisfacció i tristesa.

Inclou funcions com : expressar preferència, expressar estat de salut/d’ànim i relacionar abans els sentiments dels altres.

4. Actes directius (persuadir, convèncer, propòsit d’acció)

Alertar, donar instruccions, donar permís, demanar alguna cosa/ajuda, confirmació, informació, opinió, permís, que algú faci alguna cosa, prohibir o denegar, proposar o sol·licitar i recordar alguna cosa a algú.

Inclou funcions com sol·licitar/donar instruccions per a aplegar a un lloc, preguntar i expressar el significat o la traducció d’una paraula o expressió; sol·licitar que es lletrege una paraula; animar algú a fer una cosa, sol·licitar una repetició o que es parle mes lentament.

5.Actes fàctics i solidaris (socialitzar, establir o mantindre el contacte social)

Invitar, acceptar o rebutjar una invitació, agrair atraure l’atenció, donar la benvinguda, despedir-se, expressar aprovació, felicitar, interessar-se per algú, alguna cosa, lamentar, demanar disculpes, refusar i saludar.

Inclou funcions com: dirigir-se a algú, saludar, respondre a una salutació i acomiadar-se, atraure l’atenció, demanar la paraula, intervindre breument en un debat; reaccionar i cooperar en la interacció,

Iniciar, organitzar, emfatitzar i tancar el discurs de forma senzilla, brindar.

(B) COMPETÈNCIA DISCURSIVA

Un enfocament centrat en l’ús de l'idioma suposa considerar el text com la unitat mínima de comunicació perquè un text siga comunicativament vàlid, deu ser coherent respecte al context en que es produeix o s'interpreta i a de presentar una cohesió o organització interna que facilite la seua comprensió i que reflectisca així mateix la dinàmica de comunicació en que es desenvolupa.

2.5.- GRAMÀTICA TEXTUAL: PROPIETATS DEL TEXT

a) Adequació al propòsit funcional

Intencionalitat comunicativa, context, situació,  registre i nivell de llengua, mitja: llenguatge oral i escrit.

b) Coherència textual

Tipus i format de text, varietat de llengua, registre: esquemes d’interacció i transacció del llenguatge oral , quantitat, qualitat, rellevància, orde i claredat de la informació tema: enfocament i contingut, selecció lèxica i d’estructures sintàctiques

c) Cohesió textual

Estructuració del discurs, divisió en parts: Inici del discurs, desenvolupament del discurs i conclusió del discurs; la puntuació com a recurs de cohesió del text escrit, la entonació com a recurs de cohesió del text oral, us de marcadors del discurs :marcadors espacials, marcadors temporals, connectors textuals entre oracions coordinades i subordinades, marcadors o connectors textuals d’enllaç i relació lògica entre oracions o paràgrafs i marcadors per a mantindre el discurs oral, crosses.

FORMATS DE TEXT

A continuació es presenten els tipus de textos orals i escrits que estan relacionats amb els aspectes mes habituals dels àmbits personal, públic, acadèmic i laboral. El seu grau de complexitat estarà referit als objectius del Nivell Basic.

1) TEXTOS ORALS

a) En interacció

- Contactes socials quotidians (salutació, acomiadaments, disculpes, agraïment) i en ocasions especials (elogis i compliments).

- Felicitacions, invitacions, expressió de desig.

- Intercanvis d’informació personal al voltant de llocs, quantitats, preus, dates, hores, gustos, interessos, opinions i activitats.

- Transaccions fàcils per demanar i oferir informació, bens i servicis i resoldre problemes concrets.

- Converses cara a cara, de caràcter informal i interaccions de caràcter formal en les situacions quotidianes.

- Aclariments o traduccions d’una paraula o missatge a un company.

b) Comprensió com a oient :

- Missatges relacionats amb els àmbits coneguts (personal ,estudis, treball, oci)

- Instruccions, consells i indicacions senzilles.

- Presentacions, descripcions i narracions breus i contextualitzades.

- Textos publicitaris amb recolzament de la imatge, sense implicacions culturals i expressats amb claredat.

- Lletres de cançons senzilles enregistrades de les quals es discriminen paraules i expressions.

- Noticies al voltant de temes coneguts.

- Informació meta reològica en TV.

- Passatges curts al voltant d’aspectes familiars.

c) Producció

- Presentació i descripció breu de persones, del lloc de residencia, treball, activitats diàries, gustos, interessos, salut i estat d’ànim

- Relat breu d’activitats freqüents, presents i passades.

.Formulació d’intencions i projectes.

- Presentacions breus i assajades al voltant de temes coneguts.

2)TEXTOS ESCRITS

a) Interacció

- Missatges de caràcter personal (SMS, correus electrònics, cartes…)

- Qüestionaris senzills.

- Notes i missatges relacionats amb les seues activitats quotidianes de treball, estudi i oci.

- Textos socials breus tipificats (per a felicitar, convidar, acceptar/rebutjar, agrair, demanar un servici, demanar disculpes).

b) Comprensió

-.Senyals i rètols usuals.

- Llistes (telèfon, agenda, guies d’oci, horaris, catàlegs, diccionaris).

- Llibres de text i materials de treball del nivell.

- Documents “autèntics”: bitllets, entrades, cartes de restaurant, factures, etiquetes, plànols.

- Pagines web i blocs senzills.

- Fullets turístics i comercials.

- Receptes.

- Instruccions i normes bàsiques.

- Anuncis de treball.

- Diaris i revistes de caràcter escolar: titulars de premsa, noticies, anuncis.

- Còmics fàcils de llegir.

- Lletres de cançons. Poemes senzills.

- Horòscops.

- Contes i novel·les curtes (graduades per al nivell).

c) Producció

- Copia de models escrits o orals.

- Impresos senzills.

- Descripcions breus al voltant de persones i aspectes del seu entorn.

- Relats breus d’activitats.

- Receptes senzilles. Instruccions.

- Anuncis breus.

- Notes biogràfiques.

- Sol・licituds de treball. Currículum vitae.

- Escrits creatius.

- Diaris de classe ( pròxim a un model) i Portfolio.

Torna a l'índex

3. AVALUACIÓ

a. Descripció de la prova

La prova consta de les següents parts

ÀREA DE COMPRENSIÓ

Comprensió oral. En aquesta part, els examinands han de solucionar tasques sobre un mínim de dos textos orals de registres diferents. Les tasques poden ser del tipus marcar si les afirmacions són vertaderes o falses, de resposta múltiple o respondre preguntes de forma senzilla sobre els textos.

Comprensió escrita. Consisteix en un mínim de dos textos o fragments escrits de registres diferents. Les tasques a realitzar poden tractar sobre aspectes gramaticals, lèxics, microhabilitats lectores, etc. Els exercicis poden ser de resposta múltiple, transferència d'informació, ordenació d'informació, relacionar elements, etc.

EXPRESSIÓ ESCRITA

Els examinands han de redactar un text curt a triar entre dos, com ara un missatge electrònic, una nota curta, una postal, etc.; i un text més llarg a triar entre dos de tipologia narrativa, discursiva, descriptiva o informativa depenent del nivell.

CONEIXEMENTS GRAMATICALS I LÈXICS

Els examinands han de demostrar els coneixements sobre vocabulari i estructures bàsiques. Els aspectes gramaticals es poden avaluar en exercicis de producció específics (completar un text amb espais, etc.)

EXPRESSIÓ ORAL

Consisteix en un mínim de dues activitats de contingut i enfocament diferent (exposició sobre un tema, mantindre una conversa amb dos examinadors o amb l'examinador).

b. Criteris d’avaluació

ÀREA DE COMPRENSIÓ

Comprensió oral. Es donarà un punt per cada resposta correcta. Les respostes incorrectes o no contestades no resten.

Comprensió escrita. Es donarà un punt per cada resposta correcta. Les respostes incorrectes o no contestades no resten.

40 punts

EXPRESSIÓ ESCRITA

Les tasques d’aquesta prova s’avaluaran d’acord amb els següents criteris:

Adequació. L’ajustament al format requerit; l’adequació al registre en funció del destinatari, propòsit i situació; la rellevància del contingut i el compliment de la tasca.

Cohesió i coherència. L’organització de la informació i de les idees; l’ús de connectors discursius, d’altres mecanismes d’interconnexió i dels signes de puntuació.

Riquesa. La varietat i precisió referent al contingut, estructures i lèxic.

Correcció. L’ús gramatical, sintàctic i lèxic correctes.

20 punts

CONEIXEMENTS GRAMATICALS I LÈXICS

Es donarà un punt per cada resposta correcta. Les respostes incorrectes o no contestades poden restar.

20 punts

EXPRESSIÓ ORAL

En les dos parts de la prova oral s’avaluarà:

Adequació. Es refereix al compliment de la tasca: si la informació està relacionada amb el tema i la tasca i si segueix les pautes i/o punts que conformen la dita tasca, respectant els temps d’intervenció establits en les instruccions i l’extensió s’ajusta la que es requereix. En la fase d’interacció, el candidat demostra si sap iniciar, mantindre o acabar una conversació o demanar aclariments quan no entén.

Coherència i cohesió. Es refereix a l’organització de la informació i de les idees de manera lògica perquè el discurs siga fàcilment comprensible.

Fluïdesa. Es refereix a la capacitat d’expressar-se amb un ritme prou regular per a no interrompre la comunicació amb vacil·lacions o pauses excessives o massa llargues per al nivell.

Riquesa. Es refereix a la varietat i precisió del vocabulari i les estructures utilitzades en la mesura que la situació comunicativa ho demane i el nivell de competència ho permeta.

Correcció. Es refereix a l’ús correcte gramatical, sintàctic, lèxic i de pronunciació.

20 punts

Per superar aquesta prova i obtenir el certificat d’APTE, cal obtenir un 50% en cada àrea i un 60% del total de la prova.

Torna a l'índex

Informació proporcionada per: Servei de Llengües i Terminologia