UJI
  • UJI
  • Projecte PTS women: recerca per a veure l'esforç d'homes i dones abans, durant i després de la CSP

Projecte PTS women: recerca per a veure l'esforç d'homes i dones abans, durant i després de la CSP

Última modificació: 11/02/2019 | Font: SE

La Universitat Jaume I i Penyagolosa Trails, juntament amb Hospitals Vithas Nisa i la Càtedra Endavant de l'Esport del Vila-real CF, impulsen una recerca científica per a avaluar les diferències existents en la repercussió d'un treball de llarga durada entre els homes i les dones. Per a això, es necessiten 70 voluntaris i voluntàries que participaran en la CSP (35 homes i 35 dones), que se sotmetran a una completa revisió mèdica. Les persones interessades a participar en la recerca tenen de termini per a apuntar-s'hi fins al 14 de febrer.

Penyagolosa Trails HG va iniciar les recerques en corredors i corredores d'ultramarató en 2014, amb el Projecte Penyagolosa Trail Saludable, que ha permès desenvolupar processos molt ajustats a les necessitats del tipus d'esforç. El grup de recerca està consolidat i ja és un punt de referència en el desenvolupament de recerques en l'àmbit dels esports de llarga durada. La PTS i el projecte realitzat en la marató de València (Projecte CRS) són els de major repercussió científica.

El projecte d'aquesta edició es focalitzarà, en primera instància, a veure les diferències existents en la repercussió d'un treball de llarga durada entre els homes i les dones. I, en segon lloc, a mantenir una línia investigadora creixent a Espanya que permeta obtenir dades per a una millora de la salut dels corredors i corredores per mitjà del mesurament de factors psicològics, d'hàbits d'entrenament, així com paràmetres físics com l'evolució del pes i del component de la força, i marcadors bioquímics mitjançant analítiques sanguínies.

Així, les dades que es mesuraran en la recerca són: conèixer hàbits d'entrenament, l'estat de forma i salut (ecocardiografies i proves d'esforç amb analitzador de gasos), la capacitat de generar nivells de força abans i després de la carrera, l'evolució dels paràmetres fisiològics, antropomètrics i la seua evolució, percepció subjectiva de l'esforç durant la carrera, resposta cardíaca a l'esforç, paràmetres sanguinis abans de l'inici de carrera, 24 i 48 hores després, les variables genètiques relacionades amb el rendiment físic i la seua recuperació, espirometria i mesurament de l'activitat física. Es tracta d'una oportunitat per a tots els corredors i corredores de CSP, ja que poden tenir un complet estudi mèdic, el valor del qual ascendeix aproximadament a 1.500 € per participant.

Què implica en els voluntaris i voluntàries?

Del 18 de febrer al 5 d'abril s'assignarà una hora en la Unitat de Salut Esportiva de l'Hospital Vithas NISA 9 d'octubre a València a cada voluntari o voluntària. Allí, es realitzarà una ecocardiografia per a veure el comportament del cor i la seua composició estructural. Posteriorment es realitzarà una prova d'esforç màxima sobre un tapís rodant, la qual serà realitzada amb analitzador de gasos, per a poder conèixer el consum màxim d'oxigen i l'evolució del quocient respiratori. Es mesurarà igualment el nivell de força màxima isomètrica i de reactivitat de turmells.

El 12 d'abril, en la Fira del Corredor, es realitzarà una exploració física a cada voluntari o voluntària. Durant la carrera, s'analitzarà la percepció subjectiva de l'esforç en diferents avituallaments i també es mesurarà en algun d'ells el pes, hand grip, flux ventilatori i enquesta d'enrampades. En la meta de Sant Joan es tornarà a fer una exploració física.

Després de carrera, a les 24 hores i 48 hores, els voluntaris i voluntàries hauran de fer-se una analítica sanguínia a l'hospital de referència i enquestes de dolor percebut.

Totes les persones participants que finalitzen aquesta recerca obtindran un complet estudi sobre el seu estat de salut (el valor del qual ascendeix aproximadament a 1.500 € per participant) i se'ls garantirà un dorsal per a la CSP 2020.

Més informació i formulari de preinscripció

Informació proporcionada per: Servei d'Esports