Títol: Have Fun (HF): La cultura youtuber i del videojoc en la comunicació científica transmèdia
Convocatòria: ajudes per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat 2017
Modalitat: 3.1 Xarxa d'unitats de cultura científica i de la innovació (UCC+i)
Data d'inici del període d'execució: 1 de maig de 2018
Data final del període d'execució: 28 de febrer de 2019
Codi projecte: FCT-17-12491
Quantia concedida: 20.000 euros
RESUM DEL PROJECTE
El projecte Have Fun (HF): la cultura youtuber i del videojoc en la comunicació científica transmèdia de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat Jaume I, integrada en la Xarxa de FECYT, té l'objectiu de seguir explorant en la potencialitat de les noves eines i entorns digitals amb la finalitat d'optimitzar la comunicació científica institucional i avançar cap a un model multimèdia interactiu amb especial atenció a la perspectiva de gènere. Have Fun dóna continuïtat a la línia de treball oberta amb la iniciativa Àgora Digital, centrada en les narratives transmèdia i a involucrar la comunitat científica en la difusió de la recerca, incorporant directrius de l’RRI.
Mitjançant formats innovadors com és el Canal Youtubers CiènciaUJI i l'experimentació amb els llenguatges del videojoc i de l'audiovisual, Have Fun analitzarà com nous entorns i eines com ara la interactivitat o la gamificació poden contribuir a la millora de la comunicació científica institucional. S'iniciarà una línia de treball per a implicar l’estudiantat amb la finalitat d'experimentar com, a través de reptes lúdics i participatius, es pot donar a conèixer la recerca que es realitza al campus de l’UJI i, així, aconseguir arribar a altres públics com la societat en general o els joves preuniversitaris. L’UCC+i compta amb la col·laboració dels graus de Disseny de Videojocs (l’UJI va ser la primera universitat pública a oferir aquests estudis), Comunicació Audiovisual i Periodisme.
Have Fun s'estructura en tres línies:
1) El manteniment de l'activitat sistemàtica de l’UCC+i de comunicació, divulgació, formació i recerca científiques, potenciant accions innovadores com ara FacebookLive o les entrevistes via Twitter.
2) La creació del Canal Youtube CiènciaUJI, complementat amb un programa de formació en divulgació amb beques curriculars.
3) La incorporació de la cultura dels videojocs a través de diverses accions, com ara concursos en el Festival Oculus, LAN parties o game jams.
JUSTIFICACIÓ
El projecte Have Fun (HF) es fonamenta en tres línies estratègiques: la innovació constant en les dinàmiques de la comunicació científica en el nou entorn digital interactiu; l'experimentació amb noves dinàmiques i llenguatges audiovisuals (Youtube, videojocs, etc.) per a fer més divertida i atractiva la ciència, i la promoció de la participació dels diversos públics, vinculada al foment de la recerca i la innovació responsables (RRI).
Mitjançant aquesta iniciativa, l’UCC+i de l’UJI pretén avançar en el desenvolupament de les narratives transmèdia i del nou model multimèdia interactiu per a fomentar la transmissió de continguts científics, així com les noves oportunitats de feedback i consums que afavoreixen les xarxes socials. Aquesta via de treball es va iniciar amb el projecte Àgora Digital, el qual ha comptat amb el finançament de FECYT i ha aportat experiències innovadores en la comunicació científica, com és la implicació de la comunitat investigadora en la comunicació de la seua activitat a través de mitjans no convencionals. L’UJI, a més, va ser pionera en els estudis de Disseny de Videojocs, i aquest projecte obri una oportunitat d'experimentar en col·laboració amb el professorat i l’estudiantat d'aquest grau, i en col·laboració també amb l'alumnat de Comunicació Audiovisual i Periodisme, ja que s'hi poden potenciar sinergies molt interessants per a la difusió científica.
Així mateix, el projecte es justifica en la necessitat d'incorporar la perspectiva de la recerca i innovació responsables (RRI), que posa l'accent en la necessitat d'avançar cap a una comunicació de la ciència que afavorisca l'establiment d'un major diàleg i interacció amb els públics. Impulsar la participació activa de la societat en els processos d’R+D+i s'ha convertit en una prioritat reconeguda tant en el Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d'Innovació 2013-2016, com en el programa Science for and with Society (SWAFS) de l'Horitzó 2020 de la UE. La xarxa d’UCC+i i les universitats tenen l'obligació d'alinear-se amb els objectius establits en l'Espai Europeu de Recerca. Així, aquesta proposta es compromet amb el manteniment d'accions d'interacció i participació entre la ciència i la societat, combinant els formats analògics i digitals i apostant per les noves oportunitats de les xarxes socials.
OBJECTIUS
L'objectiu final de l’UCC+i de l’UJI és promoure la cultura científica i de la innovació de la universitat a través d'accions de comunicació científica, divulgació, formació i recerca a través dels canals més innovadors. Per això, el projecte Have Fun continua la línia estratègica engegada amb la iniciativa Àgora Digital, amb la finalitat de potenciar les narratives transmèdia per tal d’innovar en les dinàmiques i la participació en la comunicació de la ciència, treballant sinèrgicament amb els altres membres de la xarxa. A més, manté el compromís de continuar amb els mecanismes desenvolupats per a afavorir la participació de diversos públics, com són el personal investigador i innovador, la societat en general, les persones amb discapacitats i l’estudiantat preuniversitari. La meta és continuar apostant per la producció audiovisual, a més dels suports tradicionals, i la seua difusió interactiva i transmèdia en el paradigma digital, especialment, mitjançant la utilització de les xarxes socials, l'ús de Youtube i l'experimentació de l'entorn dels videojocs i la gamificació de la transmissió de la ciència.
Els objectius s'agrupen en tres línies estratègiques:
RESULTATS I PRODUCTES ESPERATS
Entre els productes i resultats esperats destaquen els següents: