La Universitat Jaume I compta amb diversos grups d'investigació que han desenvolupat o realitzen en l'actualitat projectes vinculats d'alguna manera amb l'Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. A través del projecte «Alzheimer conCiencia», finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, s'ha buscat aglutinar i implicar en el projecte als grups provinents de diferents àmbits de coneixement amb l'objectiu d'aprofitar sinergies, posar en comú esforços i millorar el diàleg entre tots els actors vinculats amb la investigació.
El grup d'investigació en Neurobiotecnologia de l'UJI, pertanyent a la Unitat Predepartamental de Medicina, ha realitzat diversos projectes vinculats amb l'Alzheimer, des d'un punt de vista d'anàlisi tant molecular com cel·lular i de sistemes, amb l'objectiu d'avançar en el coneixement dels mecanismes que desencadenen les malalties neurodegeneratives i els seus possibles tractaments, sempre des de la perspectiva de la neurobiotecnologia.
Web del grup: https://www.uji.es/serveis/ocit/base/grupsinvestigacio/detall?codi=268
Finançament: Universitat Jaume I
Període: 2019-2021
Resultats: Demostrar que la falta de proteïnes específiques en la via d'acció de la insulina i altres factors tròfics són necessàries per a la memòria, i en particular per a la memòria espacial.
Finançament: Micromecenatge a través del projecte Precipita de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
Període: 2017 i continua
Resultats: Avanç en el desenvolupament de les eines biotecnològiques.
Finançament: Universitat Jaume I
Període: 2014-2017
Resultats: demostrar que les vies d'insulina i d'IGF1 estan alterades en situacions inflamatòries i noves molècules amb acció terapèutica.
Finançament: Universitat Jaume I
Període: 2018-2020
El grup d'investigació Quality of Life and Sustainable Development from Music and the Arts Q-HEART, del Departament d'Educació i Didàctiques Especifiques, centra la seua activitat en àmbits com la inclusió social i educativa des de les arts i la cultura; el valor de la música i la paraula per a la millora de la qualitat de vida; la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els Programes Educatius; la innovació i avaluació de les pedagogies actives, i la prevenció de demències des de les arts.
Web del grup: https://sites.google.com/view/harmonies-of-the-environments-/q-heart
Finançament: Universitat Jaume I i Residencia Azahar del Mediterráneo
Període: 2014
Resultat: Es demostra una millora objectiva i observable en els participants pel que fa a la satisfacció en les relacions socials, la satisfacció amb la vida, en l'activitat i oci i en el nivell d'activitat. L'estudi no demostra una millora significativa pel que fa a l'àmbit de la memòria, si bé es planteja que aquest fet es veu principalment representat per la falta de continuïtat del programa i el curt espai de temps del qual es disposarà per a dur a terme les activitats. Així mateix i, partint des de la mateixa línia de falta de continuïtat i poca temporalitat, s'ha observat que sí que milloren aspectes vinculats directament amb la qualitat de vida, l'autoestima i, en definitiva, la felicitat de les persones majors, fins i tot aquelles persones que presenten deterioració cognitiva moderada. Aquest fet reflecteix que les activitats plantejades presenten un alt nivell potencial en la millora emocional de la persona major.
Grup d'investigació del Departament de Filologia i Cultures Europees que aborda àmbits com ara contactes entre llengües i cultures europees; noves tecnologies aplicades al llenguatge; pragmàtica intercultural i estudis de gènere; anàlisi del discurs i lingüística aplicada a l'espectacle, els audiovisuals, la publicitat i el periodisme, l'ensenyament de llengües i la divulgació dels coneixements especialitzats; literatura comparada i crítica de les arts; història de la literatura catalana, i cultura i literatura de Castelló.
Web del grup: https://www.uji.es/serveis/ocit/base/grupsinvestigacio/detall?codi=083
Finançament: Ministeri d'Economia i Empresa (MINECO)
Període: 01 de gener de 2018 a 31 de desembre de 2020
Resultats: Publicacions sobre la imatge social de les malalties a través de la literatura i la comunicació social.
El grup Bioquímica Computacional BioComp, del Departament de Química Física i Analítica, es dedica a la descripció computacional dels fenòmens de catàlisis en sistemes biològics, principalment processos catalitzats per enzims. Per a això, es desenvolupen, implementen i utilitzen teories, mètodes i tècniques de química teòrica i computacional. Es creen algorismes i protocols computacionals i aquest nou coneixement s'explota en el disseny de nous materials amb propietats per a ser utilitzats en biomedicina i biotecnologia.
Web del grup: http://www.biocomp.uji.es/
Finançament: Ministeri d'Economia i Competitivitat
Període: 2016-2018
Resultats: Coneixement a escala molecular dels processos enzimàtics relacionats amb la degeneració cerebral
Finançament: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats
Període: 2019-2021 (pendent de resolució)
Resultats: S'espera continuar amb els estudis a nivell computacional i obrir més col·laboracions.
El grup GIANT del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics desenvolupa diferents línies d'investigació en el camp de l'aprenentatge automàtic, els entorns intel·ligents i la localització en interiors.
Web del grup: http://giant.uji.es/
Finançament: Universitat Jaume I
Període: 1 de gener de 2018 al 31 de desembre de 2020
Resultats: Sistema de detecció del decaïment cognitiu en persones majors, amb l'ajuda de dispositius intel·ligents (smart-watches).
Període: 2019-2020
Resultats: Elaboració del perfil del pacient amb Alzheimer a la província de Castelló.
El grup centra el seu àmbit investigador i d'actuació en els àmbits de l'ètica empresarial, la responsabilitat social empresarial, el desenvolupament de codis ètics i l'elaboració d'informes de sostenibilitat i de responsabilitat social empresarial, entre altres eines relacionades amb la gestió de l'ètica i la responsabilitat social. En els últims anys ha desenvolupat a més una línia d'investigació sobre investigació i innovació responsables (RRI).
Web del grup: http://eticaydemocracia.uji.es/
Finançament: Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Període: 2018-2019
Resultats: El projecte en el qual s'emmarca «Alzheimer conCiencia» està desenvolupat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, adscrita al Servei de Comunicació i Publicacions de l'UJI, i el grup d'investigació Ètica Pràctica i Democràcia, i pretén aconseguir els següents resultats: implantació d'un model de comunicació per a la Investigació i Innovació Responsables que té com a base conceptes ètics lligats a la democràcia deliberativa i la ciutadania activa aplicat a l'àmbit de l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives; establiment d'accions de diàleg entre col·lectius vinculats a aquesta temàtica; elaboració d'una publicació que reculla els resultats del projecte disponible online i en obert; i presentació dels resultats a la societat i entre públics especialitzats.
En el marc del projecte «Alzheimer conCiencia» han mostrat també el seu interès a participar els següents grups de diferents àmbits del coneixement:
IMK-Innovació en Màrqueting. El grup d'investigació està especialitzat en el desenvolupament de projectes interdisciplinaris, especialment centrades en l'anàlisi d'impactes econòmics i socials, així com en la cerca d'informació prèvia secundària en bases de dades per a la presentació de projectes competitius.
Web del grup: https://www.uji.es/serveis/ocit/base/grupsinvestigacio/detall/?codi=178&p_idioma=es&antiguedad=10
Web del grup: http://com-science.uji.es/