La Universitat Jaume I ha reafirmat en 2024 el seu compromís amb el territori mitjançant diverses publicaciones que aborden temàtiques vinculades a Castelló i al seu entorn des de perspectives com la història, la lingüística o l’antropologia. Aquestes obres, moltes d’ellas incloses en col·leccions específiques, són una mostra de com la institució posa en valor el patrimoni, la cultura i la identitat de la regió.
Una de las col·leccions destacades en aquest àmbit és «Biblioteca de les Aules», coeditada amb la Diputació de Castelló, que tracta temes relacionats amb la província i que ha publicat durant l’últim any els títols El habla de Puebla de Arenoso, una monografia que aspira a preservar la varietat lingüística castellano-aragonesa d’aquesta localitat de l’interior valencià, o Wences Rambla. Entre el humanismo y el arte, una obra sobre la figura humanística d’aquest acadèmic i artista plàstic que inclou una selecció d’obres pictòriques i fotogràfiques.
En aquesta línia, l’UJI també compta amb la col·lecció «UniverCiutat», centrada en estudis sobre la ciutat de Castelló, que ha incorporat recentment dues noves publicacions: La ciutat de Castelló en el primer liberalisme (1833-1868), que analitza les transformacions demogràfiques, urbanes i socioeconòmiques durant aquest periode històric, i Prensa y política en la vida de José Castelló y Tárrega (1865-1938), una monografia històrica que mostra el recorregut vital i polític d’aquest influent personatge.
A més d’aquestes col·lecciones, Publicacions de l’UJI també ha editat altres llibres en 2024 que posen en valor el territori i la seua història com Les escoles dels masos de Llucena, que pretén recuperar i transmetre la memòria pedagògica vinculada a les experiències i aprenentatges de les escoles rurals d’aquest terme municipal; Llocs de memòria de la Batalla de Llevant, que estudia els vestigis patrimonials d’aquest episodi històric i proporciona possibles itineraris turístics i didàctics; Comptar allò incomptable, una obra amb il·lustracions dels tapets i altres accessoris que usen els cavalls i les egües en la festa de Sant Antoni a Vilanova d’Alcolea; El País Valencià, que aplega els textos de Vicent Ventura sobre les comarques valencianes, publicats originàriament en 1978, en homenatge al centenari del seu naixement; i El revers de les veus apagades. Segona República i Guerra Civil a l’Alcalatén, una investigació històrica que analitza, en relació amb la Segona República, les millores socials, laborals o educatives, entre altres aspectes.
També cal destacar quatre obres rellevants d’anys anteriors, que compten amb l’aval del Consell Social, que reforcen aquesta línia editorial: Castillos y órdenes militares en tierras de Castellón; Islas Columbretes, treinta años después; Penyagolosa. Patrimonio de una comunidad i El arte rupestre en la provincia de Castellón.
En la tenda en línia http://www.tenda.uji.es es poden adquirir tots els títols. Així mateix, per a conéixer més detalls d’aquestes publicacions i estar al dia de les novetats editorials, l’UJI compta amb el programa de ràdio Arcàdia, disponible en el web de l’emissora universitària (http://www.radio.uji.es).