UJI
  • UJI
  • Exposició: «Realisme social valencià en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia»

Exposició: «Realisme social valencià en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia»

Es podrà visitar a la sala d'exposicions del Menador fins al 22 d'abril
Última modificació: 04/02/2020 | Font: SCP

Data: 22 de febrer
Hora: 19:30 hores
Acte: Exposició
Títol: «Realisme social valencià en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia»
Lloc: Menador espai cultural
Entitat: Universitat Jaume I i Ajuntament de Castelló

Breu descripció:

L’exposició «Realisme social valencià en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia» es nodreix dels fons artístics de la Fundació Martínez Guerricabeita dipositats en la Universitat de València. Aquesta col·lecció pictòrica, comissariada per Pascual Patuel Chust, reuneix imatges des de l’òptica de la crítica social i va arribar a la Universitat de València el 1999 gràcies a la donació del seu col·leccionista i mecenes, Jesús Martínez Guerricabeitia. Mostrar-la a Castelló de la Plana implica compartir una mostra del patrimoni universitari més crític i menys complaent amb molts aspectes de la realitat contemporània.

Les obres d’aquesta mostra aborden amb imaginació i sentit crític una sèrie de qüestions socials i polítiques que concernien la realitat valenciana en un moment molt concret: quan es lluitava per la implantació de les llibertats polítiques, la llibertat d’expressió o el qüestionament de determinades pràctiques humiliants en diversos àmbits de la societat valenciana, entre altres aspectes d’aquesta naturalesa. Tot això es va reflectir en un ampli camp d’experimentació artística; de manera que, com mai, s’ha pogut visualitzar a través de les seues imatges plasmades en pintures, xilògrafes, gravats, dibuixos, fotografies, etc., un imaginari on la més pura crítica social, entre la ironia i el sarcasme, la censura de fets i actituds, i la denúncia de comportaments reprovables o com a mínim qüestionables  van tenir lloc en
la societat valenciana per part de grups i individualitats artístiques que apostaven, amb gran rotunditat, per una societat més progressista i democràtica en els durs anys del tardofranquisme.

L’horari de visites és de dilluns a divendres de 10 a 21 hores, dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 21 hores, i diumenges i festius de 10 a 14 hores. Durant les festes de la Magdalena, el Menador obrirà de 10 a 14 hores. La sala romandrà tancada el 19 de març, festivitat nacional, i del 29 de març al 2 d’abril de 2018 per les vacances de Setmana Santa.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions