PEROSPIKER - Neurones amb puntes de perovskita per a xarxes intel·ligents

23/01/2024 | OPEI
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

PEROSPIKER: Neurones amb puntes de perovskita per a xarxes intel·ligents

  • Programa específic: European Research Council (ERC)
  • Referència de la convocatòria: ERC-2022-ADG
  • Tema: ERC-2022-ADG - ERC ADVANCED GRANTS
  • Rol de l'UJI: Coordinadora
  • Investigador principal de l'UJI: Juan Bisquert Mascarell
  • Data d'inici del projecte: 01/10/2023
  • Data de finalització del projecte: 30/09/2028
  • Número d'acord de subvenció: 101097688-PEROSPIKER
  • Web:

Breu descripció:

Imagine's si poguérem desenvolupar elements diminuts i compactes que imitaren el funcionament de les nostres cèl·lules cerebrals, anomenades neurones, i les seues connexions, anomenades sinapsis. Això és exactament el que pretén un nou projecte. En crear aquests elements materials en miniatura, podem construir el que es coneix com a xarxes neuronals amb pics, que poden realitzar càlculs similars als del cervell en una grandària molta menor, amb menys complexitat i utilitzant menys energia en comparació amb els mètodes tradicionals.

L'objectiu d'aquest projecte és construir un maquinari que imite el comportament de les neurones i les sinapsis, permetent-nos fer tasques de càlcul similars a les del nostre cervell. Això implica incorporar al model computacional elements com el temps, components físics analògics i dinàmiques complexes. D'aquesta manera podem millorar la percepció, l'aprenentatge i la capacitat de càlcul.

Una aplicació apassionant d'aquesta tecnologia és el reconeixement visual d'objectes. Utilitzant aquests elements especialitzats en miniatura denominats neuristores i sinapsis dinàmiques, podem processar informació visual procedent d'una retina en pic, que és un tipus de sensor que funciona de manera similar als nostres propis ulls. El maquinari desenvolupat a través d'aquest projecte ens permetrà analitzar i comprendre les dades en espiga generats per la retina, la qual cosa ens permetrà reconèixer i identificar objectes en una escena visual.

En conjunt, aquest projecte pretén crear un nou tipus de maquinari que s'assemble molt a l'estructura i funció de les neurones i sinapsis del nostre cervell. Aprofitant aquests elements en miniatura, podem aconseguir avanços significatius en les capacitats computacionals al mateix temps que reduïm la grandària, la complexitat i els requisits energètics dels sistemes informàtics tradicionals.

Informació proporcionada per: Oficina de Projectes Europeus i Internacionals