12/01/2021 | INVEST
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

YPACK - Embalatge d'alt rendiment a base de polihidroxialcanoats per minimitzar el malbaratament alimentari

Programa específic: Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research and the bioeconomy.
Identificador: H2020-SFS-2016-2017
Tema: SFS-35-2017
Paper de l'UJI: Tercera part
Investigador principal: Luis Cabedo Mas
Data d'inici: 01/11/2017
Data de finalització: 30/04/2021
Número de l'acord de subvenció: 773872 – YPACK

Web: https://www.ypack.eu/

Breu descripció:

Cada vegada hi ha més consciència de la necessitat de desenvolupar materials d'embalatge innovadors que mantinguen o augmenten la vida útil dels aliments per reduir el seu malbaratament i minimitzar la petjada ecològica dels materials d'embalatge.

L'embalatge ideal ha de presentar una menor petjada de carboni i d'aigua, ser biodegradable o compostable, utilitzar residus o subproductes, tindre un disseny degudament ecològic, ser segur i tindre les propietats de conservació adequades per a reduir al mínim el malbaratament alimentari.

YPACK, un projecte de tres anys finançat per la Unió Europea, farà servir un enfocament i una metodologia holístics que abasten diferents àrees de coneixement per produir la solució d'embalatge adequada:

  • Desenvolupament de solucions d'embalatge (producció de capes de PHBV, preparació de compostos, prototipatge, validació industrial)
  • Validació del producte (qualitat / vida útil)
  • Enfocament social (perfil del client, difusió, polítiques i reglamentació)
  • Anàlisi de mercat (estudi de negocis i avaluació de riscos)

YPACK ampliarà la producció i validarà comercialment dues solucions d'envasament d'aliments innovadores basades en polihidroxialcanoat (PHA). El nou envàs utilitzarà subproductes de la indústria alimentària (sèrum de formatge i corfes d'ametla) per garantir la biodegradabilitat i la reciclabilitat i reduir el malbaratament alimentari, en el marc de l'estratègia d’economia circular de la UE. Una estimació aproximada mostra que una millora de la vida útil d'un 20% i d'un 50% té el potencial de reduir el malbaratament alimentari en un 12,5% i un 30%, respectivament.

Més concretament, YPACK desenvoluparà:

  • Una pel·lícula d'envasament flexible (flow pack) totalment renovable
  • Una safata totalment compostable

La validesa d'aquestes dues solucions d'envasament s'avaluarà en productes frescos (carn, fruites i verdures i pasta fresca), que són els que més es fan malbé. S'elaborarà un perfil del consumidor i es realitzarà un estudi de mercat per identificar les preferències dels consumidors i les necessitats del mercat, conformement a les noves normatives de la UE i al desenvolupament de materials d’envasament.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació