01/06/2021 | INVEST
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

REMEB - Bioreactor de membrana ceràmica respectuós amb el medi ambient basat en residus agrícoles i industrials reciclats per a la reutilització d'aigües residuals

Programa específic: Climate action, environment, resource efficiency and raw materials
Identificador H2020-WATER-2014-two-stage
Tema: WATER-1a-2014
Paper de l'UJI: Beneficiari
Investigador principal: Enrique Sánchez Vilches
Data d'inici: 01/09/2015
Data de finalització:   31/08/2018
Número de l'acord de subvenció: 641998 - REMEB
Web: http://www.remeb-h2020.com/
Breu descripció:

Els principals objectius del projecte REMEB són la implementació i validació d'un bioreactor de membrana ceràmica reciclada de baix cost per a la reutilització d'aigua en una estació depuradora d'aigües residuals (EDAR).

El tractament de les aigües residuals mitjançant l'ús d'un bioreactor de membrana pot ser una alternativa excepcional per augmentar l'aigua recuperada com a aplicació habitual a tot el món. El principal problema dels bioreactors de membrana actuals, que utilitzen membranes inorgàniques, és l'alt cost de funcionament i manteniment de la tecnologia. El projecte REMEB proposa un nou tipus de bioreactor de membrana que reduirà significativament el cost de la tecnologia.

En aquest sentit, REMEB desenvoluparà un bioreactor de membrana ceràmic, respectuós amb el medi ambient i competitiu per a les estacions de depuració d'aigües residuals municipals i industrials, a partir de matèries primeres i subproductes ceràmics i deixalles agroindustrials.

Com a primera aproximació, les membranes ceràmiques de baix cost es desenvoluparan a Espanya amb matèries primeres usades normalment en la indústria taulellera, com ara la xamota, obtinguda a partir de fragments de taulells cuits, i de residus procedents de processos agrícoles i industrials, com els residus sòlids de l'oli d'oliva i els residus de l'elaboració del marbre. Posteriorment, la membrana serà replicada a escala pilot a Turquia i Itàlia, atès que són també zones estratègiques en la producció de ceràmica, mitjançant l'ús de materials reciclats i productes de rebuig disponibles en aquests països. Finalment, s'examinaran les diferències entre les membranes fabricades.

El bioreactor de membrana serà validat a l'EDAR d'Aledo, Múrcia, amb l'objectiu de reutilitzar les aigües residuals per al reg en una zona amb escassetat d'aigua.

El projecte REMEB està integrat per un total d'onze socis de set països diferents: FACSA, que coordina el projecte des d'Espanya, l'Institut Espanyol de Tecnologia Ceràmica ITC-UJI, l'empresa francesa d'enginyeria IMECA Process, l'empresa consultora de Xipre ATLANTIS Consulting, l'empresa noruega BIOWATER, el Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, el laboratori de Castelló per a projectes d'investigació i medi ambient IPROMA, el Centre Ceramico d'Itàlia, el centre d'investigació ceràmica SAM de Turquia, la Universitat Antonio Ariño de Colòmbia i l'entitat de gestió d'aigües residuals de la Regió de Múrcia, ESAMUR.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació