Programa específic: Future and Emerging Technologies (FET).
identificador: H2020-FETPROACT-2016-2017
Tema: FETPROACT-01-2016
Paper de l'UJI: Beneficiari
Investigador principal: Sixto Giménez Juliá
Data d'inici: 01/01/2017
Data de finalització: 30/06/2021
Número de l’acord de subvenció: 732840 – A-LEAF
Web: http://www.a-leaf.eu/project/
Breu descripció:
Imitar la funció fotosintètica de les plantes i les algues verdes és un dels majors reptes tecnològics als quals s'enfronten actualment els científics de tot el món.
La fotosíntesi natural transforma l'aigua (H2O) i el diòxid de carboni (CO2) en oxigen i carbohidrats fent servir exclusivament energia solar. La fotosíntesi artificial funcionarà de manera similar: la llum solar s'absorbirà per combinar l'aigua i el CO2 i convertir-los en oxigen i en substàncies químiques, inclosos els combustibles.
Els combustibles i les substàncies químiques fines es produeixen essencialment a partir de depòsits fòssils, però l’obtenció i ús d’aquests tenen un impacte perjudicial per al medi ambient. La combustió de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) està causant emissions de grans quantitats de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, la qual cosa provoca el calfament global i afecta el canvi climàtic.
El consorci europeu A-LEAF es proposa dur a terme una plataforma de fotosíntesi artificial, tant per a la captació i transformació de l'energia solar en energia química, com per a la substitució sostenible dels recursos fòssils.