UJI
 • UJI
 • Serveis
 • ODE
 • Interpretació de Recursos, Turisme i Territori (@)

Interpretació de Recursos, Turisme i Territori (@)

Cursos de Formació Continuada. Curs 2020/2021 - semestre 2

Última modificació: 29/03/2021 | Font: ODE

Director: Vicente Alberto Querol Vicente (Dep. de Filosofia i Sociologia)

Dates de realització:  del 14/04/2021 al 25/06/2021 

Duració: 100 h

Modalitat: a distància (on line)

Lloc de realització: Aula de la Universitat Jaume I.

Requisits d'accés: cap

Certificació: certificat d'un curs de formació continuada de 100 hores, emès per l'Oficina d'Estudis de la Universitat Jaume I.

Reconeixement: 2 crèdits per a graus de l'UJI.


Informació acadèmica: Vicente Alberto Querol Vicent, vquerol@uji.es

Díptic informatiu, inclou calendari del curs (PDF)

INTRODUCCIÓ

La interpretació dels recursos i el patrimoni emergeix com una de les formes de relació entre el/la visitant, el turisme i les destinacions de major importància si atenem a les tendències que estan aprofundint en l'experiència turística com a factor de qualitat per al producte turístic en el seu conjunt.

L'objectiu del curs és formar professionals en interpretació de recursos: un camí des de la concepció, la catalogació en contacte amb les comunitats receptores, la generació de narratives i possibilitats tècniques fins el disseny del guiatge final.
El curs és una formació valuosa per a recents titulats en turisme, per a tècnics de tourist info i tècnics de cultura.

El curs consta de les següents assignatures:
1.    Cultura i Territori (Dotar l'alumnat dels conceptes bàsics sobre territoris i cultures on es generen elements patrimonials d'interés, les concepcions bàsiques de patrimoni; les relacions entre cultura, patrimoni i turisme; entendre les institucions i agents implicats en el fet cultural i turístic).
2.    Recursos i interpretació (Aportar les ferramentes necessàries per a la interpretació. Des de la connexió social i cultural amb els destins, la categorització i valor dels elements patrimonials, la construcció dels relats i narratives sobre el recurs, la implementació, fins la difusió i venda del recurs).
3.    Projecte (Elaboració d'un projecte d'interpretació d'un recurs real. Es tracta de mobilitzar les concepcions i ferramentes del curs a través d'un projecte d'interpretació d'un recurs existent).

PROGRAMA

I. CULTURA I TERRITORI

 • Gemma Carbó Ribugent. Directora del Museu de la Vida Rural, Presidenta de la Fundació Interarts, Presidenta de Conarte Internacional. Ha treballat a la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i de Cooperació de la Universitat de Girona.
 • Xavier Ginés Sánchez. Professor al grau de turisme i especialista en ruralitat al Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I.
 • Encarna Lago González. Gerent de la Xarxa Museística Provincial de Lugo, experta en Museologia Social.
 • Albert López Monfort. Coordinador del SASC, Servei d’Activitats Socio-Culturals de la Universitat Jaume I.
 • Vicent Querol Vicente. Professor en materia turística al Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I.
 • Roberto Ramos de León. Documentalista especialitzat en recursos d’informació per a l’ocupació al sector cultural i tècnic d’acompanyament de projectes culturals a Multilateral.

II. RECURSOS I INTERPRETACIÓ

 • Juan Bautista Ferreres. Geògraf, professor al Grau de Turisme de la Universitat Jaume I. Membre del grup d’investigació Gabinet d’Estudis Turístics de la Universitat Jaume I. Autor de diverses publicacions al voltant del tema turístic.
 • Jordi Padró Werner. Funcionari en excedència de Patrimoni Artístic-Conservadors de Museus de la Generalitat de Catalunya. Director de STOA, consultor en patrimoni, museologia i turisme cultural.
 • Ángel Portolés Górriz. Gestor cultural a ARSIPE, Gestió de Patrimoni Cultural. Coordinador de l’acompanyament tècnic de projectes del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I sobre la creació, desenvolupament i interacció de les comunitats. 
 • Sergi Selma Castell. Professor de la Universitat Jaume I sobre didàctica de les Ciències Socials i formes de vida i paisatges històrics.
 • Vicente Zapata Hernández. Professor de Geografia a la Universidad de La Laguna, expert en projectes comunitaris en matèria de turisme cultural. Imparteix matèries en Interpretació del Patrimoni Geogràfic al Grau en Turisme.

III. PROJECTE. INTERPRETACIÓ D’UN RECURS

 • Carmina Bonmatí Lledó, Museòloga al Vilamuseu de La Vila Joiosa (Alacant). Experta en accesibilitat a museus i patrimoni.
 • Xavier Ginés Sánchez, Professor al grau de turisme i especialista en ruralitat al Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I.
 • Ángela López Sabater, arquitecta especialitzada en l’estudi, recuperació, difussió i valoració del patrimoni històric. Coordinadora de projectes d’educació patrimonial a ARAE, Patrimoni i Restauració.
 • Roberto Ramos de León, Documentalista especialitzat en recursos d’informació per a l’ocupació al sector cultural i tècnic d’acompanyament de projectes culturals a Multilateral.

MATRÍCULA EN LÍNIA

Si tens interès en fer el curs i no t'has preinscrit pots fer la matrícula en línia des del web MATRÍCULA 

Totes les persones preinscrites han estat admeses. S'ha enviat correu electrònic a totes les persones preinscrites per comunicar la seua admissiói un segon correu electrònic amb l’enllaç de pagament de matrícula.

Import de matrícula: 300 € públic general; 275 € estudiantat UJI i AlumniSAUJI Premium.


Informació administrativa


Oficina d'Estudis (OdE). Universitat Jaume I
Tel. (+34) 964 38 7230. Adreça electrònica: estudispropis@uji.es . Pàgina web: http://www.estudispropis.uji.es
Edifici de Rectorat (despatx RR0121SD). Campus del Riu Sec. Avinguda Vicent Sos Baynat s/n. 12071 Castelló de la Plana

 

Informació proporcionada per: Oficina d'Estudis