Convocatòria 2024 de Subvencions a Projectes d'Investigació en Malalties Rares sota el PERTE per la Salud d'Avantguarda

Dades de la convocatòria 

 
Entitat convocant:
Institut de Salut Carlos III
 
Nom de l'actuació:
Ordre CNU/732/2024, d'11 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes i s'efectua la convocatòria per a l'any 2024 de Missions Conjuntes del Ministeri de Sanitat i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per a la concessió de subvencions a projectes de recerca en malalties rares, sota el PERTE per a la Salut de Vanguardia i en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
 
Objectiu:
L'actuació que preveu aquesta convocatòria té per objecte l'aprovació de la convocatòria de concessió de subvencions per fomentar la investigació en malalties rares i neuromusculars amb especial èmfasi en Esclerosi Lateral Amiotròfica (d'ara endavant, ELA), mitjançant el finançament de projectes que facin possible el desenvolupament i implementació a l'SNS d'actuacions clínico-assistencials que, sota el concepte global de Medicina Personalitzada de Precisió, i en coordinació amb la infraestructura IMPaCT, permetin millorar la prevenció, el diagnòstic, el tractament i, en definitiva, l'atenció a aquests pacients i les seves famílies
 
Documentació:

Web:

Des d’ací es pot accedir al lloc web del Institut de Salut Carlos III on es publica la convocatòria, es troben els formularis que cal emplenar i es tramiten les sol·licituds.

Terminis:

El termini per a presentar la sol·licitud comença el 18 de juliol i finalitza el 2 de setembre de 2024  IMPORTANT: Per qüestions organitzatives, les persones interessades en presentar un projecte hauran d'escriure un correu electrònic a hcerda@uji.es comunicant aquesta intenció el més aviat possible, ja que cada entitat sol·licitant només podrà presentar una proposta a cada una de les línies d'investigació fixades en la convocatòria.

Característiques dels projectes:

Seran susceptibles de finançament els projectes de qualitat contrastada dirigits a resoldre necessitats no cobertes identificades mitjançant una col·laboració molt estreta amb persones malaltes, els seus representants i famílies, la validació a la pràctica clínica diària de tecnologies, biomarcadors, i procediments de Medicina Personalitzada de Precisió, així com aquells orientats al disseny d'aquest tipus de mecanismes i la seva validació posterior al àmbit assistencial, tot això dins l'àmbit de les malalties rares i neuromusculars amb especial èmfasi en ELA. A aquests efectes, es consideren el conjunt de desenvolupaments de R+D+I que, sota condicions d'ús concretes, són capaços de guiar la presa de decisions clíniques en relació amb la prevenció, el diagnòstic, el tractament o la rehabilitació de les persones, obtenint amb això un resultat en salut significativament diferent del que es podria obtenir sense utilitzar-lo. A l'efecte d'aquesta convocatòria, s'entén que aquests desenvolupaments procedeixen de l'anàlisi de dades genòmiques, proteòmiques o altres tecnologies d'identificació molecular en éssers humans, combinats amb informació clínica, conductual o mediambiental amb perspectiva individual o poblacional, i incorporant la utilització de tecnologies avançades de processament i anàlisi de dades.

El resultat d'aquesta actuació ha de ser la validació efectiva dins del SNS d'aquelles eines i circuits de Medicina Personalitzada de Precisió, dins l'àmbit de les malalties rares i neuromusculars, amb un èmfasi especial en ELA, que permeten millorar la precisió i personalització de la prevenció , el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació de les persones afectades per les malalties indicades, a través de la investigació translacional i l'aplicació concreta del coneixement cientificotècnic.

Les línies de recerca de les propostes presentades han d'estar emmarcades en una de les següents:

a) Medicina Genòmica de malalties rares, identificació de variants i eines per a la prevenció i el diagnòstic precoç d'aquestes malalties, incloent-hi també els tumors de baixa freqüència.
b) Millora de la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i altres malalties neuromusculars, mitjançant l'establiment de circuits coordinats assistencials i de recerca.
c) Investigació en estratègies de continuïtat assistencial des de l'hospital a l'atenció primària per a l'atenció de pacients amb malalties rares i les seves famílies, amb un èmfasi especial en la prevenció.
d) Investigació en atenció a la cronicitat i discapacitat dels pacients amb malalties rares, ELA i altres malalties neuromusculars.

Els projectes tindran durada fins al 31 de desembre de 2026, que serà el termini d'execució d'aquesta actuació, no susceptible de pròrroga.

L'import màxim serà de 4 milions d'euros per projecte.

Els projectes comptaran amb dos IPs, que hauran de pertànyer a centres de comunitats autònomes diferents. En qualsevol cas, l'investigador/a principal ha de tenir activitat clínica-assistencial, activitat de salut pública o ser investigador del sistema nacional de salut.

Tindran especial protecció els projectes liderats per investigadors/es nascuts el 1979 o data posterior.
IMPORTANT: Les propostes que es presenten han de projectar-se en un àmbit geogràfic rellevant. Això significa que el nombre de grups participants han d'estar distribuïts en un mínim de 8 Comunitats Autònomes. A més, el projecte ha de fer referència a la coordinació amb un o més pilars de la infraestructura IMPaCT, i en quin moment del seu desenvolupament va a realitzar-se eixa coordinació.

Despeses subvencionables:

  • PERSONAL: Personal tènic o persona investigador de suport. Els costos màxims de contractació imputables a la subvenció s'ajustaran als imports continguts a les instruccions dictades a aquest efecte, que es publicaran a la pàgina web de l'ISCIII. En qualsevol cas, la subvenció atorgada per finançar un contracte a càrrec del projecte no estableix el salari de la persona sinó l'import màxim del mateix que serà imputable a la subvenció esmentada.
  • INVENTARIABLE: Indispensable per a la realització del projecte.
  • FUNGIBLE: No es finançarà el material d'oficina ni els consumibles informàtics
  • UTITLITZACIÓ DE SERVEIS GENERALS DE SUPOR A LA INVESTIGACIÓ.
  • SUBCONTRACTACIÓ: Col·laboracions externes, assistència tècnica, despeses externes de consultoria i serveis relacionats. 
  • DESPESES DE PUBLICACIÓ I DIFUSSIÓ: S'inclouen despeses de revisió de manuscrits, despeses de publicació en revisetes científiques, incloent els relacionat amb la publicació en revistes d'accès obert, i les despeses derivades de la incorporació a repositoris de lliure accès. 
  • VIATGES.
  • COSTOS INDIRECTES: Calculats com el 21% dels costos directes del projecte.

Forma de presentació de sol·licituds:

La sol·licitud ha d’elaborar-se via electrònica.

Un cop finalitzat l'emplenament de la sol·licitud, el/la IP ho comunicarà a hcerda@uji.es remetent un esborrany de la sol·licitud on es consigne la firma electrònica de tots els membres participants.

L’OCIT s’encarregarà del tràmit de signatura institucional i presentació definitiva en els terminis finals fixats per l’ISCIII.

Dades de l'entitat: 

Nom de l'entitat: Universitat Jaume I de Castelló        Acrònim: UJI
CIF de l'entitat: Q-6250003-H
Nom del representant legal de l'entitat: Jesús Lancis Sáez
Càrrec: Vicerector d'Investigació
Domicili de l'entitat: Avinguda Vicent Sos Baynat, s/n C.P. 12006.
Localitat: Castelló de la Plana
Telèfon de l'entitat: 964387480 E-mail: ocit@uji.es

Suport:

Per a qualsevol dubte sobre la convocatòria podeu adreçar-vos a Hugo Cerdà.

Extensió: 7487
E-mail: hcerda@uji.es