Convocatòria 2022 d'ajudes a «Projectes de Generació de Coneixement» de l'Agència Estatal d'Investigació

Dades de la Convocatòria


Entitat convocant:
Agència Estatal d'Investigació

Nom de l’actuació:
Convocatòria de tramitació anticipada per a l'any 2022 del procediment de concessió d'ajudes a «Projectes de Generació de Coneixement» i a actuacions per a la formació de personal investigador predoctoral associades a eixos projectes, en el marc del  Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023.

Objectiu:     
L'objectiu d'aquesta convocatòria és finançar la realització de projectes d'investigació dirigits tant a fomentar la generació i l'avanç significatiu del coneixement científic i la recerca de qualitat contrastada com a avançar cap a la cerca de solucions als reptes de la societat. Així mateix, es podran finançar actuacions encaminades a la formació de personal investigador predoctoral mitjançant la realització duna tesi doctoral associades als projectes de recerca esmentats.

Documentació:
Web: 
La convocatòria compta amb una pàgina web on es publica la convocatòria, es troben els formularis que cal emplenar i es tramiten les sol·licituds.

Termini:
El termini s'iniciarà el 10 de gener i finalitzarà el 27 de gener de 2023, sent aquesta última la data límit per a presentar les sol·licituds a l'OCIT per a la seua tramitació posterior amb garanties.

L'OCIT es responsabilitzarà de recollir la firma del vicerector d'Investigació i trametre totes aquelles sol·licituds presentades en l'OCIT en el termini establert.

Modalitats
Aquesta convocatòria inclou les següents modalitats de Projectes d'I+D+i:
  • Projectes d'Investigació No Orientada.
  • Projectes d'Investigació Orientada.
Característiques comunes:
Les característiques bàsiques comunes d'ambdues modalitats són:
  • Els projectes podran ser de dos tipus, depenent del perfil de la persona investigadora principal que lidere l'equip d'investigació:
    • Projectes tipus A: dirigits per una o dues persones investigadores joves amb data d'obtenció del grau de doctor compresa (amb algunes excepcions) entre l'1 de gener de 2012 i el 31 de desembre de 2020, i sense experiència prèvia com a IP.
    • Projectes tipus B: dirigits per un o dos investigadors/es consolidats/es (amb data d'obtenció del grau de doctor/a anterior a l'1 de gener de 2021).
  • Els projectes podran realitzar-se sota les modalitats de projecte individual o coordinat. Els projectes coordinats seran de mínim 2 i màxim 6 subprojectes.
  • El termini d'execució dels projectes i subprojectes serà, amb caràcter general, de 3 ó 4 anys, i excepcionalment es podran sol·licitar projectes de 2 anys, quan la vinculació del IP no abaste per a un projecte de major durada. 
  • Els requisits del personal investigador s'indiquen en els articles 8 (requisits dels IPs) i 9 (requisits de l'equip d'investigació i equip de treball). Per a poder determinar si una persona investigadora pot formar part de l'equip d'investigació, com a IP o com a membre, consulteu la següent Instrucció del vicerector d'Investigació.
  • MOLT IMPORTANT: a efectes de determinar si una persona investigadora compleix el requisit de vinculació amb l'entitat durant tota la durada del projecte es considerarà com a data d'inici dels projectes l'1 de setembre de 2023.

Modalitat Projectes No Orientats
Es tracta de projectes sense orientació temàtica prèviament definida, que estan motivats per la curiositat científica i tenen com a objectiu primordial l'avanç del coneixement, independentment de l'horitzó temporal i el seu àmbit d'aplicació.

Modalitat Projectes Orientats
Els projectes estan orientats a la resolució de problemes concrets i vinculats als grans desafiaments de la societat, els quals s'especifiquen en l'annex III de prioritats temàtiques de la convocatòria i són:
  1. Salut
  2. Cultura, Creativitat i societat inclusiva
  3. Seguretat Civil per a la societat
  4. Mon digital, industria, espai i defensa
  5. Clima, energia i mobilitat
  6. Alimentació, bioeconomia, recursos naturals i medi ambient.
Podeu trobar una descripció més detallada en el Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023.

A més, en els projectes Orientats s'inclouen els projectes RTA, antics projectes INIA en els quals l'UJI pot participar com a soci no coordinador en un projecte coordinat dins de la modalitat B.

Aspectes importants i novetats
  • Aquesta convocatòria inclou la convocatòria d'Actuacions per a la formació de personal investigador predoctoral associades als projectes (convocatòria FPI). Així, a partir d'ara la convocatòria FPI no es gestionarà com una convocatòria independent en la qual és l'AEI qui selecciona els candidats a contractar, sinó que serà la mateixa institució beneficiària qui farà la selecció. Les persones investigadores interessades en aquests contractes predoctorals hauran de sol·licitar una o diverses ajudes per a la formació de personal investigador predoctoral associada al projecte en el propi procediment electrònic de sol·licitud.
  • NOVETAT: En línia amb la creixent i generalitzada rellevància que l'impacte científic, econòmic i social dels resultats de la ciència està adquirint en el finançament i execució de projectes d'investigació, aquest component tindrà un elevat protagonisme en l’avaluació de les sol·licituds en la convocatòria Generació de Coneixement 2022, podent ser determinant per a la seua selecció final. Així, depenent de la modalitat, aquest aspecte pot tindre una valoració màxima de 10 i 20 punts (investigació no orientada i orientada, respectivament) i, el que és més important, amb un llindar mínim de 5 i 10 punts respectivament. És a dir, que les propostes que no assolisquen la meitat de la puntuació màxima en l'apartat d'Impacte científic, econòmic i social no podran ser finançades. Per ajudar en la redacció d'aquest apartat, el Vicerectorat d'Investigació ha preparat la següent guia d'eines i recursos, la qual us recomanem consultar: versió en castellà / versió en anglès.
  • El personal investigador que no pertanya a l'UJI haurà d'aportar a l'OCIT un document signat pel representant legal de la seua institució en el qual es certifique el següent:
    • Menció a la convocatòria, el títol del projecte i el/la IP.
    • Que autoritza expressament a la persona a participar.
    • Que certifica la vinculació a l'entitat
    • Que es compromet a mantenir aquesta vinculació durant tota la durada del projecte.
Aquesta autorització s'aportarà a l'OCIT juntament amb la resta de la sol·licitud i serà requisit indispensable per a que el vicerector d'Investigació puga posar la seua firma en la sol·licitud. Per aquest motiu, es recomana que es demanen les autoritzacions d'externs el més prompte possible.

IMPORTANT: El personal que estiga habilitat per a participar en una sol·licitud presentada per una entitat diferent a la Universitat Jaume I segons el que dicta la Instrucció del vicerector d'Investigació referenciada més amunt, podrà sol·licitar la concessió de la corresponent autorització mitjançant el següent procediment electrònic.
  • Recordem que l'equip d'investigació d'aquests projectes no admet investigadors/es vinculats a centres de fora d'Espanya. Aquest personal investigador es podrà adscriure a l'equip de treball.
  • Es recomana presentar la memòria i els curricula vitaru (CVA) en llengua anglesa. Si el pressupost del projecte en costos directes és igual o superior a 100.000 euros la memòria ha de presentar-se obligatòriament en llengua anglesa.
  • El format, especialment el tipus i tamany de la lletra en la memòria cientifico-tècnica i en el CVA del IP és RECOMANAT i no obligatori.
  • En l'Annex VII podeu trobar una descripció del contingut de la memòria científico-tècnica del projecte.
  • L’equip de treball s’ha de consignar en la sol·licitud, del qual podran formar part persones que participen en l’execució del projecte i que no compleixen els requisits per a formar part de l’equip d’investigació En la memòria caldrà descriure les tasques que realitzaran. En podran formar part:
    • El personal investigador que no compleix els requisits de vinculació.
    • El personal predoctoral en formació
    • El personal tècnic de suport a la investigació
    • El personal investigador que pertanya a entitats d’investigació sense residència fiscal o establiment permanent en Espanya, sempre que la seua contribució al projecte quede expressa en el pla de treball.
Molt important: No s'admetrà en l'equip de treball a personal investigador que tinga vinculació amb l'entitat sol·licitant o amb una altra entitat vàlida i que complisquen els requisits per a formar part de l'equip d'investigació. No es podrà, per example, incloure com a equip de treball a personal investigador simplement pel fet de que ja participen com a membres de l'equip d'investigació d'altres projectes i tinguen, per tant, copada la seua possibilitat de participar en més projectes.
  • Les entitats a les quals pertanyen tots els membres de l'equip d'investigació hauran d'haver estat prèviament inscrites en el SISEN - Administración de Entidades.
  • Codis d'identificació en bases de dades bibliomètriques: IP i investigadors de l'equip d'investigació hauran d'incloure en l'aplicació de presentació de sol·licituds OBLIGATÒRIAMENT el seu codi d'identificació ORCID (Open Researcher and Contributor ID). Podeu consultar amb Biblioteca com gestionar la vostra identitat digital.
  • També us podeu adreçar a la Biblioteca per rebre assessorament sobre la confecció del Pla de Gestió de Dades en el context del projecte.
  • Inscripció al RUS: En el cas de projectes presentats amb dos IP, ambdós/es hauran d'estar inscrits/es prèviament en el RUS (Registre Unificat de Sol·licitants del Ministeri de Ciència i  Innovació).
  • MOLT IMPORTANT NOU FORMAT CVA del/la IP: L'Agència Estatal d'Investigació ha implementat canvis rellevants en el model de CVA i cal que us descarregueu i empleneu el nou model (compte amb reutilitzar el document d'anys anteriors!!!). Els canvis afecten sobretot a l'apartat B de RESUM, on perden força les dades bibliomètriques i s'aborda una visió més narrativa dels mèrits de la persona investigador, descrivint les seues aportacions en 3 esferes:
    • Aportacions a la ciència i la tecnologia
    • Aportacions a la societat i l'economia
    • Aportacions al progrés de la carrera científica
Consulteu les instruccions per a emplenar el CVA per a obtindre més detalls sobre aquesta qüestió.
  • Mèrits en el CVA d'IP: Al CVA es podran incloure mèrits obtinguts en qualsevol moment de la trajectòria científica.
  • CVA de l'Equip d'investigació: El CVA de les persones de l'equip d'investigació s'omplirà en l'aplicació de sol·licitud de forma resumida, sense necessitat que s'adjunte com a document PDF a la sol·licitud.
  • El representant legal que cal sel·leccionar en l'aplicatiu és JESÚS LANCIS SÁEZ; i en l'apartat contacto responsable de la gestión de estas ayudas en la entidad caldrà posar les següents dades:

    HUGO CERDÀ DOMINGO
    964387487
    hcerda@uji.es
    Técnico Gestión de la Investigación OCIT

Forma de presentació de sol·licituds:
La sol·licitud ha d’elaborar-se via electrònica.

Un cop finalitzat l'emplenament de la sol·licitud, el/la IP la validarà i enviarà telemàticament. Seguidament, imprimirà el document que genera l'aplicació, el firmarà amb la seua firma original així com les de la resta del personal de l'equip d'investigació i també de l’equip de treball i el lliurarà a l’OCIT acompanyat de la memòria científico-tècnica i de les autoritzacions per als investigadors externs en els terminis indicats més amunt. Els CVs no s’hauràn d’aportar.

IMPORTANT: Només s’admetran firmes manuscrites o electròniques originals. No s’admetran firmes per delegació o escanejades. Idealment s’espera que totes les signatures siguen electròniques. En cas que hi haja tant electròniques com manuscrites, a més del document en paper amb les signatures electròniques, caldrà enviar a hcerda@uji.es el pdf de la sol·licitud que reculla les firmes d’aquelles persones que hagen signat amb firma electrònica.

L’OCIT s’encarregarà del tràmit de signatura institucional i presentació definitiva en el termini final fixat per l’AEI.

Dades de l'entitat:
Nom de l'entitat: Universitat Jaume I de Castelló     Acrònim: UJI
CIF de l'entitat: Q-6250003-H
Nom del representant legal de l'entitat: Jesús Lancis Sáez
Càrrec: Vicerector d'Investigació
Domicili de l'entitat: Avinguda Vicent Sos Baynat, s/n  C.P. 12006
Localitat: Castelló de la Plana
Telèfon de l'entitat: 964387480 Fax: 964387625 e-mail: ocit@uji.es.

Manuals i documents d'ajuda:
L’AEI posa a disposició els següents documents per a ajudar a preparar i tramitar les propostes:
Suport:
Si teniu dubtes podeu contactar amb Hugo Cerdà
Ext. 7485
hcerda@uji.es