Convocatòria 2023 d'Ajudes a Projectes de Prova de Concepte en Microelectrònica i Semiconductors

Dades de la convocatòria 

 
Entitat convocant: 
Agència Estatal d'Investigació
 
Nom de l'actuació:
Resolució de la Presidència de l'Agència Estatal d'Investigació, per la qual s'aprova la convocatòria de l'any 2023 del procediment de concessió d'ajuts a projectes de prova de concepte, del Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació per al període 2021-2023, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
 
Objectiu:

Aquests ajuts tenen com a finalitat finançar projectes que acceleren la transferència de coneixement i resultats, en l'àmbit estratègic relatiu a microelectrònica i semiconductors (Chips), generats en projectes de recerca, en progrés o recentment finalitzats, del Pla Estatal, a través de les modalitats de projectes d'I+D de «Generación de Conocimiento» i de projectes d'I+D+i «Retos Investigación». En concret, de les següents convocatòries:

  • Convocatoria 2018 de ayudas a Proyectos de I+D+i «Retos investigación» correspondientes al Programa Estatal de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad, en el marco del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020. 
  • Convocatoria 2018 de ayudas a «Proyectos de I+D de Generación de Conocimiento» correspondientes al Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i, Subprograma Estatal de Generación de Conocimiento, en el marco del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020.
  • Convocatoria 2019 de ayudas a Proyectos de I+D+i, en el marco de los Programas Estatales de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad, en el marco del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020.
  • Convocatoria 2020 de ayudas a Proyectos de I+D+i, en el marco de los Programas Estatales de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad, del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020.

Compte, perquè del projecte d'investigació d'origen no pot haver derivat ja un projecte de prova de concepte finançat en les convocatòries 2021 o 2022 de la Agencia Estatal de Investigación.
Els projectes han de mostrar potencial per incorporar els seus resultats al mercat o per generar valor a la societat. Les ajudes estan orientades a impulsar les primeres etapes del desenvolupament precompetitiu i facilitar-ne l'aplicació pràctica, com és la protecció del coneixement generat, l'anàlisi de la viabilitat tècnica, comercial o social, l'obtenció de prototips tecnològics, el desenvolupament d'escala pilot, les proves amb usuaris finals, la definició del model de negoci, o les primeres etapes de la creació d'una empresa.

Documentació:

Web:

Des d’ací es pot accedir al lloc web on es publica la convocatòria i la resta de documents associats al procediment.

Terminis:
 
El termini per a presentar la sol·licitud comença el 28 de setembre i finalitza el 16 d'octubre de 2023, sent aquesta l'última la data límit per a presentar les sol·licituds a l'OCIT per a la seua tramitació posterior amb garanties.

L'OCIT es responsabilitzarà de recollir la firma del vicerector i trametre totes aquelles sol·licituds presentades en l'OCIT en el termini establert.
 
Característiques dels projectes: 
 
Els projectes de prova de concepte tindran com a objectiu valoritzar els coneixements i resultats dels projectes de recerca finançats a les convocatòries recollides a l'article 5.1 de la convocatòria, mitjançant la realització d'activitats addicionals que permeten confirmar-ne el potencial innovador i facilitar-ne la transferència. Els projectes de prova de concepte no podran estar orientats a la continuació de la investigació del projecte previ.
 
Els projectes hauran d'emmarcar-se en l'àmbit de la microelectrònica i semiconductors (Chips) i estar dirigits principalment a les temàtiques següents:

1. Micro/Nanoelectrònica. Disseny, processos i tecnologies per a:

  • Dispositius semiconductors i MEMS.
  • Circuits integrats.
  • Sistemes intel·ligents i embeguts.
  • Integració heterogènia i encapsulat.
  • Aplicacions als principals sectors socials i econòmics tractors.

2. Fotònica integrada. Disseny, processos i tecnologies per a:

  • Circuits fotònics integrats.
  • Sensors i xarxes de sensors fotònics.
  • Displays.
  • Integració i encapsulat.
  •  Aplicacions als principals sectors socials i econòmics tractors.

3. Risc V:

  • Disseny de processadors amb arquitectures RISC-V.

Les activitats del projecte de prova de concepte estaran orientades a progressar a les primeres etapes del desenvolupament precompetitiu, si bé s'admetran sol·licituds en diferents estats de maduració, sempre que es complisca el caràcter finalista de la convocatòria.

Les propostes hauran de descriure els coneixements o resultats que es proposen per a la prova de concepte, indicant el problema o la necessitat a què es pretén contribuir, el potencial innovador dels productes, béns, aplicacions o serveis que es derivarien de ella, així com l'impacte econòmic o social esperat.

Així mateix, les propostes hauran de proposar un pla d'implementació que descriga les activitats de valorització i transferència dels coneixements i resultats prevista, així com les actuacions que permeten reduir la incertesa sobre la seua viabilitat tècnica, comercial o social. Els sol·licitants hauran d'informar sobre les etapes que pretenen recórrer en la proposta per a prova de concepte, així com, si escau, dels nivells de maduresa tecnològica (TRL) previstos.

Els resultats de recerca objecte d'aquest projecte no podran ser copropietat d'empreses, ni haver estat llicenciats o transferits a empreses, llevat que es tracte de desenvolupaments amb aplicacions diferents de les ja llicenciades o transferides.

Les propostes podran contemplar les activitats següents:

  • Desenvolupament necessari per a la conversió dels resultats de la investigació en un procés de creació de valor, amb potencial innovador.
  • Anàlisi de la viabilitat tècnica, comercial o social dels resultats objecte de la prova de concepte.
  • Obtenció de prototips, demostració a escala pilot, proves amb usuaris finals o altres activitats que permeten la validació del resultat, procés o producte i el seu pas a escala real.
  • Establiment de contactes amb empreses, i altres agents socials, organitzacions culturals, responsables de polítiques i serveis públics o altres usuaris potencials finals dels resultats del projecte.
  • Protecció del coneixement i gestió estratègica dels drets de propietat industrial i intel·lectual (DPI) vinculada a la tecnologia o el coneixement objecte de la prova de concepte.
  • Accions encaminades a la transferència i explotació de resultats; elaboració del pla de negoci i previsió de finançament per a etapes posteriors.
  • Actuacions inicials per crear una empresa (spin off, empresa basada en el coneixement (EBT), entre d'altres).
  • Activitats de formació, mentoria o assessoria que contribuisquen a desenvolupar i enfortir les capacitats d'emprenedoria de l'equip investigador.
  • Altres activitats necessàries per a la transferència efectiva, aplicació o explotació dels resultats de la investigació, degudament justificades. 

Els projectes es realitzaran de forma individual, amb un/a o dos IP i un equip d'investigació, o de forma coordinada, amb diversos subprojectes, cadascun d'ells amb uno/a o dos IP i un equip d'investigació. Però la realització del projecte de prova de concepte haurà de ser en la mateixa forma (individual o coordinada) que el projecte d'investigació finançat del qual deriva. Únicament podran formar part del projecte coordinat els subprojectes d'eixe projecte inicial que vagen a contribuir a la prova de concepte i, en cap cas, podran presentar-se com a projectes individuals en aquesta convocatòria.

Els projectes coordinats tindran un mínim de 2 subprojectes i un màxim de 6.

Només podran ser IPs aquelles persones que hagen dirigit els projectes d'investigació dels quals es deriva el resultat que es preten valoritzar (amb excepcions en casos de jubilació, no trobar-se en servei actiu o mort del IP)

Com que els requisits de participació per a IPs i membres de l'equip d'investigació són els mateixos que en el cas dels Projectes Generación de Conocimiento i Retos-Investigación, caldrà complir allò establert en la Instrucció del vicerector d’Investigació per la qual s’estableixen els criteris generals a aplicar en la Universitat Jaume I per a la participació en la convocatòria de tramitació anticipada per a l'any 2022 del procediment de concessió d'ajudes a «Projectes de Generació de Coneixement» i a actuacions per a la formació de personal investigador predoctoral associades als dits projectes, en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023.

En cas que l'equip d'investigació incloga personal investigador d'altres entitats, sempre que complisca els requisits i incompatibilitats, caldrà que s'aporte a l'OCIT, juntament amb la sol·licitud, una autorització del representant legal de la seua institució certificant que esta vinculat a la institució com demana la convocatòria, que se li mantindrà la vinculació i que se li autoritza a participar en el projecte. Aquestes autoritzacions no es pujen amb la sol·licitud.

Tots els projectes tindran una durada fixa de 2 anys. La data d'inici serà la que s'indique en la concessió i, en qualsevol cas, els projectes hauran de començar en 2024.

L'OCIT ofereix una sèrie de serveis relacionats amb la valorització de resultats i prova de concepte per a totes aquelles persones investigadores que siguen beneficiàries d'ajudes que els puguen sufragar. Per favor, consulteu aquests serveis en el següent web per si considereu convenient incloure-los en les vostres propostes.

Despeses subvencionables:

Consulteu l'article 9 de la convocatòria.

Per a les despeses de PERSONAL, podeu obtindre autònomament els càlculs dels costos de contractes laborals mitjançant el següent simulador: https://e-ujier.uji.es/pls/www/!gri_www.euji23964

La convocatòria admet qualsevol modalitat de contractació, però no les beques ni el cost de personal propi de l'entitat.

Els costos indirectes seran el 21% de costos directes del projecte, però es calcularan directament en la resolució de concessió
 

Forma de presentació de sol·licituds: 

La sol·licitud l'ha d'elaborar el/la IP via electrònica.

Com a representant legal cal seleccionar David Cabedo Semper, vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica

Un cop finalitzat l'emplenament de la sol·licitud, el/la IP la validarà i enviarà telemàticament. Seguidament, recollirá en el document que genera l'aplicació la seua firma i la de la resta de personal de l'equip d'investigació i de l'equipo de treball i el lliurarà a l'OCIT acompanyat de la memòria científico-tècnica i de les autoritzacions per al personal investigador extern en els terminis indicats més amunt. Els CVs no s'hauran d'aportar.

IMPORTANT: Només s'admetran firmes manuscrites o electròniques originals. No s'admetran firmes per delegació o escanejades. Idealment s'espera que totes les signatures siguen electròniques. En cas que hi haja tant electròniques com manuscrites, a més del document en paper amb les signatures electròniques, caldrà enviar a hcerda@uji.es el pdf de la sol·licitud que reculla les firmes d'aquelles persones que hagen signat amb firma electrònica.

L'OCIT s'encarregarà del tràmit de signatura institucional i presentació definitiva en els terminis finals fixats per l'AEI.

El formulari electrònic de sol·licitud inclou, entre d'altres, els formularis següents:

  • Propietat de resultats: en què es declararà la informació sobre l'entitat o entitats propietàries dels coneixements o resultats de la investigació objecte del projecte de prova de concepte, i la situació actual de transferència i protecció de resultats a l'OCIT escrivint a a viudez@uji.es. Si encara no heu fet la declaració de resultats a l'OCIT, podeu fer-ho mitjançant el següent procediment electrònic.
  • Verificació del 'Principi DNSH'': en què es presentarà un anàlisi del principi esmentat a fi de valorar que el projecte, incloent-hi l'execució i l'impacte dels seus resultats, no ocasiona al llarg de tot el seu cicle de vida un perjudici significatiu, directe o indirecte, al medi ambient.

Manuals i documents d'ajuda:

Suport

Per a dubtes i consultes podeu contactar amb:

Hugo Cerdà

hcerda@uji.es

Ext. 7487