Convocatòria 2021 d'Estades del Subprograma Mobilitat. Ministeri d'Universitats Ajudes de mobilitat

Terminis: El termini finalitza el 31 d'agost de 2021

Dades de la convocatòria

Entitat convocant: Ministeri d’Universitats

Nom de l’actuació: Ordre Ministerial de 18 de juny de 2021 per la qual es convoquen, per tramitació anticipada, subvencions per a 2022 del Subprograma de Mobilitat dins de el Programa Estatal de Promoció del Talent i la seua Ocupabilitat, en el marc de el Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020.

Objectiu: Finançar estades de mobilitat de professorat i personal investigador en centre estrangers d'ensenyament superior i d'investigació. Es preveuen 400 ajudes per a estades de la Modalitat A i 260 per a la Modalitat B.

Documentació: Extracte - Convocatòria

Web: Des d’ací es pot accedir al lloc web de la convocatòria.

Terminis: El termini per a presentar la sol·licitud començarà el 12 de juliol i finalitzarà el 31 d'agost de 2021.

Característiques de les ajudes:

Amb la finalitat de fomentar la mobilitat internacional de professorat i personal investigador, es convoquen ajudes destinades a finançar un Programa d'Estades de mobilitat en centres estrangers a través de dues modalitats:

a) Modalitat A. Estades de professorat i personal investigador sènior en centres estrangers (nombre d'ajudes convocades: 400).
Aquesta modalitat està dirigida a professorat universitari i personal investigador amb acreditada experiència, en una actuació destinada a promoure la mobilitat amb el propòsit d'actualització permanent que permet assolir l'objectiu general del programa en qualsevol àrea de coneixement i participar en tasques docents i investigadores regulars del centre receptor en qualsevol dels cicles d'educació superior.

b) Modalitat B. Estades de mobilitat a l'estranger José Castillejo per a jove personal doctor (nombre d'ajudes convocades: 260).
Aquesta modalitat té com a objectiu promoure i fomentar la mobilitat dels joves doctors que han ingressat recentment a l'ensenyament i la carrera investigadora.

Important saber:
Estades en EUA en col·laboració amb la Fundació Fulbright
Les persones sol·licitants d'estades per als Estats Units d'Amèrica podran optar per presentar-se pel programa general o en el marc de la Comissió Fulbright. Aquelles persones que opten per presentar la sol·licitud com a Fulbright, per a poder ser seleccionades com a beneficiàries de la subvenció en col·laboració amb l'esmentada Comissió, hauran d'haver obtingut en l'avaluació científica una qualificació igual o superior a 80 punts. Cas de no assolir aquesta puntuació, la sol·licitud concorrerà al programa general.

La concessió de l'ajuda com beneficiari Fulbright, comportarà la prestació, per part de la citada Comissió d'una sèrie de serveis complementaris (preparació i gestió de la documentació del visat, serveis de suport, gestió i assessoria durant l'estada en EE.UU., i afavorir la participació dels beneficiaris en seminaris i activitats científiques i culturals organitzats i subvencionats pel Fulbright en EE.UU).
 
El nombre màxim de beneficiaris serà de 70 per a la Modalitat a), i 30 per a la Modalitat b). 

Requisits de les persones sol·licitants, comuns a les dues modalitats:

  • No haver gaudit d'estades a l'estranger per un període acumulat superior a 6 mesos durant els últims 4 anys anteriors a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, comptabilitzant-se qualsevol estada de duració iguals o País de destinació. En cap cas el país de destinació podrà coincidir amb el de nacionalitat del beneficiari, llevat que aquest acredite tindre la seua residència legal a Espanya i haver transcorregut com a mínim 2 anys amb vinculació indefinida amb el centre d'adscripció. El compliment d'aquest requisit haurà de mantenir-se en la data d'inici de l'estada. Cal declarar totes les estades encara que no s'haja obtingut finançament.
  • S'ha d'estar en servei actiu i amb dedicació a temps complet en la vinculació acreditada amb l'organisme d'origen que dóna la seua conformitat a la subvenció sol·licitada.
  • Comptar amb l'autorització per a realitzar l'estada per part de l'organisme d'adscripció en el termini de presentació de sol·licituds (31-8-2021). L’autorització ha de tramitar-se en el departament i estar aprovada abans del 31-8-2021. Tindre en compte que conforme a la normativa de llicencies en el seu article 5.4, en cas que l’estada siga de més de 3 mesos haurà de ser aprovada pel Consell de Govern. Important, el pròxim Consell de Govern tindrà lloc el 17/07/2021, i per tant, aquesta llicència haurà de ser sol·licitada al vicerectorat d'Ordenació Acadèmica i Professorat fins al 9 de juliol de 2021.
Modalitat A (requisits específics):
  • És necessari haver obtingut el grau de doctor amb anterioritat a l'1 de gener de 2010, excepció feta dels funcionaris de carrera de les Universitats públiques espanyoles o de les escales d'investigació del CSIC o dels OPIs; en aquest cas, encara que el grau de doctor s'haja obtingut amb posterioritat hauran de concórrer a aquesta modalitat.
  • Tindre vinculació amb la institució d'origen funcionarial o laboral indefinida per a la qual s'haja requerit el grau de doctor.
 Modalitat B: (requisits específics):
  • És necessari haver obtingut el grau de doctor a partir de l'1 de gener de 2010. Excepció feta dels funcionaris de carrera de les Universitats públiques espanyoles o de les escales d'investigació del CSIC o dels OPIs; en aquest cas, encara que el grau de doctor s'haja obtingut amb posterioritat hauran de concórrer a la modalitat A.
  • Tindre vinculació amb la institució d'origen de funcionari interí o laboral contractual per a la qual s'haja requerit el grau de doctor, sent la data de finalització del contracte posterior a la data de terminació de l’estada de mobilitat sol·licitada. Quan la data de finalització del contracte siga anterior, però siga un contracte renovable, es podrà concórrer al programa sempre que s'acompanye un certificat dels serveis de personal fent constar que el contracte serà renovat i fins a quina data. 
  • Els doctors contractats amb una ajuda de formació hauran de comptar amb l’autorització del professorat responsable de la seua formació.
Duració:
  • Les estades tindran una duració mínima de 3 mesos i màxima de 6 mesos.
  • Les estades hauran de realitzar-se entre l'1 de maig de 2022 i el 31 de desembre de 2022, a excepció de les persones sol·licitants que opten per presentar la sol·licitud  al Programa Fulbright, els quals hauran de sol·licitar una data d'inici posterior a l'1 de juny de 2022.
  • En el cas d'aquell professorat/personal investigador que hagen iniciat o realitzat l'estada amb anterioritat, des de gener de 2021, i així ho hagen manifestat en les corresponents sol·licituds, per al cas de concessió de l'ajuda, la mateixa tindrà efectes retroactius sempre que s'acredite la realització de l'estada en els termes requerits en la convocatòria.
  • Les estades es sol·licitaran i concediran, en tots els casos, des de l'1 del mes d'inici fins al últim dia del mes de finalització.
Destinació:
  • En cap cas el país de destinació podrà coincidir amb el de nacionalitat del beneficiari, llevat que este acredite tindre la seua residència legal a Espanya i haver transcorregut com a mínim 2 anys amb vinculació indefinida amb el centre d'adscripció.
  • No podran admetre's a tràmit sol·licituds en què no hi haja un grup receptor, format com a mínim per dos professores/investigadores del dit centre.
  • La ubicació d'aquests centres haurà d'implicar mobilitat acadèmica respecte als centres d'adscripció del beneficiari, així com canvi efectiu de residència habitual i permanència en el centre receptor pel temps de duració de l'estada.

Les sol·licituds s'emplenaran a través de la Seu Electrònica del Ministeri  en l'adreça  electrònica https://sede.educacion.gob.es en l'apartat corresponent a "Trámites y Servicios".
 
Les persones sol·licitants, en el termini de presentació, hauran d'emplenar totes les dades dels formularis que figuren en l'aplicació informàtica (dades personals i professionals, currículum de la persona sol·licitant dels últims 6 anys i del centre receptor dels últims 6 anys) i adjuntar els documents requerits en format electrònic.

Tots els mèrits que obren en el CV hauran de poder ser degudament acreditats mitjançant certificació o similar, en cas que siguen requerits en la fase d'avaluació. Per a les publicacions indexades, s'haurà d'incloure la seua posició relativa l'any de publicació en una categoria del JCR.

Documents a aportar en format electrònic:
 
a) Carta emesa pel centre receptor acceptant i donant la conformitat a l'estada de la persona sol·licitant en el centre. Aquesta carta, expedida en paper amb capçalera oficial del centre i degudament firmada, haurà d'anar acompanyada de la seua corresponent traducció al castellà.
 
b) Fotocòpia del títol de doctor o certificat on conste la data d'obtenció del grau de doctor i data en la que es va sol·licitar el títol.
 
c) Memòria del projecte a realitzar durant el període sol·licitat per a l'estada. És l'únic document a avaluar per l'ANECA que s'aportarà en format d'arxiu.  Haurà d'emplenar-se en castellà i utilitzar el imprès normalitzat.
 
d) Còpia del contracte amb l'organisme d'adscripció, sols en el cas de persones sol·licitants amb vinculació contractual temporal o interina. Quan la vinculació contractual siga temporal i finalitze abans de la data final de l'estada sol·licitada, ha d'adjuntar-se un certificat dels serveis de personal fent constar que el contracte serà renovat i fins a quina data. En cas de vinculació contractual d'interinitat ha d'anar acompanyada d'un certificat dels serveis de personal en el qual conste que la vinculació es mantindrà fins a la data de finalització de l'estada i si abans d'aquesta data hi haguera algun canvi en la vinculació de l'interessat es comunicarà a l'efecte d'acreditar el manteniment del compliment del requisit requerit.

Una vegada emplenada la sol·licitud i aportats els documents requerits, la persona sol·licitant haurà de confirmar-la. La conformació de la sol·licitud comporta la seua presentació i registre a tots els efectes. Una vegada confirmada la sol·licitud, no podrà ser modificada ninguna de les dades dels formularis.
 
Al confirmar, la persona sol·licitant accepta les condicions de la convocatòria inclosa la notificació per mitjans Electrònics (seu electrònica).
 
Les dades indicats en els formularis no són esmenables només són esmenables els documents Electrònics.
 
Us aconsellem la lectura de l'article 18 on s'indiquen els criteris i barem d'avaluació:

  • Trajectòria acadèmica i professional referida als últims sis anys, fins a 35 punts
  • Interès científic i viabilitat del projecte fins a 30 punts
  • Historial centre receptor fins a 15 punts
  • Qualitat centre receptor en la seua àrea fins a 10 punts
  • Beneficis de l'estada fins a 1 punt
  • Qualitat del centre de destí en el qual s'integre el candidat en relació amb l'àrea científica per a la qual presenta el projecte, fins a 10 punts
  • Impacte de caràcter científic que es derivarà de l'estada per al centre d'origen, fins a 5 punts
  • Impacte en la formació, ocupabilitat o trajectòria acadèmica i professional de la persona sol·licitant fins a 5 punts

Us facilitem l'accés a les adreces de les dues modalitats de la convocatòria de mobilitat:

Modalitat Ahttps://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano/catalogo/profesorado/profesorado-universitario/becas-ayudas/movilidad/salvador-madariaga.html
Modalitat Bhttps://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano/catalogo/profesorado/profesorado-universitario/becas-ayudas/movilidad/jose-castillejo.html 

TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS: del 12 de juliol de 2021 al 31 d’agost de 2021, a les 14:00 hores (hora peninsular).

Contacte:
La persona responsable de la gestió d'aquesta convocatòria és Almudena Robert
robert@uji.es
Ext. 7483