Descripció de la invenció

27/06/2020 | OCIT
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

[Arrancada d'una central de generació eòlica marina sense el suport d'una xarxa elèctrica externa]

El centre mixte d'investigació FETECH CENTRE, format per personal de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un procediment tecnològic que permet l’arrancada autògena o en negre d’una central de generació eòlica marina (blackstart en anglés); és a dir, l’arrancada de la central sense el suport d’una xarxa elèctrica externa. Fins ara, aquest servei –que resulta imprescindible per a la restauració d’un sistema elèctric en cas d’apagada– ha sigut aportat únicament per centrals convencionals tèrmiques o hidràuliques.

No obstant això, amb l’augment de les plantes d’energia renovables –com l’eòlica o la solar– i la disminució de les centrals convencionals, es fa necessari que les primeres siguen capaces de restaurar el sistema elèctric en cas d’apagada. Aquesta exigència queda plasmada en els nous procediments d’operació elaborats per ENTSO-E (Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d’Electricitat) que hauran de ser incorporats pels operadors del sistema de cada país.

La tecnologia és aplicable en el cas que la central marina es connecte amb la xarxa elèctrica terrestre a través d’una línia o enllaç de corrent continu d’alta tensió (HVDC) amb convertidors modulars multinivell (MMC) que converteixen l’energia de corrent altern a contínua en l’origen i de contínua a alterna en el final.

Perquè la central eòlica comence a subministrar energia després d’una apagada és necessari carregar prèviament els condensadors dels convertidors MMC i energitzar l’enllaç de corrent continu, utilitzant-hi la xarxa elèctrica terrestre. No obstant això, davant la presència d’una apagada en la xarxa de corrent altern terrestre no és possible alimentar els convertidors MMC i la línia HVDC, la qual cosa impedeix connectar el parc eòlic a la xarxa elèctrica terrestre. Això, al seu torn, agreuja les conseqüències d’una apagada en veure’s reduït el nombre de centrals que poden restaurar un sistema elèctric.

Fins avui s’han proposat diversos procediments per al procés de càrrega dels condensadors; no obstant això, en tots els casos es necessita una font d’energia externa, generalment la pròpia xarxa elèctrica terrestre. Això impedeix que aquest tipus de centrals oferisquen el servei d’arrancada sense el suport d’una xarxa de transmissió d’energia elèctrica externa.

El mètode plantejat consisteix a utilitzar, amb un procediment de control específic, l’energia de la pròpia central, inicialment aïllada de la xarxa terrestre, per a energitzar en primer lloc el MMC marí, posteriorment l’enllaç HVDC i finalment el MMC terrestre per a, a continuació, subministrar energia a la xarxa terrestre i contribuir a la seua restauració en cas d’apagada.