Les metes de l’ODS 15 plantegen gestionar els boscos de manera sostenible, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de biodiversitat.
Els boscos, i per extensió les muntanyes, constitueixen un element fonamental per al desenvolupament econòmic i social, per això és important la protecció del medi ambient i el manteniment de serveis ecosistèmics, amb especial incidència en les zones rurals. L’èxode de la població rural a les ciutats afecta la gestió d’aquestes zones que en poques dècades han passat a estar abandonades, amb les corresponents amenaces i riscos per a la seua estabilitat i diversitat, i que es tradueixen en una major sensibilitat de les masses forestals davant d’incendis forestals, plagues i malalties. A banda, els problemes ambientals globals, especialment el canvi climàtic i la desertificació, així com els riscos que s’hi associen, exerceixen una pressió addicional sobre els recursos naturals i en concret sobre la biodiversitat terrestre.
Les Nacions Unides han declarat la Dècada per a la Restauració dels Ecosistemes (2021-2030) com a resposta coordinada a escala mundial davant la pèrdua i degradació d’aquests hàbitats.
Dins del campus de l’UJI destaquen les següents zones verdes: el Bosc de la Sostenibilitat, el Jardí dels Sentits i el Jardí del Temps.
Al Bosc de la Sostenibilitat, situat darrere de les pistes d’atletisme, es van iniciar les plantacions el setembre de 2017 per coincidir amb el segon aniversari de l’aprovació dels ODS i l’Agenda 2030. Aquestes plantacions mantenen un triple objectiu: la captació de diòxid de carboni, la protecció de la biodiversitat que està en perill i la sensibilització de la comunitat universitària.
El bosc reflecteix el compromís de la universitat amb la diversitat global i ha permès plantar al voltant de 180 arbres entre lledoners, alzines, pins blaus, fajos i argànies.
El Jardí dels Sentits és una zona verda situada a l’entrada del campus que proposa un passeig amb diverses opcions de recorregut. De la composició vegetal i la diversitat de les seues bardisses hi destaquen les següents espècies: la coscolla, el llentiscle, el grèvol, l’hibisc i les plantes aromàtiques (romer i murta). El recorregut es pot fer a través de diferents alternatives de camins que van trobant-se, en un sentit i en un altre, i donen lloc a un sistema ambigu i fragmentari de l’espai, de manera que s’evita el recorregut únic i monòton, cosa que permet tant la reunió i la relació entre l’estudiantat del campus, com que cada persona puga buscar la seua pròpia ruta de passeig.
El Jardí del Temps és la zona verda més nova del campus i està situada entre la Facultat de Ciències Humanes i Socials i l’Edifici d’Esports. Compta amb més de 10.000 metres quadrats i potencia la sostenibilitat del campus. El projecte va suposar la retirada de 6.500 tones d’asfalt i la seua substitució per terra vegetal, grava i sòl seleccionat, fet que millora el drenatge, la infiltració d’aigua i la recàrrega dels aqüífers sense necessitat de construir elements artificials de recollida d’aigua. També va incloure 171 nous arbres de diferents espècies que se sumen als més de 6.100 amb què compta el campus. A més, el jardí té un espai docent.