ODS 12. Producció i Consum Responsable Garantir modalitats de consum i producció sostenibles

10/10/2023 | OCDS
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’ODS 12 vol garantir modalitats de consum i producció sostenible. Per això, planteja la promoció de la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals, la reducció de la generació de residus i el desaprofitament d’aliments, i fomenta la gestió ecològicament racional dels productes químics.

El consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. També es tracta de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l’eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles. El consum i la producció sostenibles també poden contribuir de manera substancial a la mitigació de la pobresa i a la transició cap a economies verdes i amb baixes emissions de carboni.

La Universitat Jaume I, des de 2013, es va declarar universitat pel comerç just a través d’una declaració institucional aprovada pel seu Consell de Govern i celebra cada any la Setmana del Comerç Just.  A més, a l’UJI, totes les màquines expenedores de cafè de les facultats tenen cafè de comerç just i altres productes amb el segell corresponent.

Així mateix, l’UJI fomenta el consum de proximitat amb la iniciativa Rebosta: el Mercat de proximitat de l’UJI, amb intenció d’apropar productes de proximitat i qualitat a la comunitat universitària. Alhora que beneficia el comerç, la producció i l’agricultura de proximitat perquè mostra els productes de la zona, ajuda a reduir la petjada de carboni.

Finalment, per una banda, les facultats compten amb un menú pel planeta que ofereix una opció 100% vegetal, que en algunes ocasions també està elaborada amb productes ecològics. Per una altra banda, el Servei de contractació introdueix progressivament clàusules de compra ètica i responsable en els plecs dels contractes.