ODS 10. Reducció de les desigualtats Reduir la desigualtat en els països i entre ells

27/07/2023 | OCDS
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’ODS 10 aborda la reducció de les desigualtats causada per motius com el sexe, l’edat, la discapacitat, la raça, l’ètnia o la religió dins del mateix territori i, a més, busca contribuir a la reducció de la desigualtat entre països. Garantir que «ningú es quede enrere» és una màxima de l’Agenda 2030.

Actualment, la desigualtat dels països i entre aquests és motiu de preocupació. A més, les desigualtats també estan augmentant per a les poblacions vulnerables, les persones refugiades i les persones migrants. A més, els membres de pobles indígenes, la tercera edat, les persones amb discapacitat i la infància són col·lectius que es troben especialment en risc d’exclusió social.

A l’UJI, els serveis que mantenen la funció de reduir la desigualtat als països i entre aquests són l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i la Càtedra UNESCO d’Esclavitud i Afrodescèndencia.

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (local 16 de l’Àgora) té com a missió difondre i desenvolupar els principis de solidaritat i cooperació entre la comunitat universitària, tant en l’àmbit local com en l’internacional, amb la finalitat d’aconseguir una universitat més humana i compromesa davant de les desigualtats i injustícies del món que ens envolta. Entre els seus objectius, en relació amb l’ODS 10, es troba la sensibilització de la comunitat universitària sobre les situacions de desigualtat. L’OCDS planteja les seues accions en els següents àmbits: cooperació al desenvolupament, voluntariat i solidaritat, comerç just, objectius de desenvolupament sostenible i l’Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastres.

La Càtedra UNESCO d’Esclavitud i Afrodescendència, dirigida per José Antonio Piqueras, està inscrita en el marc del Decenni Internacional dels Afrodescendents (2015-2024) de les Nacions Unides. Aquesta Càtedra naix per a promoure la recerca, la reflexió i la difusió de les condicions històriques que van crear el binomi esclavitud-raça, i el seu trasllat a la cultura occidental. També s’ocuparà de l’anàlisi i la difusió dels problemes actuals relacionats amb l’exclusió racial en el context de les actuals condicions migratòries sud-nord, i farà reflexionar sobre la creació històrica d’estereotips a partir de l’esclavitud africana i del seu llegat.

A banda, la Càtedra de Bretxa Digital i Territori manté l’objectiu d’orientar polítiques i accions perquè ningú en el medi rural es quede enrere en el marc de la transformació tecnològica i actitudinal que estem vivint. La finalitat és revertir l’exclusió digital i millorar les possibilitats de desenvolupament social i econòmic.