Universitat i Economia a Europa

12/02/2015 | Càtedra INCREA
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Editors: Francisco Toledo, Francisco Michavila i Eva Alcón.

Editorial: Tecnos

Any de publicació: 2006

ISBN: 84-309-4486-9

Sinopsi: Temps arrere, va dir Ortega que Espanya era el problema i Europa la solució. Mirava més enllà dels Pirineus i veia l'avanç de la civilització. Progrés fundat en l'educació, en la cultura i en el creixement econòmic. Intuïa el filòsof que la universitat tindria molt a veure amb les millores socials, amb l'elevació del nivell de vida dels ciutadans i amb el creixement econòmic. A la seua manera ho deixe dit en els seus escrits, com ho va fer Giner i com ho va fer Azaña.

L'ensomni orteguiana es va fer realitat. Avui, Espanya és part del projecte de convivència que denominem Unió Europea. I els universitaris espanyols comparteixen anhels de futur i frustracions amb la resta dels acadèmics europeus. Així el focus de la universitat espanyola il·lumina el mateix escenari que la resta dels focus europeus. Amb menys recursos de partida, cert, però amb les mateixa expectatives en l'avenir. Les llums europees són les nostres, les seues ombres també.

L'europeïtzació de la universitat és la meta, però també el camí. El procés de creació de l'Espai Europeu d'Educacion Superior, en el cas que la Universitat espanyola es troba totalment immersa, va a suposar per ventura la transformació més profunda de les universitats en els últims temps. Les implicacions presents i futures seran múltiples i convé abordar-les amb antelació suficient per a aconseguir que el canvi reforce i millore les expectatives de les universitats i els universitaris.

Universitat i economia a Europa és una obra que s'organitza en quatre parts: «L'europa de les universitats» és la primera; «El creixement econòmic i la innovació universitària», la segona; «L'Europa social i el compromís universitari», la tercera; i completa el text una quarta, denominada «Un futur anhelat».

El llibre aborda la influència que tindrà la creació de l'Europa del coneixement en el creixement econòmic i la cohesió social del projecte polític de la Unió Europea ampliada. Els temes es tracten des de la perpectiva dels canvis que comportarà l'europeïtzació de la Universitat i les demandes ciutadanes a les quals haurà d'atendre. També incideix l'obra en la pluralitat que caracteritza als universitaris europeus, encara que tinguen interessos compartits.