Declaració de Benicàssim sobre el protagonisme de la Universitat en l'enfortiment d'Europa

27/03/2019 | Càtedra INCREA
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Benicàssim, 8 de juliol 2011. En el present és inqüestionable el valor de l'educació i la seva contribució al desenvolupament de les societats modernes. Els ciutadans i les institucions europees han confiat plenament a les seves universitats, com un motor d'una societat avançada, lliure, culta i plural. Unes universitats sobre les quals fundar l'Europa del coneixement.

Així, també, ho entenem i ho compartim els qui cada dos anys acudim a les Trobades de Benicàssim, promoguts i impulsats per la Universitat Jaume I. En ells, un grup d'universitaris, amb ideologies diverses i vocació de pluralitat, debatem i reflexionem sobre dos eixos fonamentals per a la construcció del futur en comú: l'educació superior i l'europeïsme.

En temps com els quals corren, en els quals la incertesa econòmica amenaça la construcció del projecte europeu i la continuïtat d'un cert Estat del Benestar, volem manifestar que és el moment de fer efectiu el protagonisme de les universitats en el model social de desenvolupament basat en el coneixement al que aspira Europa. De superar la retòrica i les belles paraules per passar a l'acció.

Els universitaris ens hem sumat de manera decidida, dia a dia, amb aportacions tangibles, als esforços que busquen donar solució i pal·liar els efectes d'una crisi econòmica mundial que assota amb especial força a una part d'Europa, malgrat les importants reduccions pressupostàries a les quals s'estan veient abocats els campus universitaris en els últims anys. Hem après a fer més amb menys.

Tenim les millors universitats i els millors universitaris de la nostra història i, malgrat les seves limitacions econòmiques, els seus resultats formatius i de recerca són competitius internacionalment.

Àdhuc queda molt per fer per millorar la resposta de la Universitat a les necessitats del seu entorn, però bastants són ja els beneficis que aquesta ha generat. És temps de reconeixement i confiança, sense recels. Evitem afeblir amb solucions fàcils l'única cosa que pot convertir-nos en una societat més productiva i competitiva.

Només a través de la creació d'una veritable Europa dels coneixements i de la col·laboració i les aliances responsables de les institucions d'educació superior i de recerca amb els agents socials i econòmics podrem avançar en el camí d'una sortida social de la profunda crisi que ens afecta.

Proposta del Comitè Organitzador



Francesc Michavila
María Ripollés
Francesc Esteve